Microsoft-botrány? Polt Péter szerint nincs itt semmi látnivaló

Publikálás dátuma
2018.10.16 14:20

Fotó: Népszava
Hiába érkezett feljelentés az ügyészségre a túlárazott licencszerződések miatt, a legfőbb ügyész szerint nem történt bűncselekmény. Az amerikai igazságügyi minisztérium ezt másként látja.
Nem közügy, és amúgy sem történt igazából semmi: még az ellenzéki politikusok is ilyen lerázó válaszokat kapnak a magyar kormánytól és a hatóságoktól a korrupciógyanús Microsoft-licenszek ügyében. Most például Mesterházy Attila szocialista képviselő ütközött falakba: Polt Péterhez címzett levelében arra kérdezett rá, hogy indult-e vizsgálat a Microsoft-szoftvererek hazai kormányzati beszerzése miatt.
Emlékeztetett, hogy a Microsoft magyarországi leánya és a minisztériumok között közvetítő viszonteladók elképesztő pfitot csinálnak a bizniszen: gyakran 30, alkalmanként akár 50-60 százalékkal drágábban adták el a szoftvert az államnak, mint amennyiért a Microsofttól kapták. „Mivel az érintett cégek a vizsgálat által érintett időszakban, 2013-2014-ben nagyjából 8 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek, a kár milliárdos nagyságrendű lehet” - írta a politikus, aki azt is hozzátette, hogy a Microsoft az ügyben komoly nagytakarítást tartott a magyarországi leánynál, és négy magas rangú vezetőt is kirúgott, akik aztán a Miniszterelnökségen landoltak. Polt Péter ehhez annyit tudott hozzáfűzni, hogy 
„az ügyészségre a kérdés tárgyát érintően egy feljelentés érkezett, amely 2018. április 24. napján bűncselekmény gyanújának hiányában elutasításra került”
Hogy pontosan mikor, milyen témában érkezett a feljelentés, hogy Polt hivatala miért nem talált itt semmi gyanúsat, arról nem szól a legfőbb ügyész válaszlevele. Az ügyészségnek valószínűleg ismételnie kell majd magát, hiszen nem rég az LMP is feljelentést tett a korrupciógyanús ügyben – igaz, Vágó Gáborék hozzátették, hogy eleve nem várnak sokat a Polt vezette intézménytől. Az LMP-től függetlenedő Hadházy Ákos pedig a Miniszterelnökségtől próbálta megtudni, hogy náluk zajlik-e belső vizsgálat az ügyben; Gulyás Gergely tárcája azzal hárította az érdeklődést, hogy a téma nem közérdekű.
Az amerikai igazságügyi minisztérium a jelek szerint ennél komolyabban veszi az ügyet, hiszen a helyi tőzsdefelügyelettel karöltve (SEC) vizsgálják, hogy történt-e 2013-2014 között visszaélés a mamutvállalat magyarországi szervezeténél.
Frissítve: 2018.10.16 14:29

„Ezeknek” nem fizet Komjáthi, inkább dolgozik

Publikálás dátuma
2019.03.18 14:45

Fotó: Komjáthi Imre Facebook oldala
Bírságfizetés helyett közérdekű munkát vállalt Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, akit túlóratörvény ellen tartott tüntetés után büntettek meg.
Elkezdtem ledolgozni a büntetést amit a december 8-i Kossuth téri áttörés miatt szabtak ki rám – mondta a Népszavának Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke.   
A politikus még tavaly decemberben, a rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Később a közösségi oldalon közzétett egy határozatot, melyből kiderült, hogy ötvenezer forintos pénzbírsággal sújtották „gyülekezési joggal visszaélés” miatt. A dokumentumban az állt, hogy amennyiben ennek a fizetési határidőig nem tesz eleget és a pénzbírságot 60 óra közérdekű munka végzésével nem váltja meg, a bírságot 10 nap szabálysértési elzárásra történő átváltoztatása miatt megküldik az ügy iratait az illetékes járásbíróságnak. 
 Komjáthi lapunknak azt mondta, hétfő reggel 7 órakor jelentkezett munkára a Borsodi Közhasznú Nonprofit Kft. edelényi telephelyén. – Kertészkedtem az edelényi iskola előtt. 6-700 méter hosszan kapáltam – mesélte. A szocialista politikus tíz fős brigádban tevékenykedett, beszámolója szerint cudar időben. – A kollégák imádkoztak is, hogy essen az eső, így ugyanis bemehettünk volna a telephelyre. Sajnos csak a szél fújt, de az kegyetlenül – mondta. Komjáthi kérdésünkre azt mondta, sokan felajánlották neki, hogy kifizetik az 50 ezer forintos bírságot. – Ezeknek én nem fizetek egy fillért sem. Még azt is ellopnák.
Ezeknek én nem fizetek egy fillért sem. Még azt is ellopnák
– utalt a Fidesz-kabinetre. Az MSZP alelnöke állítása szerint a családját nem akarta annak kitenni, hogy tíz napra börtönbe vonul, ráadásul félt a „kormánypárti hazugsággyártól” is. – Úgy tálalták volna, hogy újabb szocialista kerül a börtönbe – legalábbis Komjáthi szerint. A munkától pedig –folytatta az alelnök – nem ijedek meg, 33 évig a vegyiparban dolgoztam. A társai egyébként amikor megjelent megijedtek, féltek az ellenőrzéstől és a sajtótól. Miután Komjáthi megnyugtatta őket a mindennapi élet problémáiról számoltak be a politikusnak.
A Komjáthira kiszabott közérdekű munkát viszonylag rugalmasan le lehet tudni. Egy nap minimum 2, maximum 6 órát, egy héten minimum 4 órát, egy hónapban minimum 24 órát, de összességében 3 hónap alatt le kell dolgoznia a 60 órát. – Az első két alkalommal ledolgozom a hat órát, aztán nagyon lazán a munkát és a családot előtérbe helyezve fogom teljesíteni a maradék büntit – tette hozzá. Komjáthi következő munkanapja szerdán lesz. 
Szerző

Megszűnik az Echo TV, a HírTV-re költöznek a főbb műsorai

Publikálás dátuma
2019.03.18 14:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
"A HírTV értékrendje, profilja változatlan marad, ugyanakkor a beolvadásban rejlő lehetőségeket kihasználva a műsorszolgáltatás színesebb, tartalmasabb, jobb technikai színvonalon megvalósított lesz"
– áll a fideszes sajtóóriás, a KESMA közleményében. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány közlése szerint az Echo TV műsorszolgáltatása április elsejével ér véget. A csatorna főbb műsorai átköltöznek a HírTV-re.
Honlapján a HírTV azt is hozzáteszi: "az alapítványi tulajdonba került gazdasági társaságok esetében számtalan, a költséghatékony és optimalizált működést lehetővé tevő változás indult meg 2019-ben". A két televíziós társaság műsorai és közönsége is hasonlóak, ezért a bennük rejlő lehetőségeket a KESMA így látja a leginkább kiaknázhatónak.
Frissítve: 2019.03.18 14:39