Előfizetés

Nyomozás indult Székely László betegének halála miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.16. 16:52
Székely László
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az ügyészség szerint nem zárható ki, hogy az elbocsátott orvos szakmai szabályszegése vezetett a beteg halálához.
Nyomozást rendelt el kedden a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt a szívműtétre váró beteg halála miatt – derül ki az ügyészség közleményéből. „A sajtóhírekkel ellentétben (miszerint az orvos elbocsátása vezetett a beteg halálához) a nyomozást az ügyben azért kellett elrendelni, mert a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem zárható ki az, hogy az elbocsátott orvos szakmai szabályszegése vezetett a beteg halálához” – teszi hozzá az ügyészség. A nyomozás teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízták meg. 
Csütörtök este gyertyás demonstráció lesz Székely doktor volt és leendő betegeiért, a magyar egészségügybe és igazságba vetett hitükért a kardiológiai intézet előtt.

Meleg, de felhős időt hozhat a szerda

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.16. 16:39

Fotó: Shutterstock
Kisebb eső előfordulhat, de akár 24 fokot is mérhetünk.
Nyugati tájaink fölött tartósabban több lesz a felhő, és kissé gyengébb a nappali felmelegedés. Keletebbre inkább csak fátyolfelhők lesznek az égen, a hőmérsékletben egyelőre ne várható változás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szerdán a Dunántúl nyugati, északnyugati részén nagyobbrészt erősen felhős lesz az ég, néhol jelentéktelen eső is előfordulhat, míg máshol változó mennyiségű fátyolfelhőzet mellett szűrt napsütésre számíthatunk. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak helyenként élénkülhet meg a délkeleti, keleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között alakul, de a nagyobb városok belső részein, a magasabban fekvő helyeken és a tópartokon ennél néhány fokkal enyhébb, a fagyzugokban hidegebb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 19 és 24 fok között várható, de a Dunántúl nyugati részén egy-két fokkal hűvösebb valószínű.
Csütörtökön változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Helyenként lehet kisebb eső, zápor, a légmozgás mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között alakul, de a belvárosokban és a magasabban fekvő helyeken kissé enyhébb, a fagyzugokban hidegebb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között várható.
Pénteken napközben többnyire kevés felhős, sok napsütés valószínű, legfeljebb néhol lehet gyenge zápor. Az északi, északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de a belvárosokban és a magasabban fekvő helyeken kissé enyhébb, a fagyzugokban hidegebb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között alakul.
Szombaton változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Helyenként kisebb eső, zápor lehet. Az északi, északnyugati szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között valószínű.
Vasárnap gyakran lesz erősen felhős az ég, és több helyen lehet eső, zápor. Az északi szél nagy területen megerősödhet, a Dunántúlon viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között lehet. 

Roszatom-projekt: Finnországban épp megbukik, Paksra pont jó lesz

Hargitai Miklós
Publikálás dátuma
2018.10.16. 15:56
A Fennovoima látványterve
Fotó: AFP/ FENNOVOIMA
A finn nukleáris hatóság elutasított a Roszatom finnországi atomerőmű-építési engedélykérelmét a benyújtott dokumentáció elégtelen színvonalára hivatkozva. A hasonló hatáskörű magyar OAH eddig nyilvánosan nem emelt kifogást a hozzá benyújtott, ugyanarra a reaktortípusra vonatkozó Roszatom-papírok ellen.
A finn nukleáris hatóság elutasított a Roszatom finnországi atomerőmű-építési engedélykérelmét a benyújtott dokumentáció alacsony színvonalára hivatkozva. A hasonló hatáskörű magyar OAH eddig nyilvánosan nem emelt kifogást a hozzá benyújtott, ugyanarra a reaktortípusra vonatkozó Roszatom-papírok ellen. A hírre, illetve az abban rejtőző ellenmondásra Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője hívta föl a figyelmet Facebook-bejegyzésében. Mint a politikus emlékeztet rá, a finn nukleáris hatóságnak évek óta baja van a Paks2-vel azonos, szintén Roszatom-érdekeltségű Hanhikivi atomerőmű terveivel. Szerintük az oroszok által készített és benyújtott dokumentációja nagyon gyenge minőségű. -Tekintettel arra is, hogy az EU-ba szánt orosz típusból még egy sem üzemel, azaz gyakorlatilag egy kísérleti prototípusról van szó, nem alkalmas az engedélyezési dokumentáció arra, hogy kizárják a kockázatokat, így nem adtak eddig engedélyt rá, és további anyagokat kértek a Roszatomtól. Mostanra besokalltak, és kimondták, hogy ebben a formában így nem tudják kiadni az engedélyt – fogalmaz Jávor. A finnek amúgy is elégedetlenek az orosz konstrukcióval – idézi fel Jávor Benedek, arra utalva, hogy az észak állam nukleáris hatósága számos, az orosz tervekben nem szereplő kiegészítő biztonsági elemet kért az erőműbe. -Az azonos tervek alapján készülő Paks2-ről többszöri adatigénylésem ellenére sem hajlandó elárulni a kormány és a hatóság, hogy kérték-e a finn fél által megkövetelt kiegészítő biztonsági elemeket, vagy sem. Nem tudhatjuk, hogy nekünk nem egy "közelkülföldre jó lesz"-típusú fapados verziót adnak-e el, hiszen a magyar kormány úgysem mer alkudozni az oroszokkal. Paks2 történetének elejétől kezdve Moszkvában írják meg, hogy mit gondolnak Orbán Viktor és daliás legényei. Mint emlékezetes, Paks2 engedélyezése a finn atomerőműéhez hasonlóan vontatottan halad, ám az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) eddig nyilvánosan nem fogalmazott meg kritikát az engedélyezési dokumentációval kapcsolatban. A hatóság azokra a képviselői kérdésekre sem válaszolt, amelyek azt tudakolták, hogy vajon a Roszatom ugyanarról a reaktortípusról sokkal jobb minőségű dokumentációt nyújtott be az OAH-nak, mint a finn testvérintézménynek, vagy pedig a magyar megrendelő, vagyis az Orbán-kormány elvárásai (amelyeket elvben ugyanazok az uniós előírások határoznak meg, mint a finnországiakat) annyival alacsonyabbak, hogy nálunk ezért nincs szükség hatósági közbeavatkozásra.