Előfizetés

Brexittől a kiberbiztonságig: szerdán kezdődik az uniós vezetők csúcsértekezlete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.16. 18:25
Illusztráció
Fotó: AFP
Háromnapos csúcsértekezlet kezdődik szerdán Brüsszelben: először az uniós tagállamok vezetői tanácskoznak a megszokott keretek között, elsősorban az Egyesült Királyság kilépéséről (Brexit), a belső biztonságról és a migrációról, ezután pedig sor kerül a 12. Ázsia-Európa (ASEM) csúcstalálkozóra 51 ország állam- és kormányfőjének részvételével.
A szerdai nyitónap teljes egészében a Brexitről fog szólni, ugyanis az eredeti tervek szerint most kellene megkötni a megállapodást a brit kiválás feltételeiről - írja az MTI. Ez várhatóan nem fog megtörténni: mint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a résztvevőknek küldött meghívólevelében írta, az Európai Bizottság megkezdte a felkészülést a rendezetlen kiválásra
A maradó tagországi vezetők munkavacsorájára meghívták Theresa May brit kormányfőt, akivel megvitatják a fennmaradó problémás kérdéseket, ezután huszonhetes körben folytatódik az ülés Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével.
Csütörtök reggel az uniós vezetők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja fog tájékoztatni a korábbi döntések végrehajtásának állásáról.
A munkaülésen elsősorban a migráció és a belső biztonság kérdésével, külügyekkel foglalkoznak majd. A tanács tájékoztatása szerint erős üzenetet akarnak küldeni az embercsempészek elleni küzdelemről, a külső határok védelméről, a migrációs származási és tranzitállamokkal való együttműködésről.
Elsősorban a közelmúltbeli orosz lépésekre reagálva, a résztvevők emellett a kiberbiztonság erősítéséről és a vegyi fegyverek használatának visszaszorítását szolgáló új szankciókról is egyeztetnek, de szó lesz például a klímaváltozásról és más globális ügyekről is.
Ezután informális eurócsúcs következik, amelyen rendhagyó módon a valutaövezeten kívüli országok képviselői is jelen lesznek. A fő téma a gazdasági és monetáris unió további elmélyítése.
Este aztán megtartják az ASEM-csúcs nyitóünnepségét 21 ázsiai állam vezetői, többek között Li Kö-csiang kínai, Abe Sindzó japán és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő részvételével.
Pénteken a résztvevők az Európa és Ázsia közötti együttműködés megerősítéséről egyeztetnek, különösképp a kereskedelem, a fenntartható fejlődés, az éghajlatváltozás, a multilaterális rendszer megerősítése, valamint a biztonsági kihívások, például a terrorizmus, a kiberbiztonság és a migráció területén.
Az ülés margóján az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodást ír alá Szingapúrral. Végezetül pedig csúcsértekezletet tartanak az EU és Dél-Korea, illetve az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) között.

Fordulat Assange ügyében: ha takarít, újra internetezhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.16. 18:09
Julian Assange macskája
Fotó: Tolga AKMEN / AFP
Továbbá, az új házirend alapján elveszik tőle a macskáját, hogyha nem vigyáz rá jobban.
Julian Assange egy csokor szabályt kapott Ecuador londoni nagykövetségétől, ahol évek óta lakik - írja a BBC. Ha pedig ezeket betartja, részlegesen visszakapja internet-hozzáférését. A Wikileaks-alapítót márciusban tiltották el az internettől, miután egy korábbi megegyezést felrúgva, az őt vendégül látó Ecuador érdekeit megsértve foglalkozott nemzetközi ügyekkel.
Ahhoz, hogy ismét hozzáférjen a világhálóhoz, Assange-tól többek közt azt várják el a követségen, hogy takarítsa ki a fürdőszobáját, továbbá etesse és gondozza a macskáját, illetve utána is takarítson. Ha a házirend utóbbi részét nem tartja be, az állatot menhelyre viszik.
Nem világos, hogy pontosan mi történhetett, ami a jegyzék kiadásához vezetett. Ám a BBC felidézi Assange egy korábbi Twitter-üzenetét, ami így szól: "spórolj vizet, ne fürödjél".
Julian Assange 2012 óta él Ecuador londoni nagykövetségén. Akkor kért menedékjogot, mikor Svédországban nemi erőszak elkövetésével gyanúsították meg. Ugyan a vádat azóta ejtették ellene, ám a brit házi őrizet feltételeinek megsértése miatt így is letartóztatnák, ha kilépne a követségről. Assange attól tart, ha ez bekövetkezne, az Egyesült Államok a kémkedési törvény értelmében vádat emelne ellene titkos amerikai diplomáciai iratok közzététele miatt, és a kiadatását kérné.

A szaúdi újságíró meggyilkolására utaló nyomokat találhatott a török rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.16. 17:40

Fotó: BULENT KILIC / AFP
A konzuli rezidenciát is átnézik a hatóságok.
A török rendőrség Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusának hétfő éjszakai átvizsgálása során az október 2-án rejtélyes körülmények között eltűnt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolására utaló nyomokat talált – jelentette kedden az NTV török hírtelevízió tudósítója biztonsági forrásokra hivatkozva. Az NTV az MTI összefoglalója szerint korábban arról számolt be, hogy a napokban létrehozott szaúdi-török nyomozócsoport hétfő éjszakai vizsgálata során a főkonzulátus épületében bizonyítékértékű anyagminták is előkerültek, így kedden ismét átvizsgálják a külképviseletet. A televízió egyúttal tudatta, hogy a főkonzulátus után – várhatóan még kedden – a konzuli rezidenciát is átnézik a hatóságok.
Az isztambuli konzulátus
Fotó: Muhammed Enes Yildirim / AFP

Török külügyminiszter: Ankara nem kapott beismerő nyilatkozatot

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter ugyancsak kedden egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Törökország nem kapott beismerő nyilatkozatot Szaúd-Arábiától Dzsamál Hasogdzsi eltűnésének körülményeivel kapcsolatban. Ezt azután mondta, hogy a CNN hírtelevízió – meg nem nevezett forrásaira hivatkozva – közölte: Rijád az újságíró meggyilkolásának beismerésére készül, és várhatóan azzal a magyarázattal áll elő, hogy Hasogdzsit kihallgatták Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, és az újságíró a rosszul sikerült kihallgatás közben, kihallgatóinak szándékai ellenére halt meg. Cavusoglu beszédében rámutatott: a külképviselet, ahová Hasogdzsi a házasságkötéshez szükséges papírjait ment intézni a külképviseletre, nem helye a vallatásnak, arra ott vannak az illetékes hatóságok. A török külügyminiszter egyúttal jelezte, hogy az ügyészség kihallgatásra beidézhet egyeseket a szaúdi főkonzulátusról. Ugyanakkor hangsúlyozta: ha bármelyik szaúdi diplomata haza akar térni országába, megteheti, a török hatóságok nem korlátozzák. Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden az ügyben érintett szaúd-arábiai diplomaták mentességének felfüggesztését követelte.
Videofelvétel egy kockája, ahogyan az újságíró bemegy a konzulátusra
Fotó: AFP/Demiroren News Agency
„A nemzetközi jog szerint az államilag végrehajtott emberrablás és a gyilkosság is nagyon súlyos bűntény, és nem lenne szabad a diplomáciai mentességet használni a történtek és a felelősök felderítését célzó nyomozás akadályozására”

– írta közleményében a főbiztos.

Cavusoglu kedden azt is leszögezte: Törökország meg akarja tudni, hogy mi történt Hasogdzsival. Fel kell tárni az esetet úgy, hogy „senki fejében ne maradjon kérdőjel” – fogalmazott. Azt is közölte, hogy a hatóságok átkutatják nemcsak a főkonzulátust, de a főkonzul rezidenciáját, továbbá a külképviselethez tartozó gépkocsikat is. Hasogdzsinak október 2-án ment be az isztambuli szaúdi konzulátusra, hogy török menyasszonyával tervezett házasságához megkérje a szükséges hivatalos iratokat. Azóta nyoma veszett, senki sem látta távozni az épületből. A török kormányzat – titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva – azt sejttette az elmúlt napokban, hogy az újságírót szaúdi ügynökök, akik kifejezetten erre a napra érkeztek Isztambulba, az épületben megkínozták, meggyilkolták és feldarabolták. Rijád tagadja a vádat. Az Egyesült Államok érintettségét az ügyben növeli, hogy Khashoggi a Washington Postnak is rendszeresen írt cikkeket. 

Rijádba utazott az amerikai külügyminiszter

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg egyetért az alapos és átlátható vizsgálat fontosságában a Hasogdzsi-ügyben – írta az MTI összefoglalója szerint kedd délelőtti közleményében az amerikai külügyminisztérium. A Heather Nauert külügyi szóvivő által aláírt közlemény leszögezte: a külügyminiszter tudatta a koronaherceggel, hogy az amerikai elnök aggódik Dzsamál Hasogdzsi eltűnése miatt és azt szeretné, hogy kiderüljön, mi történt. A külügyminisztérium kedden reggel már kiadott két rövid közleményt. Az egyikben Mike Pompeo és a szaúdi-arábiai külügyminiszter, Ádel al-Dzsubeir tárgyalásait részletezte, a másikban a későbbiben pedig az amerikai külügyminiszter és Szaúd-Arábia uralkodója, Szalmán bin Abdul-Aziz Al Szaúd király megbeszéléséről tájékoztatott. A külügy második közleménye szerint az amerikai diplomácia irányítója megköszönte Szalmán királynak Szaúd-Arábia erős partneri viszonyát az Egyesült Államokkal, valamint a Hasogdzsi-ügyben az alapos, átlátható és időben elvégzett vizsgálat melletti elkötelezettségét. Ezen kívül az uralkodó és az amerikai külügyminiszter egy sor regionális és kétoldalú kérdést is megvitatott. Mike Pompeo hétfőn érkezett Rijádba, Szaúd-Arábia fővárosába, miután Donald Trump amerikai elnök hétfőn reggel mintegy húszperces telefonbeszélgetést folytatott a Hasogdzsi-ügyről Szalmán királlyal.