321,84 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.10.16. 19:51

Fotó: Shutterstock
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 321,84 forintra csökkent este hét óra után a reggel nyolc óra előtt jegyzett 322,69 forintról.
A forint kedden kéthavi csúcsra erősödött az euróval szemben, miután a Magyar Nemzeti Bank bejelentette: tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, ezzel az aranykészlet nagyságát a 70 évvel ezelőtti historikus szintre emelte.
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.
Az euró kedden 321,64 forint és 322,78 forint között mozgott.
A svájci frank árfolyama 281,86 forintról 280,67 forintra, a dolláré pedig 278,96 forintról 277,94 forintra csökkent.
Az euró a reggeli 1,1568 dollár után este hét óra után 1,1581 dolláron állt.
Szerző

Áder aláírta, szerdától vége a lakáskasszáknak

Publikálás dátuma
2018.10.16. 19:20
Illusztráció
Fotó: Kállai Márton
A köztársasági elnök nem vár egyetlen napot sem, és már a Magyar Közlönyben is megjelent a villámgyorsan elfogadott törvény.
Bár Áder János köztársági elnöknek öt napja lett volna aláírni a a lakástakarék-pénztárak állami támogatását megszüntető, kedden rendkívüli eljárásban elfogadott törvényt, az államfő nem várt fölöslegesen: még kedden megkapta az elfogadott szöveget, majd alá is írta, így az kedd este meg is jelent a Magyar Közlönyben. A törvény a kihirdetés másnapján lép hatályba, vagyis szerdán már hiába kötne valaki lakáskassza szerződést, megtakarítására már nem kap állami támogatást. 
Az állami támogatás nagyon fontos eleme volt a lakástakarékoknak, elsősorban ennek volt köszönhető, hogy akár két számjegyű hozamot biztosítottak e szerződések. Jelenleg a 4 éves futamidejű lakástakarék-szerződések hozama a legmagasabb, 10-12 százalék, ami kimagaslónak számít a mostani alacsony kamat- és hozamkörnyezetben. Ezért az utóbbi időben folyamatosan nőtt az állomány: idén év elején a pénztárak már 724 milliárd forintra rúgott betéti állomány. A 2016-os megtakarítási állomány után tavaly közel 62 milliárd forintot fizetett az állam. Túl sok időt nem hagytak azoknak, akik még kötöttek volna lakástakarék-szerződéskötést. Mindhárom pénztárnál számítottak arra, hogy Áder gyors lesz, így már csak kedden lehetett szerződést kötni, az aláírt szerződéseket péntekig lehet beküldeni. 
Szerző
Témák
lakástakarék

Itt a vége: szerdától sehol sem lehet már lakáskasszát kötni

Publikálás dátuma
2018.10.16. 18:04

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Péntekig lehet beküldeni a keddi dátummal megkötött szerződéseket.
A Fundamentánál is csak a mai napi dátummal köthető új lakáskassza-szerződés, így miután a nap folyamán az OTP Lakástakarék valamint az Erste Lakástakarék is ezt jelentette be, szerdától már egyik lakáskasszát működtető pénzintézetnél sem lehet szerződést kötni – derül ki a Bank360 összesítéséből.    A pénzintézetek arra számítanak, hogy Áder János köztársasági elnök még kedden aláírja a hétfőn benyújtott, kedden délben pedig már meg is szavazott módosítást a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatásának megszűnéséről, így az szerdától lesz hatályos. A Fundamentánál az aláírt szerződések beküldésére 3 munkanap áll rendelkezésre. A Kamatbónusz és más akciók szintén addig maradnak, amíg az állami támogatás elérhető, utána kivezetésre kerülnek.    Mint megírtuk: az OTP Lakástakaréknál már csak a keddi napon (2018.10.16.) van lehetőség lakáskassza-szerződést kötni. A partneri szerződéskötés esetén pedig a szerződés leadási határideje a szerződéskötést követő második munkanap. A Erste Lakástakaréknál a már aláírt, keddi dátummal (2018.10.16.) ellátott ajánlatokat legkésőbb péntekig (2018.10.19.) kell eljuttatni a pénztárhoz.
Szerző
Témák
lakástakarék
Frissítve: 2018.10.16. 19:21