Ujhelyi: Tizenkétezer fiatal utazhatja körbe Európát

Publikálás dátuma
2018.10.17. 12:32
illusztráció
Fotó: AFP
Az eddigi nyertes pályázók hetven százaléka szerint az InterRail-bérlet nélkül nem lett volna lehetőségük külföldre utazni.
Novembertől tizenkétezer európai fiatal számára nyílik meg az a lehetőség, hogy az Európai Unió ingyenes InterRail bérletprogramjában körbeutazza Európát – közölte Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán. Az MSZP-s politikus elmondta, hogy idén nyáron tizenötezer európai fiatal jutott hozzá az ingyenes vonatjegyekhez, a novemberben megnyíló második pályázati körben pedig tizenkétezren élhetnek a lehetőséggel. Tájékoztatása szerint az Európai Bizottság által szervezett szerdai konferencián elhangzott, hogy az eddigi nyertes pályázók hetven százaléka szerint az InterRail-bérlet nélkül nem lett volna lehetőségük külföldre utazni. Köztük mintegy kétezer olyan fiatal volt, akinek ez volt az első önálló útja külföldön. Ujhelyi István a Facebook-oldalán közzétett videójában elmondta: bízik abban, hogy ismét több száz magyar fiatalnak adhatnak lehetőséget arra, hogy ne egy bezárkózó Magyarországon, egy „egymást marcangoló európai nemzetek közösségében” keresse a jövőjét, hanem nézzen körül Európában és ismerje fel, Európa összetartozik. Hozzátette: ha sikerül átvinni a következő hétéves uniós költségvetést, akkor abban 700 millió euró (évi 100 millió) eurós támogatása lesz a programnak.

Négy helyszínre pályázhattak

Az unió ingyenes programjának pályázata május végén jelent meg, feltétele volt, hogy a jelentkező uniós állampolgár legyen és 2018-ban 18 éves. Pályázni legfeljebb négy helyszínre lehetett, a pályázatokban szerepeltetni kellett az úti célokat, amelyek közül azok élveztek elsőbbséget, amelyek az uniós bizottság kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölték meg. A kiírás szerint a fiatalok egyedül vagy többedmagukkal is utazhatnak, főként vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek – busz,komp –, illetve repülhetnek. Az utazások támogatására idén 12 millió euró állt rendelkezésre.

Szerző

Évszázados aszály - Tovább csökkent a Duna vízszintje

Publikálás dátuma
2018.10.17. 10:41

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Az alacsony vízszint rekordot döntött több településen, például Pakson is. A teherhajók nem közlekedhetnek.
Tovább csökkent a Duna vízszintje Budapestnél 43-44 centiméterre - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI beszámolója szerint. A szóvivő hozzátette: a csökkenés nem áll meg itt sem a fővárosban, sem az alsóbb szakaszokon.
Az alacsony vízszint rekordja már megdőlt Adonyban, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban.

Ez várható csütörtökön Bajánál és Mohácsnál is - fűzte hozzá. Az alacsony vízállás nem okoz problémát a vízminőségben, viszont a hajózást érinti:
szerdán hajnalban megtiltották a teherhajóknak a folyón való közlekedést.

A nagyobb teherhajóknak minimum 25 deciméteres gázlómélység szükséges, hogy közlekedni tudjanak, ez viszont szinte sehol sem adott most a Dunán. A folyó teljes magyarországi szakaszán 15-17 deciméteres a gázlómélység.
Szerző

Hadházy: Már százezres nagyságrendben írták alá a petíciót az Európai Ügyészségről

Publikálás dátuma
2018.10.17. 08:52

Fotó: Facebook/hadhazyakos
Ebben még nincs benne, amit pártok gyűjtöttek. Sokan letöltötték az internetről és kitöltették ismerőseikkel az íveket.
Hadházy Ákos szerint már százezres nagyságrendben aláírták az általa kezdeményezett „Ne hagyjuk büntetlenül!” nevű akciót – erről az Index kérdésére válaszolva beszélt a független képviselő. A politikus célja, hogy karácsonyig, de legkésőbb a tavaszi EP-választásokig összejöjjön egymillió aláírás, ezzel pedig nyomást gyakoroljon a kormányra és kikényszerítse, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A politikus bizakodó, szerinte még jó néhány helyen nem kezdték el gyűjteni az aláírásokat, illetve a pártoktól jövő hétre ígérték neki, hogy összesítik az eddigi eredményeket. A képviselő azt mondta, hogy az általa említett nagyjából százezer aláírásban még nincs benne, amit pártok gyűjtöttek. A politikus azt tapasztalta, hogy sokan letöltötték az internetről és kitöltették ismerőseikkel az íveket.
„Tegnapelőtt felhívott egy bácsi egy kis faluból, hogy már összegyűjtött 650-et, de majd akkor szeretné ideadni, ha megvan az ezer”

– mondta Hadházy.

Hozzátette: az aláírásgyűjtők közül többen arról számoltak be neki, hogy kormánypárti szimpatizánsok is aláírják az íveket, mert – mint mondják – „nem a korrupció miatt szavaztak a Fideszre”. Kampányt indít az európai ügyészséghez való csatlakozásért Hadházy Ákos: az LMP volt társelnöke egymillió, az európai ügyészséghez való csatlakozást támogató aláírás összegyűjtését tűzte ki célul, hogy a petíció erejével kényszerítsen ki lépéseket a kormánytól. Akciója mögé az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum Mozgalom és a Jobbik is beállt. A Hadházy Ákos kezdeményezte európai ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtés mellett az LMP saját akciót indított. A párt elnöke, Keresztes László Lóránt Facebook-oldalán bejelentette: „Aláírásgyűjtést indítottunk! Csatlakoztunk a »Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést!« európai polgári kezdeményezéshez”. Erről itt írtunk bővebben.
Szerző
Frissítve: 2018.10.17. 09:27