Előfizetés

Évszázados aszály - Tovább csökkent a Duna vízszintje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 10:41

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Az alacsony vízszint rekordot döntött több településen, például Pakson is. A teherhajók nem közlekedhetnek.
Tovább csökkent a Duna vízszintje Budapestnél 43-44 centiméterre - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI beszámolója szerint. A szóvivő hozzátette: a csökkenés nem áll meg itt sem a fővárosban, sem az alsóbb szakaszokon.
Az alacsony vízszint rekordja már megdőlt Adonyban, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban.

Ez várható csütörtökön Bajánál és Mohácsnál is - fűzte hozzá. Az alacsony vízállás nem okoz problémát a vízminőségben, viszont a hajózást érinti:
szerdán hajnalban megtiltották a teherhajóknak a folyón való közlekedést.

A nagyobb teherhajóknak minimum 25 deciméteres gázlómélység szükséges, hogy közlekedni tudjanak, ez viszont szinte sehol sem adott most a Dunán. A folyó teljes magyarországi szakaszán 15-17 deciméteres a gázlómélység.

Hadházy: Már százezres nagyságrendben írták alá a petíciót az Európai Ügyészségről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 08:52

Fotó: Facebook/hadhazyakos
Ebben még nincs benne, amit pártok gyűjtöttek. Sokan letöltötték az internetről és kitöltették ismerőseikkel az íveket.
Hadházy Ákos szerint már százezres nagyságrendben aláírták az általa kezdeményezett „Ne hagyjuk büntetlenül!” nevű akciót – erről az Index kérdésére válaszolva beszélt a független képviselő. A politikus célja, hogy karácsonyig, de legkésőbb a tavaszi EP-választásokig összejöjjön egymillió aláírás, ezzel pedig nyomást gyakoroljon a kormányra és kikényszerítse, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A politikus bizakodó, szerinte még jó néhány helyen nem kezdték el gyűjteni az aláírásokat, illetve a pártoktól jövő hétre ígérték neki, hogy összesítik az eddigi eredményeket. A képviselő azt mondta, hogy az általa említett nagyjából százezer aláírásban még nincs benne, amit pártok gyűjtöttek. A politikus azt tapasztalta, hogy sokan letöltötték az internetről és kitöltették ismerőseikkel az íveket.
„Tegnapelőtt felhívott egy bácsi egy kis faluból, hogy már összegyűjtött 650-et, de majd akkor szeretné ideadni, ha megvan az ezer”

– mondta Hadházy.

Hozzátette: az aláírásgyűjtők közül többen arról számoltak be neki, hogy kormánypárti szimpatizánsok is aláírják az íveket, mert – mint mondják – „nem a korrupció miatt szavaztak a Fideszre”. Kampányt indít az európai ügyészséghez való csatlakozásért Hadházy Ákos: az LMP volt társelnöke egymillió, az európai ügyészséghez való csatlakozást támogató aláírás összegyűjtését tűzte ki célul, hogy a petíció erejével kényszerítsen ki lépéseket a kormánytól. Akciója mögé az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum Mozgalom és a Jobbik is beállt. A Hadházy Ákos kezdeményezte európai ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtés mellett az LMP saját akciót indított. A párt elnöke, Keresztes László Lóránt Facebook-oldalán bejelentette: „Aláírásgyűjtést indítottunk! Csatlakoztunk a »Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést!« európai polgári kezdeményezéshez”. Erről itt írtunk bővebben.

Budapesti hajójáratok szünetelnek az alacsony vízállás miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 08:34
A Duna állását jelző vízmérő a Vigadó térnél 2018. október 16-án
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Kedden egy 71 éves rekord dőlt meg a fővárosnál. A hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék.
A Duna alacsony vízállása miatt nem közlekedik a D11-es és a D12-es hajójárat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden közölte, hogy rekordalacsony a vízállás a Dunán. Az előrejelzések alapján a hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a Duna külföldi vízgyűjtőin, ezért további apadásra számítunk.
„Ma délelőtt 10 órakor Budapestnél 49 centiméter volt a vízállás, ez pedig 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint 1947. november 6-án”

– fogalmaztak.

Az OVF közleménye szerint egy 71 éves rekord dőlt meg Budapestnél, és valószínűleg a most következő pár napban még újabb negatív vízállás rekordok születnek.
Férfi távcsővel az Ínség-sziklán 2018. október 16-án. FOTÓ: MTI / MÁTHÉ ZOLTÁN