Felújítással bővítenék a csokot

Publikálás dátuma
2018.10.17 17:56
illusztráció
Fotó: Népszava/
Épphogy felocsúdtak a lakástakarékpénztári (ltp) befizetések után járó állami támogatás megvonását egy nap alatt végigvivő törvényhozási őrületből az érintettek, máris az okok után kezdtek kutatni. Mert a hivatalos magyarázat a szolgáltatók extraprofitjáról szólt, meg arról, hogy a konstrukció nem támogatta kellően a lakásépítést. Ám ezek nem tűntek túlzottan megalapozottaknak. Azt azért nem vetik el a véleményt formálók, hogy az ingatlanlobbi fejthetett ki ilyen nyomást. De egy ilyen gyors törvénymódosítást talán mégsem tudott volna elérni. Sermer Ádám, a Liberálisok e témában szerdán felszólaló tagja fideszes üzleti érdekeltségek nyomulását véli felfedezni az hirtelen intézkedés mögött. Mások nem zárják ki valamely ltp ellenséges felvásárlásának meghiúsulása, illetve az emiatti bosszút sem. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó azt furcsállta, hogy éppen akkor kapott Áder János köztársasági elnök alapítványa 500 millió forint támogatást, amikor soron kívül aláírta a parlamenten meglepetésszerűen átvert törvénymódosítást.  Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szerdai kormányinfón azt mondta az ellehetetlenített "lakáskasszákról", hogy azok inkább számítottak kasszának, semmint lakásnak. Szavai szerint az elvett állami támogatások a családok otthonteremtési kedvezményeit (csok) bővítik majd. Biztosra tette, hogy azok felhasználási lehetőségei közé a felújítást is beemelik. A részletekről nem említett többet, azt mindenesetre beígérte, hogy bő egy hónapon belül ismertté válnak az módosított csok-szabályok.  A lakástakarékokkal kapcsolatos vita során sajnálatosan háttérbe szorultak az energiatakarékossági szempontok - hangsúlyozta megkeresésünkre Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Kft. vezetője. Magyarország az EU felé 2014 és 2020 között halmozottan az évi országos energiafelhasználás másfél százalékos halmozott visszafogását vállalta. Ez az utolsó évre a közel 700 petajoule-os (PJ) éves bázisadat 167 PJ-s mérséklését eredményezné. A 2016-os 2,99 PJ-s csökkenés körülbelül hatodát az erről szóló jelentés szerint a lakástakarékoknak köszönhettük. Ahhoz képest, hogy azóta az energiafelhasználás - vállalásainkkal éles ellentétben - újfent nő, a kormány a lakástakarékok helyébe lépő új, hasonló fogyasztáscsökkenést eredményező rendszert se jelentett be. A MEHI elsősorban vissza nem térítendő támogatásoktól várná a fellendülést, de ilyet a kabinet idén nem hirdetett - hangsúlyozta Szalai Gabriella.

Teljes gőz gázügyben

A programban a magyar állam részvétele eddig semmilyen formában nem volt ismert; ha vannak ilyen tervek, Magyarország nem érintett - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a kormányinfón a Törökországig épített orosz gázvezeték Bulgárián és a Balkánon át felénk való meghosszabbítási lehetőségeit illető kérdésre. Ehhez képest előző nap, kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sokadszorra erősítette meg Magyarország elkötelezettségét a fejlesztési terv iránt. Eközben Lengyelország bejelentette, hogy az Egyesült Államoktól az orosz gáznál 30 százalékkal olcsóbban jut tengeren szállított cseppfolyósított földgázhoz. M. I.

2018.10.17 17:56
Frissítve: 2018.10.17 19:50

Újra csúcson az üzemanyagkereslet

Publikálás dátuma
2019.01.21 21:36
Illusztráció: Népszava
Fotó: /
Tavaly 7,4 százalékkal 3,7 milliárd literre nőtt a márkás hazai kutak üzemanyagforgalma – közölte a nagy hazai kőolajcégeket képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ).
Az érték adataink szerint újabb rekordot jelent. A növekedés üteme a válság óta csak 2015-ben állt magasabban, 2017-ben pedig mindössze 3,3 százalékra rúgott. Ezen belül a gázolajigények szaladtak meg igazán: a tavalyelőtti 3,4 százalékos értékhez képest a fogyasztás 2018-ban 8,9 százalékkal 2,3 milliárd literre ugrott, ami szintén történelmi rekord. A benzinforgalom 5 százalékkal 1,4 milliárd literre nőtt. Ez a bővülési ütem szintén történelmi rekord, bár a mennyiség még messze áll történelmi csúcsától. Mindehhez a jövedelmek emelkedése és a gazdasági fejlődés is hozzájárult. Tavaly már némiképp az árak is befolyásolták az igényeket: mint arra Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára felhívta a figyelmünket, a harmadik negyedév magasabb árai kissé már visszavetették a keresletet. Továbbra is határozott a prémiumbenzinek iránti igény élénkülése: forgalmuk tavaly 12 százalékos bővüléssel közel 100 millió literre nőtt. Az adalékolt dízelből 200 millió liter fogyott, ami csupán 2 százalékos emelkedést mutat. Ezt Grád Ottó azzal magyarázza, hogy prémium üzemanyagokat alapvetően a személygépjárművekbe tankolnak. Az országos forgalmat mérő Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiból az a következtetés is levonható, hogy tavaly a mintegy kétezres hazai kútszámon belül körülbelül 1100 márkás töltőállomás forgalomnövekedése meghaladta a többiét. Vagyis a közlekedők körében kissé nőtt az ismert kútláncok népszerűsége.
Szerző
Témák
üzemanyag
2019.01.21 21:36

Tőkepótló hitel forintban, euróban

Publikálás dátuma
2019.01.21 20:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vállalkozások jelentős része hagyományos finanszírozási konstrukcióval nem képes olyan léptékű beruházások, akvizíciók megvalósítására, amelyek jelentősen növelnék a társaság versenyképességét.
Az MFB azt közölte lapunkkal, hogy a hétfőtől igénybe vehető, általuk kezelt, Versenyképességi Hitelprogramban, a hitelösszeg legfeljebb 40 százalékáig úgynevezett ballon típusú forrást biztosít, ezt az összeget csak a futamidő végén kell visszafizetni. A hitel egyébként a hagyományos beruházási célok mellett tartós forgóeszköz-finanszírozásra és akvizícióra (vállalati felvásárlásra) is fordítható. A hitelösszeg nagysága ügyfelenként legalább 1 milliárd, legfeljebb 10 milliárd forint lehet. Beruházási, akvizíciós és hitelkiváltó hitel esetén a futamidő legfeljebb 10 év, forgóeszközhitel esetén pedig ennek a fele. A legfeljebb 10 éves futamidő esetén a fix kamat 3,99 százalék, míg a változó kamatozású változat 3 havi BUBOR plusz 1,7 százalékos kamat mellett vehető igénybe. (Jelenleg a 3 havi BUBOR 0,14 százalékos.) A legfeljebb 5 éves futamidő esetén a forint alapú hitel igényelhető a teljes futamidő alatt fix 2,7 százalékos kamat mellett, vagy változó kamatozású konstrukcióban 3 havi BUBOR plusz 1,4 százalékos kamattal. Maximum 10 éves futamidő esetén a forint alapú, fix konstrukció 3,99 százalék, míg a változó kamatozású változat 3 havi BUBOR plusz 1,7 százalékos kamat mellett vehető igénybe. A program érdekessége, hogy euró alapon is igényelhető. Maximum 5 éves futamidő esetén fix 1,7 százalékos, vagy 3 havi EURIBOR plusz 1,6 százalékos változó kamattal, míg maximum 10 éves futamidő mellett fix 2,7 százalékos, illetve 3 havi EURIBOR plusz 2 százalékos változó kamat mellett kérhetik a vállalkozások. (A 3 hónapos EURIBOR jelenleg -0,31 százalékos.) Az új hitelprogram jól kiegészíti a Magyar Nemzeti Bank NHP Fix hitelét, ahol az igényelhető maximum összeg 1 milliárd forint, az MFB Versenyképességi Hitelprogramja e fölötti finanszírozási igényeket elégít ki.  A programban 100 milliárd forint áll az igénylők rendelkezésére, de kedvező piaci visszajelzések esetén az MFB kész bővíteni a keretösszeget. A konstrukció közvetlenül az MFB-nél igényelhető, a hitelkérelmeket 2022. december 30-ig nyújthatják be az ügyfelek. 
2019.01.21 20:34