Előfizetés

Nemcsak a poloskák, óriáspókok is sokkolják a Győr környékén élőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 16:47

Fotó: Pixabay
Egyre több hatalmas pókot lehet látni Győrben és környékén. A cselőpók csípése nem halálos, de allergiás reakciót válthat ki.
Kisalföld több településről is kapott képes beszámolókat az elszaporodó cselőpókokról. Egy olvasó már másodszor talált a lakásában gyufaskatulya méretű példányt, de volt olyan, aki miután harmadszorra találkozott cselőpókkal, utánanézett az interneten és kiderítette, a földben él, és a mérge bár nem veszélyes, allergiás reakciót válthat ki.
A szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis), mivel természetes élettere szűkül, már lakott területen is megtalálható. A védett állat Magyarország legnagyobb termetű pókfaja, testének hossza akár a négy centit, de lábait kiterjesztve a tízcentis átmérőt is elérheti. Kolosváry Gábor arachnológus a "mi madárpókunknak" nevezte 1931-ben a Természet című folyóiratban. Színe általában barna, szürke, illetve ezek különféle árnyalatai. Földbe fúrt, hálójával megerősített, függőleges üregekben él. Megfogni nem tanácsos, mert a marása a lódarázséhoz hasonló, émelygést és heves szívdobogást is okozhat. /Forrás: Wikipédia/

Darules - Több tízezer madár is átvonul Szegeden

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.10.17. 11:11

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK
Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseményének lehetnek szemtanúi azok, akik ellátogatnak a Szegedi Fehér-tónál szombaton kezdődő darulesek egyikére - tájékoztatta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága az MTI-t.
Az európai darunépesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak (Grus grus) vonuló tömegei novemberre elérik a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét. A térség daruvonulásban betöltött szerepét jól jellemzi, hogy az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. 
A legutóbbi évek monitoring adatai szerint az őszi vonulás során a Szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma november közepén meghaladhatja a 30-40 ezret. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik. 
A gólyáknál és gémeknél nagyobb termetű - 190-200 centiméteres szárnyfesztávú - darvak tollának alapszíne palaszürke, a fej és a nyak oldalán lévő fehér sáv pedig élesen elüt fekete arcuktól és fejüktől. A daru rendkívül éber, veszélyt sejtve hosszú nyakát magasra nyújtja. Költőterületén - Eurázsia erdős, sztyeppés tájain - füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik. Vonulásakor kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Vonuló csapatai V-alakban vagy egyenes vonalban szállnak, ellentétben a szintén kinyújtott nyakkal, de rendezetlen csoportokban röpülő gólyákkal.
Magyarországon a 19. század végén még költött, jelenleg tavaszi és őszi átvonuló. 2015 nyarán azonban - száz év után először - a Marcal völgyében sikerült megfigyelni egy költőpárt, amely két fiókát nevelt. 2017-ben ismét dokumentáltak egy költőpárt egy fiókával.

Soha nem volt még ilyen alacsony a Duna vízszintje

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.16. 14:02

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Mivel nem várható a napokban csapadék, ezért tovább apad a folyó, újabb negatív rekordok jöhetnek.
Rekord alacsony a vízállás a Dunán, Budapestnél 71 éves rekord dőlt meg - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel. Az augusztus óta tartó száraz időjárás miatt a Duna vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul a vízmércéken. Kedden délelőtt 10 órakor Budapestnél 49 centiméter volt a vízállás. Ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint. Ezt a rekordot 1947. november 6-án rögzítették - írta az OVF. Valószínűleg a következő pár napban még újabb negatív vízállásrekordok születnek.
Kedden a nap első felében a Budapest alatti szakaszon is több helyen megdőlt a valaha mért legkisebb vízszintként rögzített rekord, így Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban is. Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet. A hajósok a Hydroinfo oldalon a nap 24 órában tájékozódhatnak az aktuális gázlóadatokról - tették hozzá. Az előrejelzések szerint a hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a Duna külföldi vízgyűjtőin, ezért további apadásra számítanak - írta közleményében az OVF.