Előfizetés

Nem volt terrorista a kölni túszejtő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 16:41

Fotó: OLIVER BERG / FAP/dpa
A fegyver sem volt igazi, amivel a mentális problémákkal küzdő 55 éves férfi fenyegetőzött. A benzin, amit meggyújtott, viszont igen.
A hétfőn dél körül kirobbant kölni túszdráma elkövetője szír származású, 2021-ig volt engedélye Németországban tartózkodni. Ennek kapcsán többen felvetették, hogy bizonyára terrorista, és egy szemtanú még azt is hallani vélte, hogy az Iszlám Államhoz tartozónak mondja magát. Ám mint a német rendőrség vizsgálatából kiderült, nem terrorista, csak mentális problémákkal küzd - írja az Euronews.
Az 55 éves, munkanélküli férfinek pszichológiai problémái voltak, és már többször került a rendőrség látókörébe utcai balhék miatt.

A férfi hétfőn dél körül először a főpályaudvarnál található Mc'Donaldsba rohant be, ahol egy benzineskannával, egy játékpisztollyal, egy gázpalackkal és az azokra ráragasztott fémgolyókkal keltett pánikot. A rendetlen, zilált külsejű, hosszú ősz hajú támadó szemtanúk szerint ezután benzint öntött a földre és meggyújtotta, égési sebeket okozva ezzel egy 14 éves lánynak - és beindítva a tűzjelzőt. Ennek riasztására a hatóságok kiürítették az állomás épületét és leállították a vonatközlekedést. Miután a gyorsétteremben a tűzre beindult az automatikus oltóberendezés, és füst töltötte meg a helységet, a bent lévők pedig sikoltoztak, a férfi a közeli patikába futott, és túszul ejtette az ott tartózkodó női alkalmazottat több mint egy órára. A kiérkező rendőrséggel hosszas, feszült tárgyalásba bocsátkozott, míg azoknak több lövéssel sikerült hatástalanítani.

Jön az EU-csúcs - Beteget jelentettek a brüsszeli rendőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 16:17

Fotó: YORICK JANSENS / BELGA MAG / BELGA
Brüsszeli rendőrök százai jelentettek szerdán beteget tiltakozásképpen a munkakörülményeik miatt, miközben a városban délután többnapos csúcstalálkozó kezdődik az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek részvételével.
A Brüsszelben szolgáló 2600 rendőr közül nagyjából minden ötödik beteget jelentett - írja az MTI.
"Tárgyalunk a megoldásról"

- mondta Ilse Van De Keere rendőrségi szóvivő. Sajtóhírek szerint a különböző körzetek rendőrkapitányságai ki fogják segíteni egymást.
A tiltakozó akciót három szakszervezet kezdeményezte még a hét elején. A módszer azon szabályok kijátszására szolgál, amelyek értelmében a sztrájkoló rendőröket szükség esetén visszahívhatják dolgozni.
Az érintettek a nyugdíjreform, a fizetett szabadságra vonatkozó szabályok és a munkaerőhiány miatti túlterheltség ellen tiltakoznak.

Brüsszelben évente többször is EU-csúcsot tartanak, és ilyenkor az ország más részeiről - sőt még Hollandiából - is érkeznek rendőrök a helyi erők megsegítésére.

Szankciók, Frontex, Brexit - Ezzel készül Merkel az EU-csúcsra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 16:03
Angela Merkel
Fotó: SEAN GALLUP / EUROPRESS / GETTY IMAGES
Szankciókkal sújtaná a hamis hírekkel kampányoló pártokat, erősítené a Frontexet és még a Brexit-tárgyalásokat sem adta fel a német kancellár.
Továbbra is van esély arra, hogy még időben sikerül jó és tartós megállapodást kötni a brit európai uniós tagság megszűnéséről (Brexit), ha a közösségben maradó 27 tagország megőrzi egységét és kitart elvei mellett - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag), írja az MTI.
A szerda délután kezdődő EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében aláhúzta:
az EU nem kíván ugyan nehézségeket, de egyértelművé akarja tenni a tagok és harmadik országok közti különbséget.

Az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier becslése szerint a brit távozásról szóló szerződés már 90 százalékban elkészült, azonban az ilyen szerződéseknél mindig az utolsó kérdések a legnehezebbek. A Brexit ügyében nem sikerült áttörést elérni az ír-északír határ kérdésében - mondta Angela Merkel. Hozzátette: egy felelős kormánynak minden eshetőségre fel kell készülnie, ezért a német szövetségi kormány hozzákezdett az előkészületekhez arra az esetre, ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg. Mint mondta, gyakorlati kérdések sorát kell tisztázni, például azt, hogy milyen jogállásba kerülnek a megállapodás nélküli - úgynevezett kemény - Brexit esetén az állami tisztviselői karhoz tartozó brit állampolgárok.

Frontex és menekültek

A tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács ülésének egy másik témájával, a menekültügyi rendszerrel és a közösség határ- és partvédelmi szervezetének, a Frontexnek a reformjával kapcsolatban Merkel kiemelte: "együtt akarunk jobbá válni a külső határ védelemében" és az elutasított menedékkérők hazajuttatásában, ezért
tárgyalnak majd a Frontex "megerősített mandátumáról", de erről "nagyon eltérő véleményen vannak az egyes tagállamok".

A menekültek "méltányos elosztásának" ügyében még azt sem sikerült elérni, hogy tárgyaljanak róla az Európai Tanácsban, ezért ez továbbra is "megoldatlan téma marad" - mondta a német kancellár.

Az euróövezet országai maguk felelnek gazdaságpolitikájukért

A tervezett euróövezeti reformokról aláhúzta, hogy Németország csak akkor támogathatja az egyes reformintézkedéseket, ha "az egész csomag megfelelő", ezért továbbra is érvényesíteni kell azt az alapelvet, hogy a közös pénzt használó uniós országok mind önállóan felelősek az államháztartási politikájukért és a gazdaságpolitikájukért. Minden országnak "kötelessége gondoskodni a stabilitásról" és a versenyképesség megerősítéséről - mondta Angela Merkel.

Szankciók a hamis hírekkel kampányoló pártok ellen

A 2019. tavaszi európai parlamenti választásokkal kapcsolatban elmondta: az utóbbi időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy "túlságosan könnyen" lehet befolyásolni a választókat "célzott dezinformációs kampányokkal, kibertámadásokkal és adatfelhasználási visszaélésekkel", ezért az EU-csúcson arról is tárgyalnak majd, hogy a pártoknak milyen adatvédelmi alapelveket kell betartaniuk az EP-választás kampányában.
"A politika felelősséget jelent, aki pedig nem tartja be Európa demokratikus játékszabályait, nem várhatja el, hogy pártfinanszírozást kapjon az Európai Uniótól"

- mondta a német kancellár. Kiemelte: így a választókat félretájékoztató, "aktív dezinformációt folytató" pártoknak kijáró "pénzügyi szankciókról is el kell gondolkodni"