Előfizetés

Heti két ukrán katona lesz öngyilkos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 18:17
Illusztráció
Fotó: Mikhail Palinchak / Ukrainian Presidential Press Off / Sputnik
A kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása óta 900 ukrán katona halt erőszakos halált a harcmezőkön kívül. Az okot a csatatéren átéltekben látja a katonai főügyész.
Anatolij Matiosz, Ukrajna katonai főügyésze arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai háború kezdete óta közel 900 katona halt meg öngyilkosság és gyilkosság miatt - írja a Karpatinfo.net. Azaz 2014 óta két teljes zászlóaljnyian haltak meg a harcmezőn kívül. Az idei évet nézve, az ukrán fegyveres erők kötelékében szolgálók közt csak öngyilkosságból 2-3 történik hetente.
Enek oka a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) lehet

- vélekedik Matiosz. Azaz a rengeteg erőszakos halál áttételesen mégis a háború következménye.
Mint a katonai főügyész megjegyezte, a helyzet kezeléséhez Izraeltől, az Egyesült Államoktól, Kanadától és az Egyesült Királyságtól tervez tanácsot kérni Ukrajna, minthogy ezeknek az országoknak már szembe kellett néznie a PTSD hatásaival.

Nem volt terrorista a kölni túszejtő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 16:41

Fotó: OLIVER BERG / FAP/dpa
A fegyver sem volt igazi, amivel a mentális problémákkal küzdő 55 éves férfi fenyegetőzött. A benzin, amit meggyújtott, viszont igen.
A hétfőn dél körül kirobbant kölni túszdráma elkövetője szír származású, 2021-ig volt engedélye Németországban tartózkodni. Ennek kapcsán többen felvetették, hogy bizonyára terrorista, és egy szemtanú még azt is hallani vélte, hogy az Iszlám Államhoz tartozónak mondja magát. Ám mint a német rendőrség vizsgálatából kiderült, nem terrorista, csak mentális problémákkal küzd - írja az Euronews.
Az 55 éves, munkanélküli férfinek pszichológiai problémái voltak, és már többször került a rendőrség látókörébe utcai balhék miatt.

A férfi hétfőn dél körül először a főpályaudvarnál található Mc'Donaldsba rohant be, ahol egy benzineskannával, egy játékpisztollyal, egy gázpalackkal és az azokra ráragasztott fémgolyókkal keltett pánikot. A rendetlen, zilált külsejű, hosszú ősz hajú támadó szemtanúk szerint ezután benzint öntött a földre és meggyújtotta, égési sebeket okozva ezzel egy 14 éves lánynak - és beindítva a tűzjelzőt. Ennek riasztására a hatóságok kiürítették az állomás épületét és leállították a vonatközlekedést. Miután a gyorsétteremben a tűzre beindult az automatikus oltóberendezés, és füst töltötte meg a helységet, a bent lévők pedig sikoltoztak, a férfi a közeli patikába futott, és túszul ejtette az ott tartózkodó női alkalmazottat több mint egy órára. A kiérkező rendőrséggel hosszas, feszült tárgyalásba bocsátkozott, míg azoknak több lövéssel sikerült hatástalanítani.

Jön az EU-csúcs - Beteget jelentettek a brüsszeli rendőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 16:17

Fotó: YORICK JANSENS / BELGA MAG / BELGA
Brüsszeli rendőrök százai jelentettek szerdán beteget tiltakozásképpen a munkakörülményeik miatt, miközben a városban délután többnapos csúcstalálkozó kezdődik az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek részvételével.
A Brüsszelben szolgáló 2600 rendőr közül nagyjából minden ötödik beteget jelentett - írja az MTI.
"Tárgyalunk a megoldásról"

- mondta Ilse Van De Keere rendőrségi szóvivő. Sajtóhírek szerint a különböző körzetek rendőrkapitányságai ki fogják segíteni egymást.
A tiltakozó akciót három szakszervezet kezdeményezte még a hét elején. A módszer azon szabályok kijátszására szolgál, amelyek értelmében a sztrájkoló rendőröket szükség esetén visszahívhatják dolgozni.
Az érintettek a nyugdíjreform, a fizetett szabadságra vonatkozó szabályok és a munkaerőhiány miatti túlterheltség ellen tiltakoznak.

Brüsszelben évente többször is EU-csúcsot tartanak, és ilyenkor az ország más részeiről - sőt még Hollandiából - is érkeznek rendőrök a helyi erők megsegítésére.