Előfizetés

"Ha tartod magad az értékeinkhez, tag maradhatsz, ha nem, akkor fel is út, le is út"

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.10.17. 20:42

Fotó: EPP
Sem a Fidesz kizárása, sem a felfüggesztése nem került szóba az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó állam- és kormányfők szerdai brüsszeli találkozóján. Az uniós csúcs kezdete előtt tanácskozó vezetők mintegy fél órát szenteltek a konzervatív, kereszténydemokrata pártcsalád és a Fidesz kapcsolatainak. Ez volt a második alkalom, hogy az EPP-hez tartozó politikusok napirendre tűzték a témát. A lapunknak nyilatkozó résztvevők szerint az eszmecserén minden felszólaló a párbeszéd szükségességét hangoztatta. Egy magasrangú politikus szerint a mintegy félórás vita végén felszólaló Orbán Viktor készségét mutatta a dialógusra az Európai Bizottsággal azokban az ügyekben, amelyek az EPP-ben is aggodalmakat keltenek. Ezek elsősorban a CEU-val és a civil szervezetekkel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárások. Úgy tűnik, hogy ez egyelőre megnyugtatta a néppártban forrongó kedélyeket.
Kemény vita volt — válaszolta kérdésünkre Jirí Katainen, az Európai Bizottság távozó alelnöke, míg az EPP egyik vezető tisztségviselője úgy vélte, hogy a magyar kormányfő nyitottabb és konstruktívabb volt, mint Strasbourgban, az Európai Parlament legutóbbi ülésén, amikor a Sargentini-jelentésről vitázott a testület. Joseph Daul, az EPP elnöke a csúcsot megelőző sajtótájékoztatóján leszögezte: egyelőre egyetlen tagpárt sem vetette fel hivatalosan a Fidesz kizárását a pártcsaládból. Ugyanakkor leszögezte, hogy a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a tanszabadság, az emberi jogok tisztelete és a szabad civil társadalom az EPP és az Európai Unió alapját képezik. - Ezekből az alapvető értékekből nem engedünk, politikai hovatartozástól függetlenül — hangsúlyozta. Az EPP két vezető jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára — a német Manfred Weber és a finn Alexander Stubb — más-más hangsúllyal ugyan, de a párbeszéd fontosságát hangsúlyozták a tanácskozás előtt tett nyilatkozataikban. Manfred Weber, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője megismételte: Magyarország nem folytathatja a tudomány és a civilek szabadsága elleni támadásokat. - A párbeszéd embere vagyok, Európában csak úgy tudjuk megoldani a problémáinkat, ha tárgyalunk egymással — közölte. Az ex-kormányfő Alexander Stubb ennél keményebben fogalmazott: "Ha tartod magad az értékeinkhez, tag maradhatsz, ha nem, akkor fel is út, le is út. El kell kezdenünk egy őszinte párbeszédet, amelynek a végén a Fideszt vagy kitesszük az EPP-ből, vagy velünk marad. Javasolni fogom, hogy a tárgyalási folyamat végén a Fidesz írásos nyilatkozatban vállalja, hogy magáénak vallja az értékeinkhez, és ezt a nyilatkozatot írja alá Orbán Viktor”. Az EPP-csúcsra érkező magyar miniszterelnök csak annyit válaszolt a Fidesz és az EPP konfliktusát firtató újságírói kérdésre, hogy “a néppárt mi vagyunk”.

„A diákokkal együtt próbálunk túlélni”

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.10.17. 20:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Noha az oktatási kormányzat szerint sem a tanulók, sem pedig a tanárok nincsenek agyonterhelve a magyar iskolákban, az érintettek pont az ellenkezőjét érzik – derült ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerdai fórumán, ahol pedagógusok, szülők, diákok számoltak be az idei tanév első hónapjának tapasztalatairól.    – Napi 8-9 órát ülünk az iskolában, aztán haza megyünk, házi feladatok írunk, készülünk a következő napra. Ez így egy kicsit sok – mondta Rajna Réka gimnazista, a Független Diákparlament tagja. Ezt Hagymásy Soma, az Országos Diákparlament képviselője is megerősítette, hozzátéve: a tanárok legtöbbször csak ledarálják a tananyagot, azzal kevésbé foglalkoznak, abból mennyit értenek meg a diákok. A tudásanyag egy részének ráadásul semmi értelme nincs, a diákok szerint egyedül a nyelvi óráknak van gyakorlati hasznuk. Ravasz Ágnes általános iskolai tanár arról beszélt: az ő iskolájában a pedagógusok próbálják meghúzni a tananyagot, amennyire csak tudják. Elismerte: egy tanév alatt lehetetlenség megtanítani mindent, ami a kerettantervben elő van írva. – A diákokkal együtt próbálunk túlélni – fogalmazott. Szűcs Tamás PDSZ-elnök szerint ami ma az iskolákban történik, az minden tekintetben kizsákmányolás. Farkas Gábor pszichopedagógus elmesélte: egy kollégájának heti hat túlórája van, ami olyan, mintha plusz egy napot dolgozna. A túlórát pedig nem fizetik ki neki. A túlórák növekvő száma a tanárhiányra hívja fel a figyelmet: bár az a kormány és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ szerint is csak kitaláció, az iskolahasználók ezt is másként látják. Rajna Réka felidézte, az iskolájában két hónapig nem volt franciatanár, így két hónapig nem volt franciaóra sem. A PDSZ becslései szerint egy olyan iskolában, ahol optimális esetben 100 tanárnak kellene dolgoznia, csak 65-70-en oktatnak. A szakszervezet nemrég petíciót is indított a helyzet rendezése érdekében. Meglepve tapasztalták: az aláírók egyharmada anonimitást kért. Vagyis a fáradtság mellett a félelemérzet is egyre erősebb a tanárokban. 

Törvényt sértett, mert padon ült: bilincsben vitték el a gödöllői hajléktalan férfit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 20:11
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Megvan a hajléktalanságot büntető törvény első áldozata: Gödöllőn őrizetbe vettek egy leromlott állapotú férfit, mert nem akart szállóra menni.
Egykor mérnökként dolgozott, ma az utcán él Gödöllőn, és a helyiek visznek ételt a végletekig legyengült férfinak– a 444.hu szerint ő szigorított szabálysértési törvény első áldozata. A portált Varga Zoltán, a hajléktalan ügyvédje kereste meg, aki elmondta, hogy védencét rendőrök vitték el kedden kora este a Kossuth Lajos utcáról.    A járőrök megállapították, hogy a férfi hajléktalan életmódot folytat, amit nem is tagadott – azt viszont elutasította, hogy szállóra menjen. A rendőrök erre szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan szerdán bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra szállították.
Varga Zoltán ügyvéd a 444-nek azt mondta, a férfi a bíróság előtt próbálta megindokolni, hogy miért nem akar hajléktalanszállóra menni, például mert ott rendszeresek a konfliktusok, verekedések, és lopnak is. A gyorsított szabálysértési eljárásban a rendőrség 30 napos elzárást kért a hajléktalanra, de az eljáró bírósági titkár (szabálysértési ügyekben bírónak készülő bírósági titkárok döntenek) csak figyelmeztetésben részesítette a hajléktalan férfit, amit minden fél elfogadott, így nem volt fellebbezés. A férfinak 20 ezer forint szabálysértési költséget is meg kellene fizetnie. A holmijait átmenetileg ugyan elvették a rendőrök, de azt ma a tárgyalás végén visszakapta.  A bíróság előtt azt ígérte, hogy igyekszik majd a jövőben barátainál meghúzni magát, és ha ez nem sikerül, akkor fenntartásai ellenére is bemegy a hajléktalanszállóra. Varga Zoltán szerint az eljárásban nem derült ki egyértelműen, hogy a rendőrök mikor figyelmeztették volna a férfit, az új törvény szerint ugyanis csak akkor indítható eljárás hajléktalanság miatt, ha 90 napon belül 3 alkalommal figyelmeztetnek valakit ezért a rendőrök. A törvény hatályba lépésének első napján, október 15-én hétfőn 27 ilyen figyelmeztetést tettek a rendőrök.
Az ügyben lépett a Város Mindenkié hajléktalanokat és rászorulókat segítő csoportja is, mindenkit arra kérnek, hogy levélben küldje el véleményét a Gödöllői Rendőrkapitányságnak.