Az agyára megy az MLSZ az amatőr focistáknak

Publikálás dátuma
2018.10.18. 16:20

Fotó: MLSZ
Rendkívüli tortúra vár arra, aki úgy gondolja, amatőr labdarúgócsapatot szeretne alapítani és elindítani a területi bajnokságban.
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) állítása szerint, minden lehetséges eszközzel igyekszik támogatni az amatőr futballt. Nos, az igyekezetből a csapatok nem sokat látnak, aki pedig klubot szeretne alapítani, és elindítani a legalacsonyabb osztályban, egyenesen azt gondolja, mindenki, mindent megtesz azért, hogy elvegye a kedvét az egésztől.
Mielőtt valaki elkezd játékosokat keresni a csapatához, egyesületet kell alapítani. Csak cégbíróságon bejegyzett, adószámmal rendelkező egyesület szerepelhet az amatőr bajnokságban. A bejegyzéshez készíteni kell egy alapító okiratot (ügyvédek örömmel vállalják minimum 15-20 ezer forintos óradíjért) és természetesen kell aláírási címpéldány, adószám, saját, az egyesület nevére nyitott bankszámla is. De ez nem elég  a szövetségi nyilvántartásba vételhez: a bejegyzett egyesületnek igazolnia kell, hogy nincs adótartozása, és egy pályabérleti szerződést is be kell mutatnia. Muszáj igazolni, hogy meg tudja rendezni a hazai mérkőzéseit, mindezt akkor, amikor még játékosa sincs. Amíg az előbb említett feltételek nem teljesülnek, addig az egyesület nem kerül be az MLSZ Integrált Futball Alkalmazás nevű online nyilvántartási rendszerébe, amit mindenki IFA-nak hív. Csak ezután lehet elkezdeni játékosokat szerződtetni. A borzasztó név nem is fejezi ki kellően hűen, mennyi szenvedést és bosszúságot okoz ez a felület egy kis csapatnak. 
Az egyesület sikeres alapítása után – ami körülbelül egy hónap, ha minden rendben megy, és sikerül minden adminisztratív akadályt elsőre átvinni – jön csak az igazi feketeleves. A szerződtetni kívánt játékosok adatainak feltöltése az IFA-ba. 
Van a szabadon igazolható játékos, aki még sosem szerepelt nagy pályán bajnokságban. Az ő részére igazoló lapot kell kitölteni és beszkennelve feltölteni az IFA-ba. Ezen kívül szükség van a játékos fotójára, a születési anyakönyvi kivonatára és nyilatkoznia kell arról, hogy futsalban nem játszik külföldi bajnokságban. Hogy miért pont a futsalnál fontos ez ennyire, az rejtély, viszont jó hír, hogy nem kell hasonló nyilatkozatot leadni az összes olimpiai sportágról. Föl kell tölteni viszont a személyi igazolvány elő- és hátlapjának fényképét. Ha ezekből bármi hiányzik, a játékos nem lesz az egyesület igazolt futballistája. És még valami, ami nagyon fontos: kell egy pecsét! Bármilyen céget be lehet jegyezni a bíróságon saját bélyegző nélkül is, a legalacsonyabb bajnoki osztályban működő amatőr csapat azonban saját pecsét nélkül nem igazolhat játékost. 
Ha olyan labdarúgó kíván az új egyesületben szerepelni, aki az előző szezonban más klubban lépett pályára, akkor neki az előző csapatától kell hoznia egy átigazoló lapot, melyen korábbi együttese kijelenti, hogy a futballistát átadja. Ezután az átvevő csapatnak nyilatkoznia kell arról, hogy átveszi a játékost. Ha bármelyik klub neve a papíron nem egyezik a bírósági bejegyzésben szereplő névvel, az IFA nem fogadja el a dokumentumot. Hiába futballozott valaki az előző bajnokságban, és az MLSZ számítógépes rendszere féltve őrzi a születési anyakönyvi kivonatát és a személyi igazolványainak fotóit, ismét föl kell a nevéhez ezeket tölteni. Annyi könnyítéssel, hogy a születési anyakönyvi kivonatot nem kéri ismét az IFA. Ha elmarad a személyi fotóinak ismételt feltöltése, az IFA elutasítja az átigazolási kérelmet és hiánypótlásra szólítja fel a klubot. Ilyenkor az a legegyszerűbb megoldás, hogy az ember az IFA-ba már feltöltött igazolványképeket lementi, és ismét betölti. Húsz játékosnál viszont ez már komoly időveszteség.
Ezek a folyamatok olyan felületen zajlanak, amit a profi klubok is használnak. Ezért vannak az IFA-ban a kis klubok számára értelmezhetetlen sorok. Az amatőr futballban nincs a csapatok között pénzügyi megállapodás, ezért sem ezt, sem számlamásolatot, sem átutalási bizonylatot nem tudnak az egyesületek feltölteni. Ezek nélkül viszont az IFA nem rögzíti az igazolásra váró amatőr játékosok adatait. Ezért ezekbe a menüpontokba mindenki azt tölt fel, amit akar – lehet ez fotó a családi nyaralásról, egy hangulatos grillpartiról, a kifogott legnagyobb halról, bármi -, a lényeg, hogy az IFA érzékelje, nem maradt üres egyetlen sor sem.
Bankok, biztosítók online rendszere évente kér új jelszót az ügyfelektől, az IFA két havonta, ráadásul az utolsó 24 jelszót nem lehet ismét megadni. Nyilván nagyobb külső veszélynek vannak kitéve a mérkőzések online jegyzőkönyvei, mint a bankok internetes felületei.
Így néz ki, amikor az MLSZ ösztönzi a kis csapatok alakulását, segíti az amatőr futballt. Belegondolni is rossz, mi történne, ha akadályokat gördítene az együttesek útjába...

Minden idők legjobb szereplése az ifjúsági olimpián

Publikálás dátuma
2018.10.18. 15:41

Fotó: Szalmás Péter
Soha korábban nem szerepeltek olyan jól a magyarok az ifjúsági olimpián, mint idén Buenos Airesben. Bár a versenyek magyar idő szerint péntek hajnalban érnek véget, a záró napon nincs magyar sportoló egyetlen számban sem.
A magyar küldöttség – a vegyes csapatok eredményeit nem számolva (ezeket az éremtáblázatnál sem veszik figyelembe) – 12 arany-, 7 ezüst- és 5 bronzérmet szerzett. Az úszók voltak a legeredményesebbek, Milák Kristóf három arany mellett egy ezüstöt, Késely Ajna három aranyat szerzett. 
A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint az első ifjúsági olimpián 2010-ben Szingapúrban 6 arany, 4 ezüst és 5 bronz volt a magyar mérleg, négy évvel később a kínai Nankingban pedig 6-6 arany mellett 11 bronzot hoztak haza a legjobb magyar 15-18 év közötti sportolók. 
Idén az argentin fővárosban a magyarok 20 sportágban indultak, és ezek közül kilencben sikerült érmet nyerni: atlétikában, birkózásban, cselgáncsban, kajak-kenuban, öttusában, strandkézilabdában (lányok), tornában, úszásban és vívásban.
Szerző

Tuti befutónak tűnik a Golden State Warriors

Publikálás dátuma
2018.10.18. 13:00
STEPHEN CURRY - A háromszoros bajnok játékos (balra) 30 pontot dobott csapata első meccsén az Oklahoma ellen.
Fotó: Golden State Warriors Facebook-oldala
Meglepetés lenne, ha nem az előző kiírás győztese, a Golden State Warriors érne oda ismét az első helyre az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban.
Tízezer forintra tizenötezret nyerhet, aki arra fogad, jövő júniusban ismét a Golden State Warriorst koronázzák meg az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság, az NBA nagydöntőjének végén. Csak viszonyításképpen: amerikai futballban 6,5-szeres, a jégkorongozóknál az NHL-ben 6,75-szörös pénzt fizet a végső győztes ilyen korai eltalálása, ami azt jelenti, a fogadóirodák szerint valamiféle földöntúli csoda szükségeltetik, hogy ne az elmúlt négy fináléból hármat behúzó oaklandi alakulat tagjai vehessék át a bajnoki gyűrűket a szezon végén. A GSW menedzsmentje ugyanis megtalálta az eddig is szinte tökéletes nyerőgép utolsó alkatrészét a New Orleans Pelicanstól elszipkázott DeMarcus Cousins személyében, betömve ezzel a gárda egyetlen lyukas pontját, a centerposztot, s mivel Stephen Curry, Klay Thomson, Kevin Durant, Daymond Green, Andre Iguodala és a többiek maradtak, nehéz elképzelni, hogy akad olyan csapat, mely meg tudja akadályozni az újabb címvédést. Ilyen triplára amúgy utoljára a Kobe Bryant és Shaquille O’Neal vezette Los Angeles Lakers volt képes 2000 és 2002 között, előtte pedig a Michael Jordan féle Chicago Bulls…
Az ítészek szerint a Warriorsnak a Nyugati-főcsoport lehet a legnehezebb dolga az idény során, legalábbis, ha a papírforma szerint a Houston Rockets érkezik szemből. A texasiak a tavaszi konferencia-döntőben is megcibálták az oaklandiek bajszát, s lehet, ennél messzebb is jutottak volna, ha 3-2-es vezetésnél nem sérül meg Chris Paul, aki nélkül a zseniális James Harden végül nem tudott csodát tenni. Az idén az Oklahomából érkező veterán, az első bajnoki gyűrűjét 16 éve hajkurászó Carmelo Anthony segíthet a GSW megfékezésében, de vele sem lesz egyszerűbb a helyzet, mint az előző szezonban. Sőt…
Nyugatról jó esetben az elmúlt években komolyan szenvedő LA Lakers futhat még be, méghozzá a nyár legnagyobb igazolásának köszönhetően: a Clevelanddel sorozatban négyszer nagydöntőző, ám ezekből csak egyet megnyerő LeBron James belátta, a folyamatosan gyengülő Cavaliers-szel már nincs több dobása, így áttette a székhelyét Kaliforniába. Ahol Kobe Bryant visszavonulása óta hiányoltak egy klubikont, aki köré felépíthetik az újabb aranycsapatot. A Lakers emellett megszerezte a hátvéd Rajon Rondót is a New Orleanstól, s a duó talán gatyába tudja rázni az eddig inkább csak a pr-ja miatt felkapott Lonzo Ballt. Bár Los Angelesben vélhetően inkább abban bíznak, nem szakad meg az immár nyolc éves hagyomány: ahol James, ott garantált a nagydöntő – más kérdés, hogy LeBron ebből csak hármat (kettőt a Miamival, egyet a Cavsszel) tudott megnyerni. A nyugati esélyesek között korábban rendre meg kellett említeni a San Antoniót, melynek az idén a rájátszásért is nagyot kell majd küzdenie, hiszen az argentin zseni, Manu Ginóbili visszavonult, a sérülékeny Tony Parker Charlotte-ba, az elégedetlen Kawhi Leonard pedig Torontóba költözött, így a Spurs egyetlen reménye az edzőfejedelem Gregg Popovich maradt. Dallasban pedig a 21. szezonját kezdő Dirk Nowitzki mellett a 19 éves szlovén csodagyerekben, Luka Doncicban bízhatnak, aki azért csak az idén mutatkozhat be az NBA-ben, mert tavaly – hiába kezdett stabilan a Real Madridban – kora miatt még nem jelentkezhetett a draftra.
Keleten James távozása a Cleveland elsüllyedését jelenti, a Cavs megürülő pozíciójára a Boston a legnagyobb esélyes: a rekordbajnoknál – 17 alkalommal triumfáltak eddig – Brad Stevends már tavalyra is remek csapatot rakott össze, s végre egészséges Kyrie Irving és Gordon Hayward, maradt Al Horford és Marcus Smart, s velük az összeszokottság. A sajtot a Philadelphia énekelheti ki a bostoniak szájából a tavalyi draft 1/1-ese, Markelle Fultz, valamint JJ Redick, Joel Embiid és Ben Simmonds vezetésével, de oda kell figyelni a Torontóra is, hiszen Kawhi Leonard elvileg azért intett búcsút a Spursnek, mert bajnokesélyes csapatban akart játszani. Kanada helyett Kaliforniába kellett volna igazolnia…
Szerző
Témák
kosárlabda NBA