Az agyára megy az MLSZ az amatőr focistáknak

Publikálás dátuma
2018.10.18 16:20

Fotó: MLSZ
Rendkívüli tortúra vár arra, aki úgy gondolja, amatőr labdarúgócsapatot szeretne alapítani és elindítani a területi bajnokságban.
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) állítása szerint, minden lehetséges eszközzel igyekszik támogatni az amatőr futballt. Nos, az igyekezetből a csapatok nem sokat látnak, aki pedig klubot szeretne alapítani, és elindítani a legalacsonyabb osztályban, egyenesen azt gondolja, mindenki, mindent megtesz azért, hogy elvegye a kedvét az egésztől.
Mielőtt valaki elkezd játékosokat keresni a csapatához, egyesületet kell alapítani. Csak cégbíróságon bejegyzett, adószámmal rendelkező egyesület szerepelhet az amatőr bajnokságban. A bejegyzéshez készíteni kell egy alapító okiratot (ügyvédek örömmel vállalják minimum 15-20 ezer forintos óradíjért) és természetesen kell aláírási címpéldány, adószám, saját, az egyesület nevére nyitott bankszámla is. De ez nem elég  a szövetségi nyilvántartásba vételhez: a bejegyzett egyesületnek igazolnia kell, hogy nincs adótartozása, és egy pályabérleti szerződést is be kell mutatnia. Muszáj igazolni, hogy meg tudja rendezni a hazai mérkőzéseit, mindezt akkor, amikor még játékosa sincs. Amíg az előbb említett feltételek nem teljesülnek, addig az egyesület nem kerül be az MLSZ Integrált Futball Alkalmazás nevű online nyilvántartási rendszerébe, amit mindenki IFA-nak hív. Csak ezután lehet elkezdeni játékosokat szerződtetni. A borzasztó név nem is fejezi ki kellően hűen, mennyi szenvedést és bosszúságot okoz ez a felület egy kis csapatnak. 
Az egyesület sikeres alapítása után – ami körülbelül egy hónap, ha minden rendben megy, és sikerül minden adminisztratív akadályt elsőre átvinni – jön csak az igazi feketeleves. A szerződtetni kívánt játékosok adatainak feltöltése az IFA-ba. 
Van a szabadon igazolható játékos, aki még sosem szerepelt nagy pályán bajnokságban. Az ő részére igazoló lapot kell kitölteni és beszkennelve feltölteni az IFA-ba. Ezen kívül szükség van a játékos fotójára, a születési anyakönyvi kivonatára és nyilatkoznia kell arról, hogy futsalban nem játszik külföldi bajnokságban. Hogy miért pont a futsalnál fontos ez ennyire, az rejtély, viszont jó hír, hogy nem kell hasonló nyilatkozatot leadni az összes olimpiai sportágról. Föl kell tölteni viszont a személyi igazolvány elő- és hátlapjának fényképét. Ha ezekből bármi hiányzik, a játékos nem lesz az egyesület igazolt futballistája. És még valami, ami nagyon fontos: kell egy pecsét! Bármilyen céget be lehet jegyezni a bíróságon saját bélyegző nélkül is, a legalacsonyabb bajnoki osztályban működő amatőr csapat azonban saját pecsét nélkül nem igazolhat játékost. 
Ha olyan labdarúgó kíván az új egyesületben szerepelni, aki az előző szezonban más klubban lépett pályára, akkor neki az előző csapatától kell hoznia egy átigazoló lapot, melyen korábbi együttese kijelenti, hogy a futballistát átadja. Ezután az átvevő csapatnak nyilatkoznia kell arról, hogy átveszi a játékost. Ha bármelyik klub neve a papíron nem egyezik a bírósági bejegyzésben szereplő névvel, az IFA nem fogadja el a dokumentumot. Hiába futballozott valaki az előző bajnokságban, és az MLSZ számítógépes rendszere féltve őrzi a születési anyakönyvi kivonatát és a személyi igazolványainak fotóit, ismét föl kell a nevéhez ezeket tölteni. Annyi könnyítéssel, hogy a születési anyakönyvi kivonatot nem kéri ismét az IFA. Ha elmarad a személyi fotóinak ismételt feltöltése, az IFA elutasítja az átigazolási kérelmet és hiánypótlásra szólítja fel a klubot. Ilyenkor az a legegyszerűbb megoldás, hogy az ember az IFA-ba már feltöltött igazolványképeket lementi, és ismét betölti. Húsz játékosnál viszont ez már komoly időveszteség.
Ezek a folyamatok olyan felületen zajlanak, amit a profi klubok is használnak. Ezért vannak az IFA-ban a kis klubok számára értelmezhetetlen sorok. Az amatőr futballban nincs a csapatok között pénzügyi megállapodás, ezért sem ezt, sem számlamásolatot, sem átutalási bizonylatot nem tudnak az egyesületek feltölteni. Ezek nélkül viszont az IFA nem rögzíti az igazolásra váró amatőr játékosok adatait. Ezért ezekbe a menüpontokba mindenki azt tölt fel, amit akar – lehet ez fotó a családi nyaralásról, egy hangulatos grillpartiról, a kifogott legnagyobb halról, bármi -, a lényeg, hogy az IFA érzékelje, nem maradt üres egyetlen sor sem.
Bankok, biztosítók online rendszere évente kér új jelszót az ügyfelektől, az IFA két havonta, ráadásul az utolsó 24 jelszót nem lehet ismét megadni. Nyilván nagyobb külső veszélynek vannak kitéve a mérkőzések online jegyzőkönyvei, mint a bankok internetes felületei.
Így néz ki, amikor az MLSZ ösztönzi a kis csapatok alakulását, segíti az amatőr futballt. Belegondolni is rossz, mi történne, ha akadályokat gördítene az együttesek útjába...

Vendég lesz a stadionavatón

Publikálás dátuma
2019.04.25 12:00

A története legjobb eredményére hajtó DAC-ban futballozó Vida Máté szép időszakot töltött el a Vasasban, ám nem valószínű, hogy a nyáron újra az angyalföldi csapathoz igazol.
A háromszoros magyar válogatott középpályás 2018 júliusában az NB I-ből kieső Vasasból igazolt a szlovák ligában pillanatnyilag második helyen álló dunaszerdahelyi csapathoz, amelyre rangadó vár, hiszen szombaton a Slovant fogadja.
Alig egy éve igazolt a DAC-hoz. Hozzászokott a dunaszerdahelyi hétköznapokhoz? Igen, bár ez azért érdekes kérdés, mert csak az edzéseken vagyok Szerdahelyen, a tréningek után egyből visszamegyünk Győrbe, ott élek Kalmár Zsoltival (Kalmár Zsolt a csapat egyik magyar labdarúgója, a trió Vida Kristopherrel teljes – a szerk.). De egyébként köszönöm, hozzászoktam, szeretek Dunaszerdahelyen készülni. Az emberek barátságosak, gyakran odalépnek hozzám is egy-egy közös fotóra, ez jó érzés.
Egy sérülés miatt korábban kihagyott néhány meccset, eddig 30 alkalommal lépett pályára a DAC mezében. Milyennek látja a szlovák futball színvonalát a magyar élvonal után? Ha a technikai tudást vagy a meccsek színvonalát nézem, nem mondhatom, hogy a szlovák futball sokkal jobb, mint a magyar sőt, lehet, hogy technikásabb a magyar foci. Fizikálisan, tempóban, gyorsaságban viszont a szlovák labdarúgás előrébb jár, és itt még csak a kisebb csapatok elleni tapasztalataimat mondom. A Slovan vagy a Zsolna elleni meccseken komolyabb minőségű játékosokkal találkozunk, talán nem véletlen, hogy ezekből a csapatokból évről évre elvisznek futballistákat topligákba. Azért mondok egy saját példát is: tőlünk például a skót Celtic igazolta át a fiatal csatárt, Vakoun Bayót januárban.
Az edzések intenzitásán is múlik, hogy a határ túloldalán gyorsabb a játék? Ez biztosan szakemberfüggő is. A mi edzőnk, Peter Hyballa – jó értelemben – őrült munkamániás, bármit csinálunk, azt maximális tempóban kéri tőlünk. Rengeteg videózásunk van, de mindenre kitér a konditermi tréningektől az egyéni edzésekig. Eddig sem voltak rossz edzőim, de Peter Hyballa mind közül kiemelkedik.
Érte már atrocitás azért, mert egy magyar identitású csapatban magyarként futballozik? A Slovan régi stadionjában az ősszel kapjuk az ívet rendesen, amikor vonultunk be, székeket dobáltak felénk. Ez jó érzés volt, gondoltam ha már felismernek, valamit csak letettünk az asztalra. De ez nyilván csak vicc. Persze, a legtöbb stadionban fütyül a közönség, amikor a mi szurkolóink a magyar Himnuszt éneklik, nem veszik jó néven a magyar szót és a zászlókat sem, de ezzel már megtanultunk együtt élni. Egyébként hozzátenném, Szlovákiában közel sem árad olyan szintű gyűlölet a magyarok iránt, mint azt sokan gondolják.
Érdekes tapasztalat volt, de a Nagyszombatban rendezett szlovák–magyar Európa-bajnoki selejtezőn a helyiek között járva magam sem éreztem ellenséges hangulatot. Jó, volt már olyanra példa – éppen a nagyszombati stadionban – egy Trnava–DAC mérkőzésen, hogy az egyik csapattársam szülei magyar rendszámú autóval jöttek és hát, hogy is mondjam, azt egy kicsit megpiszkálták akkor. Gondoltam rá, hogy kimegyek a selejtezőre, de úgy voltam vele, hogy hasonlóra nincs szükségem. Ezzel együtt továbbra is úgy gondolom, hogy nem olyan komoly ez az ellentét, mint ahogy azt sokan gondolják.
Szombaton a már bajnok Slovant fogadják, a pozsonyi csapat drukkerei hírhedten magyarellenesek. Milyen miliő övez egy DAC–Slovan összecsapást? Noha Magyarországon nem játszottam az Újpestben és a Fradiban sem, szinte minden meccset nézek a tévében, ez alapján pedig egy derbihez tudnám hasonlítani a DAC–Slovant. Ez a párosítás körülbelül egy magyar–szlovák párharcnak felel meg. Szinte mindig telt házas mérkőzés, legutóbb Pozsonyban is 15 ezer ember szurkolt a helyszínen. Egy ilyen rangadónak mindig nagyobb a tétje, mint a három pont, ezt mi is átérezzük, de ezt az egészet kicsit nehéz elmagyarázni, érezni kell.
A bajnoki címről már biztosan lemaradtak, de a rangadó tétje részben az is, hogy megszilárdítsák második helyüket a tabellán. Ilyen előkelő pozícióban még sosem zárt a DAC. Az őszi szezonunk extra volt, a tavaszit viszont rosszul kezdtük, rengeteg sérülés és formaingadozás hátráltatta a csapatot. Az utóbbi három meccsünket ugyanakkor viszonylag simán hoztuk, szerintem remek formában vagyunk – remélem, ez a lendület Slovan ellen is kitart majd. Történelmi eredmény volna a második hely megőrzése, de az idény előtt ez volt a cél is. Persze, titkon bíztunk benne, hogy már az idén bajnokok lehetünk, de a Slovan ebben az idényben még veretlen, így nem könnyű tartani vele a lépést.
Követi előző csapatát, a magyar másodosztályban egyre ígéretesebb pozícióban álló Vasast? Ha tehetem, nézem a mérkőzéseket és szurkolok a Vasasnak, örülök, hogy a nehezebb szezonkezdet után még reális esélye van a feljutásra.
Érdekes egybeesés, de volt klubja éppen egy DAC elleni mérkőzéssel avatja júliusban az új Illovszky-stadiont. Nagyon várom már. Amikor tavaly nyáron eligazoltam, nem gondoltam volna, hogy én is ott lehetek majd az új Vasas-stadion megnyitóján. Bevallom, annak is örültem volna, ha erre nézőként van csak lehetőségem. Biztosan különleges mérkőzés lesz.
Mivel a Vasas úgy engedte el tavaly nyáron, hogy a szerződésben visszavásárlási jogot kötött ki magának, adódik a kérdés: melyik csapatban fog futballozni a stadionavatón? Szinte minden nap megkapom ezt a kérdést a Vasas-drukkerektől, én viszont nem szeretnék áltatni senkit, a nyártól biztosan nem leszek a Vasas labdarúgója. A kivásárlási záradék egy olyan összeg, amely egy magyar csapatnak túl drága, de nem is ez a legfőbb oka. Később, egyszer még el tudom képzelni, hogy a Vasasban futballozzak, most viszont más céljaim vannak – jelenleg jó helyen vagyok Dunaszerdahelyen.
Frissítve: 2019.04.25 14:18

A lipcsei futballmese folytatódik

Publikálás dátuma
2019.04.25 11:00

Fotó: AFP/ Marvin Ibo Güngör
Két éve a Bajnokok Ligájában is szerepelt a két magyar válogatott labdarúgót, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig, amely idén először bejutott a Német Kupa döntőjébe is.
Az energiaitalok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégóriás, a Red Bull 2009-ben alapította meg Németországban az RB Leipziget. A cél már az indulásnál a csúcs, a Bundesliga-szereplés és a minél korábbi BL-részvétel kiharcolása volt. A klubnak a kezdetektől sokkal több ellendrukkere volt, mint saját szurkolója. A riválisok rajongói nem tudták elfogadni, hogy egy komoly hagyomány nélküli csapat az anyagi lehetőségeivel élve "megvásárolja" a sikereit. A Red Bull Leipzig 2009. szeptember 13-án az ötödosztályban 1065 néző előtt a Budissa Bautzen ellen játszotta első bajnoki mérkőzését, amely 1-1-es döntetlennel ért véget. 
A lipcseiek magabiztosan végeztek a szezon végén az élen és feljutottak a negyedik vonalba. A klub vezetői ennek ellenére pont a születésnapján váltak meg Tino Vogel vezetőedzőtől. Az indoklás szerint a magasabb követelmények teljesítéséhez más típusú szakemberre van szükség. Az együttest megerősítették korábbi másodosztályú játékosokkal, az RB Leipzig mégsem tudott feljutni. Az elnökség úgy döntött, vissza kell hívni Vogelt a kispadra, erre Andreas Sadlo klubelnök bejelentette lemondását, utódja Dietmar Beiersdorfer lett. 
Mivel a következő szezonban is botladozott az együttes, Beiersdorfer nemcsak a trénert küldte el, hanem Dietmar Krug sportigazgatót is. Mivel a feljutás második nekifutásra sem sikerült, Beiersdorfernek és az általa hozott sportigazgatónak, Thomas Linkének is mennie kellett. Ekkor érkezett Ralf Rangnick a klubhoz, aki a Red Bulltól szabad kezet kapott. Rangnicknak egyetlen feltétele volt: az addig ismeretlen Alexander Zornigernek kell lennie a vezetőedzőnek. 
Zornigerrel az RB bajnok lett és az osztályozót is megnyerte (a negyedosztályban hat csoportban zajlanak a küzdelmek, a bajnokok három párban oda-visszavágós párharcban csapnak össze, és csak ezek győztesei kerülnek fel a harmadik vonalba).
Ekkor új problémával szembesült a klub: a profi bajnokságban nem viselhetik cég nevét a csapatok, ezért a Red Bull Leipzig licenckérelmét első fokon elutasították. Az egyesület Rasenballsport Leipzigre változtatta nevét, de az RB előtag maradt.  Nyilvánvaló, hogy a cég nem szállt ki a klubból, viszont már nem volt jogi akadálya a harmadosztályú szereplésnek. Az együttes azonnal felkerült a másodosztályba, ahol a cél a feljutás volt az élvonalba. 
A 2015/2016-os szezont a reméltnél rosszabbul kezdte az együttes, ezért menesztették Zornigert, ám az utódját nem sikerült megtalálni, többek között olyan szakemberek, mint a jelenleg a PSG-t edző Thomas Tuchel utasították vissza a megkeresést. Az edzők attól féltek, későbbi elhelyezkedési esélyük csökken, ha az országosan utált klubnál vállalnak munkát. Más megoldás nem maradt, a sportigazgató Rangnick lett a vezetőedző is, de feljuttatni nem sikerült a csapatot, amely ötödik lett. Ebben a szezonban már magyarok is voltak a klubnál: pályaedzőként jutott szerep Lőw Zsoltnak és a kapuban (vagyis kezdetben inkább a kispadon) Gulácsi Péternek. Mindketten a Red Bull Salzburgtól érkeztek, ahol szintén Rangnick látta el a sportigazgatói feladatokat.
A 2016/17-es idényben összejött a feljutás, a legmagasabb osztályban Rangnick már nem vállalta a kettős terhelést a Leipzignél, az osztrák Ralph Hasenhüttl ült le a kispadra, akivel első élvonalbeli szezonjában második lett az együttes és a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhetett.
Nyolc évvel és egy nappal az indulás után, 2017. szeptember 14-én az RB Leipzig a Monaco elleni 1-1-gyel mutatkozott be a BL-ben, ahol jó eséllyel a következő idényben is a főtáblán szerepelhet, hiszen a csapat néhány fordulóval a vége előtt megnyugtató pontelőnnyel harmadik a német ligában (az első négy helyezett automatikusan BL-szereplő). 
A lipcsei futballmese újabb fejezete keddi lapzártánk után íródott, amikor az együttes Gulácsival és Willi Orbánnal a soraiban 3-1-re nyert a másodosztályú Hamburg otthonában és története során először bejutott a Német Kupa döntőjébe. A kispadon megint Rangnickkal, aki Hasenhüttl tavaly nyári távozása után (a szakember megsértődött, mert nem hosszabbították meg a lejárat előtt egy évvel újabb esztendővel a szerződését) kizárólag erre a szezonra vállalta a tréneri feladatokat. A következő idényben a Hoffenheimtől érkező Julian Nagelsmann lesz a szakvezető.
Frissítve: 2019.04.25 11:00