MVM;hűtlen kezelés;Fővárosi Főügyészség;

2018-10-19 08:00:00

Az ügyészség nem nyomoz az MVM milliárdjai után

A vádhatóság nem boncolgatta, hogy az ötmilliárdért vásárolt „központi termelésmegjelenítő” rendszer valójában mennyit ér.

A Fővárosi Főügyészség elutasította Tényi Istvánnak az MVM túlárazásgyanús beszerzésével kapcsolatos bejelentését – tájékoztatta lapunkat az érintett. Az ország főfeljelentője hanyag, illetve hűtlen kezelésre gyanakodott, felidézve: az állami MVM Zrt. saját svájci leányvállalatától, az MVM Internationaltől tavaly közel ötmilliárdért egy olyan úgynevezett „központi termelésmegjelenítő” (ktm-) rendszert rendelt meg, amit végül a panamai – ismeretlen – hátterű, szlovákiai Scandex szállított le.

Mayer Erika Noémi ügyész az elutasítást azzal indokolja, hogy a vagyonkezelési tilalmak szolgáltatás megrendelésére és kifizetésére nem vonatkoznak. Ráadásul az ismeretlen hátterű szlovák szállítóval nem az MVM Zrt., hanem csak annak svájci leányvállalata állt jogviszonyban. Az MVM International, mint vállalkozó, illetve a Scandex közötti kapcsolat pedig már kívül esik az átláthatósági szabályok körén – érvel az ügyészség. Megjegyzendő: a beadvány és az elutasítás se boncolgatja, hogy az ötmilliárdért vásárolt rendszer valójában alig néhány tízmilliót érhet. Az ügyben az MVM is vizsgálódik, de annak fókusza nem büntetőjogi.

Eközben az MVM Net éléről is távozik Lazarovits Márk. Mint arról korábban beszámoltunk, a cégvezér nemrég vált meg az MVM Informatika nevű leányvállalat vezetői posztjától. Szakértők ennek kapcsán arra hívják fel a figyelmet, hogy az MVM két számítástechnikai cége látványosan távol tartotta magát a gyanús informatikai beszerzéstől. Emlékeztetnek, hogy egy visszavont vallomás szerint 2010 előtt egy másik társaság vezetőjeként Lazarovits Márk küldetett nokiás dobozban 15 milliót Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettesnek. Az MVM Net vezetőjeként Téren Róbert tér vissza, és a műszaki igazgató személye is változik. Információink szerint a két, hasonló tevékenységi körű társaságot összevonhatják.