Előfizetés

Az ügyészség nem nyomoz az MVM milliárdjai után

Marnitz István
Publikálás dátuma
2018.10.19. 08:00

A vádhatóság nem boncolgatta, hogy az ötmilliárdért vásárolt „központi termelésmegjelenítő” rendszer valójában mennyit ér.
A Fővárosi Főügyészség elutasította Tényi Istvánnak az MVM túlárazásgyanús beszerzésével kapcsolatos bejelentését – tájékoztatta lapunkat az érintett. Az ország főfeljelentője hanyag, illetve hűtlen kezelésre gyanakodott, felidézve: az állami MVM Zrt. saját svájci leányvállalatától, az MVM Internationaltől tavaly közel ötmilliárdért egy olyan úgynevezett „központi termelésmegjelenítő” (ktm-) rendszert rendelt meg, amit végül a panamai – ismeretlen – hátterű, szlovákiai Scandex szállított le. Mayer Erika Noémi ügyész az elutasítást azzal indokolja, hogy a vagyonkezelési tilalmak szolgáltatás megrendelésére és kifizetésére nem vonatkoznak. Ráadásul az ismeretlen hátterű szlovák szállítóval nem az MVM Zrt., hanem csak annak svájci leányvállalata állt jogviszonyban. Az MVM International, mint vállalkozó, illetve a Scandex közötti kapcsolat pedig már kívül esik az átláthatósági szabályok körén – érvel az ügyészség. Megjegyzendő: a beadvány és az elutasítás se boncolgatja, hogy az ötmilliárdért vásárolt rendszer valójában alig néhány tízmilliót érhet. Az ügyben az MVM is vizsgálódik, de annak fókusza nem büntetőjogi. Eközben az MVM Net éléről is távozik Lazarovits Márk. Mint arról korábban beszámoltunk, a cégvezér nemrég vált meg az MVM Informatika nevű leányvállalat vezetői posztjától. Szakértők ennek kapcsán arra hívják fel a figyelmet, hogy az MVM két számítástechnikai cége látványosan távol tartotta magát a gyanús informatikai beszerzéstől. Emlékeztetnek, hogy egy visszavont vallomás szerint 2010 előtt egy másik társaság vezetőjeként Lazarovits Márk küldetett nokiás dobozban 15 milliót Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettesnek. Az MVM Net vezetőjeként Téren Róbert tér vissza, és a műszaki igazgató személye is változik. Információink szerint a két, hasonló tevékenységi körű társaságot összevonhatják.

Olcsóbb lett a tankolás

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.19. 07:46
Illusztráció
Fotó: Népszava
A benzin ára 5 forinttal, a gázolajé 3 forinttal mérséklődött.
Csökkentette az üzemanyagok literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. pénteken, a 95-ös benzin ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé bruttó 3 forinttal mérséklődött. A csökkentéssel a benzin átlagára 394 forint, a gázolajé 430 forint lett. Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán változott: a gázolajé 2 forinttal, a benziné 7 forinttal csökkent. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Válságra készülhet az aranytartalék megtízszerezésével a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.19. 07:41

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A döntés alapján feltételezhető, hogy letették a voksukat egy lehetséges negatív forgatókönyv megvalósulása mellett.
Ha nem valamiféle hóbortnak, hanem tudatosan átgondolt stratégiai lépésnek tekintjük az ország tartalékainak aranyban történő növelését, akkor ez akár újabb jele lehet annak, hogy az ország vezetése válságra készül – írja az mfor.hu. A jegybank kedden jelentette be, hogy tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, ezzel az aranykészlet nagyságát a 70 évvel ezelőtti historikus szintre emelte. Ennek eredményeként 2018. októberében a nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett. Hozzátették, hogy a nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra nőtt, ami megfelel a nem-euróövezeti közép-kelet-európai országok átlagának. Az mfor.hu kiemeli: tény, hogy az arany bizonyos mértékig függetlenséget biztosít más országoktól és régióktól, de általában véve nem tekinthető rentábilis befektetésnek. Az ára ugyan dollárban növekedett az elmúlt 50 évben, ám ha például az ezen idő alatt mért amerikai inflációval összevetjük, akkor reálhozamról már nem beszélhetünk. Két időszakban ugrott meg erősen az arany árfolyama, egyrészt a 70-es, 80-as évek fordulóján az olajválság idején, majd legutóbb a 2008-as válságot követően, 2010-et például a piaci szakértők egyértelműen az arany évének tartották – tehát akkor szokott jó lenni az aranyvásárlás, ha komoly viharfelhők gyülekeznek a világgazdaság egén. Juhász Gergely, a nemesfém-befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója a portálnak elmondta: alapvetően kedvező időpontban növelte az MNB a tízszeresére az ország aranytartalékát. Bár a pontos vételi árfolyam nem ismert, 1190-1210 dollár/uncia (1 uncia=31,1035 gramm) között történhetett a vásárlás, ami nagyon jó kurzusnak tekinthető. Ezt a szakértő azzal indokolta, hogy az árfolyam most újra egy óvatos emelkedő trendbe lépett, amelynek Juhász Gergely szerint még nagyon az elején tartunk. A további emelkedést a Conclude vezérigazgatója azzal indokolta, hogy a 2008-2009-es adósságválság láthatóan nem oldódott meg, csak elodázódott, sőt azóta az adósságállomány jelentősen nőtt is, amit elfednek a jelenlegi alacsony kamatok. A kamatemelkedés beindulása adósságlavinát indíthat el, amibe végső soron a dollár is beleremeghet.
illusztráció
Fotó: AFP
Számos külföldi szakértő azonban egyelőre nem osztja az arany áremelkedésével kapcsolatos várakozásokat. A Marketwatch egyik szakértője, Mark Hulbert szerint például az arany ismét bohócot csinál majd az emelkedésre spekulálókból, ez ugyanis nem megalapozott fundamentumokra épül. Az elmúlt hetek megugrása sokkal inkább a turbulens piaci folyamatokra vezethető vissza. Mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt időszakban egyre több kedvezőtlen folyamat indult meg, amelyek közül van olyan, ami eszkalálódhat. A cikkben kiemelik: jelen pillanatban nehéz eldönteni, hogy valóban az expanziós időszak utolsó szakaszába értünk, és nyakunkon van egy válság, vagy csak az utóbbi évek emelkedése után jött némi visszaesés. Viszont ha a jegybank lépését nézzük, feltételezhető, hogy ők letették a voksukat egy lehetséges negatív forgatókönyv megvalósulása mellett, ami egyébként nem előzmény nélküli, hiszen az elmúlt hónapokban Magyarország több prominense is említette a válság veszélyét, mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök is. Ha valóban bekövetkezik egy általános visszaesés, akkor a mostani aranyvásárlás komoly megtérüléssel kecsegtet. Azt azonban érdemes leszögezni, hogy ha valóban egy tartós recesszió köszönt be, akkor még egy ekkora aranytartalék sem elegendő arra, hogy ezt érdemlegesen ellensúlyozza, legfeljebb az ország sérülékenységét csökkenti. Így, noha kissé paradoxnak tűnik, a kormány, a jegybank és általában az egész ország számára mégis az lenne az optimális, ha tévednének, az arany ára pedig nem növekedne a következő években – teszi hozzá az mfor.hu.
Kapcsolódó
Tízszeresére emelte aranytartalékát az MNB