Előfizetés

„Éppen széthullik valami” – a kirúgott szívsebészért tüntettek

D. A.
Publikálás dátuma
2018.10.18. 19:30

Fotó: Draskovics Ádám
Székely László levélben fordult a tüntetőkhöz, amelyben azt írta: a küzdelem nem róla szól, egyre többen találják meg magukat benne, és érzik, hogy egy közösséghez tartoznak.
Mintegy négyszáz ember tüntetett csütörtök este a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) előtt az intézményből elbocsátott Székely László szívsebészért – és a betegeiért. Mivel nem engedték, hogy a demonstrálók az intézet kerítését használják, az előtt, egy állványra akasztották a lufikat és piros szíveket, illetve a feliratokat, amelyek közt olyanok voltak olvashatók, mint hogy „Kiállunk Székely László mellett” vagy „A hazának szüksége van rád”. A tüntetést szervező Facebook-csoportban sokan írták, hogy szeretnének, de nem tudnak részt venni a demonstráción, a helyszínen egy képernyőn ezeket az üzeneteket is lehetett olvasni. Az egyik felszólaló, a tüntetés szervezőjének édesapja arról beszélt, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnök szíve a futballért dobog, tegye lehetővé, hogy másoké is dobogjon. Egy 72 éves, hét éve operált beteg pedig azt mondta: nem lenne szabad hagyni, hogy egy olyan orvos, mint Székely László elmenjen az országból, de nem is érte kellene tenni, hanem azért, hogy legyen egy hely, ahol a szívbetegek meggyógyulhatnak. Az idős úr lemondásra szólította fel a GOKI főigazgatóját, illetve Kásler Miklós miniszter is, ha nem engedné az intézményvezető távozását. 
A demonstráción felolvasták Szántó Mária levelét, aki szintén a GOKI-ban dolgozott orvosként, de Székely elbocsátása óta betegállományban van. Ez után meglepetésre Szántó fia kért szót és azt mondta: az intézményben hatalmi harc zajlik, oda már nem is érdemes visszatérni. Felidézte, hogy az anyja két gyermek mellett járt egyetemre, hogy orvos lehessen, majd este ahelyett hogy vacsora közben a gyerekeivel beszélt volna a betegei el beszélt, de most mégis el kell hagynia az intézményt. Részt vett a tüntetésen Székely doktor 88 éves tanára is, aki arról beszélt: ha egy orvossal így bánnak Magyarországon, hogyan érezhetné magát biztonságban bárki. Maga Székely László nem volt jelen, hanem levélben fordult az egybegyűltekhez. Ebben azt írta: a demonstrálók azért állnak ki, mert nem tartják megengedhetőnek, hogy „éppen széthullik valami olyan a magyar egészségügyben, ami jól működött és megfelelő eredményeket ért el”. Az orvos szerint már rég elcsitult volna a vihar, ha az egész csak róla szólna. De szerinte ebben a küzdelemben egyre többen találják meg magukat, és egyre többen érzik, hogy egy közösséghez tartoznak. „Rám lehet sütni a korrupciót, de ez nem igaz, rám lehet sütni a felelőtlenséget, de önök tudják, hogy ez nem igaz, rám lehet kiabálni beteg, vagy betegek halálát, de önök tisztában vannak azzal, hogy az utóbbi sok-sok év szinte csak avval telt, hogy bárki bármilyen kérdésben keresett meg, az én válaszom az volt: az én feladatom, meg kell oldani” – utalt Székely az őt ért vádakra a tüntetésen felolvasott levélben. 

„Nem lesz változás” – üzente Andy Vajna a TV2 dolgozóinak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.18. 16:38

Fotó: Tények/Facebook
A TV2 csoport jövőjéről – várható tulajdonosváltásáról – megjelent hírekre reagáló körlevelet kaptak csütörtökön a csatorna munkatársai a cég HR igazgatóságáról. A levélben az állt, ez a tulajdonos, Andy Vajna üzenete:  „A TV2 vezetésében nem lesz változás. Büszke vagyok az eddig elért sikerekre, jól halad a menedzsmenttel közösen kialakított hosszútávú stratégia végrehajtása. Óriási hátránnyal indultunk, ma már a TV2 Csoporté a legnézettebb csatornaportfólió a teljes lakosságban. A TV2 Csoport eredményessége megkérdőjelezhetetlen.” A fenti üzenet a tulajdonosváltást nem cáfolja, a vezetés állandóságáról szóló rész viszont arra a hírre vonatkozhat, amely szerint még az idén távozna a társaság kötelékéből Dirk Gerkens vezérigazgató és az által képviselt üzleti kör is, mivel velük szemben megingott a bizalom.

A meccsre repkedő Orbánnal magyarázzák el, miért fontos foci a populistáknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.18. 15:54

Fotó: Burger Barna / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Az Independent nagy cikket szentelt a magyar miniszterelnök fociimádatának, illetve annak, hogy használja a sportot néhány hozzá hasonló, jobboldali populista.
A brit lap Orbán Viktor magyar miniszterelnök magánrepülős londoni meccsnézésének (a Chelsea nyert 1:0-ra a Vidi ellen) felidézésével kezdi annak bemutatását, mennyire fontos szerepet játszik a labdarúgás a kormányfő életében – akit a cikk szerint gyakran „veszélyes autokrataként” jellemeznek, „erős fasiszta hajlamokkal”.  A szerző részletesen bemutatja, hogy a fiatal korában maga is igazolt játékosként focizó Orbán 2010 után mennyi pénzt öl a magyar futballba, sőt, már a szomszédos országokéba is, illetve hogyan ültette a jelentősebb klubok élére a saját bizalmi embereit. A szerző szerint a futballszurkolók és a stadionok biztonsági őrei fontos szerepet játszottak abban a mozgalomban, amely végül újra hatalomba segítette a kormányfőt.  Magyarországon komoly nosztalgia él az 1950-es évek sikerei iránt, Orbán víziójában pedig egy sikeres futballnemzet szerepel, amelynek klubjai és akadémiái behálózzák a Trianon előtti magyar területeket is. A futball hatalma pont ebben áll: mély, törzsi érzéseket ébreszt fel az emberekben, különösen a munkásosztálybeli, elégedetlenséggel teli férfiakban, akik ideális célpontjai a populista politikának.  Miközben Orbán a hatalmának megszilárdítására használja a focit, Brazíliában az elnökválasztás első fordulóját megnyerő Jair Bolsonaro a sport segítségével próbálja megszerezni azt.  A „brazil szörny” néven ismert populista politikust több labdarúgó világsztár is támogatja, mint például Ronaldinho, Rivaldo, Cafu, Kaka vagy Lucas Moura. Ez ott komoly változást jelent, hiszen a futball évtizedekig távol tartotta magát a politikától.  Az olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini olyannyira nemzeti ügynek tekinti a focit, hogy meg is magyarázta, miért bukott el hazája válogatottja a világbajnokságon: mivel túl sok külföldi játszik a Serie A-ban. A megoldás is azonnal adott volt: korlátzni kell a külföldi játékosok számát.