bíróság;brókerbotrány;Buda-Cash;

Elítélték a Buda-Cash-botrány vádlottjait

V. Péter elsőrendű vádlott és négy társa egyenként 7 év 6 hónap börtönben letöltendő büntetést kapott. A döntés nem jogerős.

Elsőfokon egyenként 7 év 6 hónap börtönbüntetésre, 10 év gazdasági társaság vezető tisztségének viselésétől eltiltásra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottakat folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt a Fővárosi Törvényszék. Emellett a Törvényszék mindegyik vádlottra vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet szerint a vádlottak a Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek befektetéseivel, értékpapírjaival részben sajátjukként rendelkeztek, részben pedig eltulajdonították azokat. Az elkövetési érték hozzávetőlegesen 110 milliárd forint.

A Törvényszék azt is megállapította, hogy a sértett a Buda-Cash Brókerház. Az ügyfelek nem tekinthetőek sértettnek, nem léphettek fel magánfélként, a polgári jogi igényük érvényesítésére más módot kell találniuk.

A bíróság a bűnszervezetben való elkövetést nem találta megállapíthatónak, mert "a szervezettség a Brókerház általános tevékenységének velejárója".

A Törvényszék a vádlottakkal szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el, és a bíróság által meghatározott

területet külön engedély nélkül nem hagyhatják el.

Az ítélet és a kényszerintézkedést elrendelő végzés nem jogerős.