Előfizetés

Közel 30 millióért ellenőrzik az ÁSZ gazdálkodását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.19. 11:52

Fotó: Népszava
A revizort is revizor vizsgálja: egy debreceni cég vállalta el az Állami Számvevőszék gazdálkodásának ellenőrzését.
Új cég világítja át az Állami Számvevőszék pénzügyeit: a parlament üvegzseb oldalán jelent meg, hogy az ÁSZ október 15-én három és fél évre szóló szerződést kötött a Szenczi Divizor Kft. -vel, a testület gazdálkodásának felügyeletére, 28,9 milliós értékben. 
Ha valaki a vizsgálatok eredményeire kíváncsi, azt az ÁSZ oldalán találhatja meg: a testület Országgyűlésnek megküldött éves szakmai beszámolójában ugyanis szerepel a könyvvizsgáló jelentése is. Tavaly ez csak kurta másfél oldal volt, korábban jóval részletesebb elemzéseket is mellékeltek a számvevőszéki kimutatásokhoz. Abban azonban évekre visszamenőleg minden revizor egyetért, hogy az ÁSZ gazdasági működésével nincs probléma.

Az ügyészség nem nyomoz az MVM milliárdjai után

Marnitz István
Publikálás dátuma
2018.10.19. 08:00

A vádhatóság nem boncolgatta, hogy az ötmilliárdért vásárolt „központi termelésmegjelenítő” rendszer valójában mennyit ér.
A Fővárosi Főügyészség elutasította Tényi Istvánnak az MVM túlárazásgyanús beszerzésével kapcsolatos bejelentését – tájékoztatta lapunkat az érintett. Az ország főfeljelentője hanyag, illetve hűtlen kezelésre gyanakodott, felidézve: az állami MVM Zrt. saját svájci leányvállalatától, az MVM Internationaltől tavaly közel ötmilliárdért egy olyan úgynevezett „központi termelésmegjelenítő” (ktm-) rendszert rendelt meg, amit végül a panamai – ismeretlen – hátterű, szlovákiai Scandex szállított le. Mayer Erika Noémi ügyész az elutasítást azzal indokolja, hogy a vagyonkezelési tilalmak szolgáltatás megrendelésére és kifizetésére nem vonatkoznak. Ráadásul az ismeretlen hátterű szlovák szállítóval nem az MVM Zrt., hanem csak annak svájci leányvállalata állt jogviszonyban. Az MVM International, mint vállalkozó, illetve a Scandex közötti kapcsolat pedig már kívül esik az átláthatósági szabályok körén – érvel az ügyészség. Megjegyzendő: a beadvány és az elutasítás se boncolgatja, hogy az ötmilliárdért vásárolt rendszer valójában alig néhány tízmilliót érhet. Az ügyben az MVM is vizsgálódik, de annak fókusza nem büntetőjogi. Eközben az MVM Net éléről is távozik Lazarovits Márk. Mint arról korábban beszámoltunk, a cégvezér nemrég vált meg az MVM Informatika nevű leányvállalat vezetői posztjától. Szakértők ennek kapcsán arra hívják fel a figyelmet, hogy az MVM két számítástechnikai cége látványosan távol tartotta magát a gyanús informatikai beszerzéstől. Emlékeztetnek, hogy egy visszavont vallomás szerint 2010 előtt egy másik társaság vezetőjeként Lazarovits Márk küldetett nokiás dobozban 15 milliót Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettesnek. Az MVM Net vezetőjeként Téren Róbert tér vissza, és a műszaki igazgató személye is változik. Információink szerint a két, hasonló tevékenységi körű társaságot összevonhatják.

Olcsóbb lett a tankolás

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.19. 07:46
Illusztráció
Fotó: Népszava
A benzin ára 5 forinttal, a gázolajé 3 forinttal mérséklődött.
Csökkentette az üzemanyagok literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. pénteken, a 95-ös benzin ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé bruttó 3 forinttal mérséklődött. A csökkentéssel a benzin átlagára 394 forint, a gázolajé 430 forint lett. Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán változott: a gázolajé 2 forinttal, a benziné 7 forinttal csökkent. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.