55 milliárd eurós adócsalással bukhattak le bankok 11 európai országban

Publikálás dátuma
2018.10.19. 17:42

Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / AFP
A "cum-ex" botrány érintettjei az adó visszatérítéssel trükköztek. Németország érintett a legsúlyosabban.
Évek alatt több mint 55 milliárd eurót csatornáztak magukhoz Európában nemzeti államkincstárakból egyes bankok - írja az Euronews. A "cum-ex" botrány nem teljesen új; mint a Deutsche Welle felidézi, az ügyben már 2016 óta folyik nyomozás, de csak Németországban.
Az átszámítva 17 ezer milliárd forintos nagyságrend és az újabb érintettek viszont csak most derült ki,

12 ország oknyomozó újságíróinak köszönhetően, akik közösen kutatták a témát a Correctiv nevű projektben. "Ez Európa történetének egyik legnagyobb adócsalási botránya" - nyilatkozta Oliver Schröm, a projekt vezetője.

11 ország érintett

Eddig 11 ország érintettsége bizonyosodott be. Ezek Németország - ahol a legnagyobb kárt okozta a csalás -, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Dánia, Belgium, Ausztria, Finnország, Norvégia és Svájc.
A módszer egy banki kiskapuhoz, az anonim ügyfélkereskedés kapcsolódik.

Ez lehetőséget ad az ügyfélazonosság elrejtésére, az ügyfelek pedig hamis, dupla vagy többszörös adó-visszatérítést is igénybe vehetnek. Ezt használta ki mások mellett a
  • Deutsche Bank,
  • Santander,
  • Commerzbank,
  • Barclay's,
  • BNP Paribas,
  • JP Morgan,
  • Bank of America Merill Lynch,
  • Morgan Stanley és
  • UBS.
"Mindenki, aki kölcsönöket kínált, részvényekkel kereskedett, pénzt fektetett be ebben az ügyben, mind tudták, hogy az adókasszából szerzik a hasznot" - nyilatkozta az ügy névtelen koronatanúja.
Szerző

Elítélték a Buda-Cash-botrány vádlottjait

Publikálás dátuma
2018.10.19. 12:04

Fotó: Vajda József / Népszava
V. Péter elsőrendű vádlott és négy társa egyenként 7 év 6 hónap börtönben letöltendő büntetést kapott. A döntés nem jogerős.
Elsőfokon egyenként 7 év 6 hónap börtönbüntetésre, 10 év gazdasági társaság vezető tisztségének viselésétől eltiltásra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottakat folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt a Fővárosi Törvényszék. Emellett a Törvényszék mindegyik vádlottra vagyonelkobzást rendelt el.
Az ítélet szerint a vádlottak a Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek befektetéseivel, értékpapírjaival részben sajátjukként rendelkeztek, részben pedig eltulajdonították azokat. Az elkövetési érték hozzávetőlegesen 110 milliárd forint.
A Törvényszék azt is megállapította, hogy a sértett a Buda-Cash Brókerház. Az ügyfelek nem tekinthetőek sértettnek, nem léphettek fel magánfélként, a polgári jogi igényük érvényesítésére más módot kell találniuk.
A bíróság a bűnszervezetben való elkövetést nem találta megállapíthatónak, mert "a szervezettség a Brókerház általános tevékenységének velejárója".

A Törvényszék a vádlottakkal szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el, és a bíróság által meghatározott területet külön engedély nélkül nem hagyhatják el.
Az ítélet és a kényszerintézkedést elrendelő végzés nem jogerős.
Szerző
Frissítve: 2018.10.19. 17:33

Közel 30 millióért ellenőrzik az ÁSZ gazdálkodását

Publikálás dátuma
2018.10.19. 11:52

Fotó: Népszava
A revizort is revizor vizsgálja: egy debreceni cég vállalta el az Állami Számvevőszék gazdálkodásának ellenőrzését.
Új cég világítja át az Állami Számvevőszék pénzügyeit: a parlament üvegzseb oldalán jelent meg, hogy az ÁSZ október 15-én három és fél évre szóló szerződést kötött a Szenczi Divizor Kft. -vel, a testület gazdálkodásának felügyeletére, 28,9 milliós értékben. 
Ha valaki a vizsgálatok eredményeire kíváncsi, azt az ÁSZ oldalán találhatja meg: a testület Országgyűlésnek megküldött éves szakmai beszámolójában ugyanis szerepel a könyvvizsgáló jelentése is. Tavaly ez csak kurta másfél oldal volt, korábban jóval részletesebb elemzéseket is mellékeltek a számvevőszéki kimutatásokhoz. Abban azonban évekre visszamenőleg minden revizor egyetért, hogy az ÁSZ gazdasági működésével nincs probléma.
Szerző