halloween;NÉBIH;dísztök;

Illusztráció

- Figyelmeztet a Nébih: mérgező lehet a dísztök

Fogyasztása komoly tüneteket, gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést és kiszáradást okozhat.

A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A közleményben hozzáteszik: mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.

Mint írják, a tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. Bár közéjük soroljuk a dekorációra használatos dísztököket is, ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, hiszen toxikus vegyületeket (kukurbitacinok) tartalmaznak. A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly tüneteket – gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást – okozhat.

Kiemelik, hogy a Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween időszak közeledtével a hazai áruházak a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat. „Veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan” – teszik hozzá.

A Nébih arra hívja fel az élelmiszerüzletek figyelmét, hogy

– az áruházakban különítsék el az ehető tökféléket a dísztököktől,

– és a nem ehető fajták esetében egyértelműen jelölni kell a vásárlók számára, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan. 

 

A lakosságot arra kérik, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel, és a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben győződjenek meg. A dísztököket csakis eredeti rendeltetésüknek megfelelően, azaz díszítő célzattal szabad felhasználni – olvasható a közleményben.

Nőtt az ételmérgezések számaA Nébih azt írja, Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felé, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma: elemzésük során az elmúlt öt évben 353 esetet tudtak beazonosítani, azok száma pedig évről évre növekvő tendenciát mutat. Hasonló esetekről más EU tagállamok is beszámoltak. A megbetegedéseket csaknem 40 százalékában boltban vásárolt, míg 60 százalékban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloween-hoz kapcsolódó szokásokkal. Ebben az időszakban ugyanis jellemzően megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, amelyekről azonban nem feltétlenül tudják a vásárlók, hogy nem ehetőek.

Nem biztos, hogy a következő forradalomra újabb 62 évet kell várni - állítja Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.