Előfizetés

Sokkterápia: kifizettetik az orvosi kezelést

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.10.22. 06:30

Fotó: Németh András Péter
Behajtanák az egészségügyi ellátás árát azokon, akiknek nincs rendben a társadalombiztosításuk – tudta meg a Népszava. Eddig csak az elmaradt járulékot kellett állni, ezután talán a teljes számlát. 400 ezer embert érint a döntés.
Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azok számára, akiknek nincs társadalombiztosításuk. Egy új jogszabály-javaslattal ugyanis a kormányzat az elmaradt járulék helyett a kezelés díját szedné be azoktól, akiknek rendezetlen volt a biztosítási jogviszonyuk, amikor orvoshoz fordultak. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint pillanatnyilag 400 ezer embernek nincs biztosítása, és minden huszadik beteg taj-számának ellenőrzésekor „villan fel a piros lámpa.” Az, aki most orvoshoz fordul és a taj-számának ellenőrzéskor kiderül, hogy rendezetlen a jogviszonya – vagyis piros lámpa gyullad ki az orvos gépén –, megkapja ugyan az ellátást, de figyelmeztetik, hogy rendezze státuszát. Gyakran előfordul: valakinek hiába van biztosításra jogosító munkahelye, a munkáltató nem fizeti be utána a járulékot. A „piros lámpás” ellátottakról az egészségbiztosító havonta készít jelentést az adóhivatalnak, amely igyekszik az elmaradt járulék fizetésre kötelezni az érintetteket. A lapunk birtokába került saláta-törvény tervezet jelentősen szigorítana azon a szabályon, amely most legfeljebb öt évre visszamenőleg engedi behajtani az elmaradt egészségbiztosítási járulékot. A tervezett módosításban az áll: „Aki egészségügyi szolgáltatást jogalap nélkül vett igénybe, az az egészségbiztosító tudomására jutásától öt éven belül kötelezhető annak megtérítésére.” A tét nem kicsi: egy átlagos eset kórházi ellátásért 195 ezer forintot fizet az egészségbiztosító, de például a szívinfarktus kezelése 375 ezer forinttól indul.  
Az átlagos 195 ezres kezelési költség persze a betegségtől függően sokszorosára nőhet. (A sürgős, életmentő ellátások elvben alanyi jogon, térítésmentesen járnak.) A daganatos betegek egy adagnyi kemoterápiája például tipikusan 700 ezer forintba kerül, ám ebből legalább egy tízes sorozatra van szükség. Ahhoz, hogy valaki megkaphassa a rákgyógyszerét szükség van a célzást segítő molekuláris vizsgálatra is, már az belekerülhet másfél millió forintba. Egy szülésért 68 ezer forintot fizet az egészségbiztosító. A patikai gyógyszerkiváltás alapján is követelhet vissza pénzt a költségvetés.

Mi, mennyi?

Nyaki erek katéteres tágítása: 1 996 448 forint* Szemlencse műtét, lencse beültetéssel: 148 736 forint Epehólyagműtét: 283 562 forint Mandulaműtét: 89 268 forint Tüdőgyulladás különleges egyéb kezelés nélkül 60 év felett 212 993 forint Szívkoszorúér elzáródás áthidalása katéterezéssel: 2 185 772 forint Állandó szívritmus szabályozó beültetés: 370 036 forint Szívinfarktus ellátása speciális kezelés nélkül: 375 992 forint Hasnyálmirigy, máj közepes műtétei: 630 840 forint Pajzsmirigy nagyobb műtétei: 319 776 forint Prosztata eltávolítás: 299 180 forint Méhdaganat műtét: 331 072 forint Akut leukémia nagy dózisú vagy standard kemoterápiával: 6 369 129 forint (*Ennyit fizet a kórházaknak a biztosító )

– Ha ezt a szabályt a jogalkotók jóváhagyják, amellett, hogy sok ember kerülhet lelhetetlen helyzetbe, végérvényesen fölbomlik a szolidaritás elvű társadalombiztosítási rendszer – mondta lapunknak Karátsonyi Annamária közgazdász, a Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docense. A gazdagok könnyedén kiléphetnek a közös kockázat közösségből, mondván, ha szükségük lenne az ellátásra, akkor azt piaci alapon is megvásárolhatják. Ezzel egyértelműen csökken majd az ellátásokra fordítható közpénz. Aki pedig zsebből fizetne, attól csak azt az alacsony díjat lehet majd beszedni, amit a közfinanszírozó fizet, miközben jó néhány terápia költségét ez az összeg már nem fedezi. Egy másik következménye lehet az intézkedésnek, hogy a legrászorultabbak, akiknek nem lesz biztosításuk és vélhetően pénzük se, vagy teljesen kiszorulnak a közellátásból, vagy ha mégis ellátják őket, akkor az intézmények behajthatatlan kintlévőségeit duzzasztják. – Mi van, ha valaki nem tud fizetni? – kérdezi Karátsonyi Annamária. – Az orvos nem mondhatja, hogy nem látom el. A kórházakba nem egyszer esik be biztosítás nélküli szülő nő is. A detoxikálás árát évek óta annak kéne fizetnie, aki a szolgáltatásra rászorult, de az intézmények képtelenek ezt az összeget beszedni.
Weltner János sebész főorvos szerint egy modern társadalomban a kezelés megfizettetése elfogadhatatlan. A szakember emlékeztetett arra, hogy a hazai egészségügyi ellátás kifejezetten és kijelentetten szolidaritás alapú, azaz ha valakinek van jövedelme, az járulékot fizet, és cserébe térítésmentes ellátást kap, ha rászorul. Ez az elv az elmúlt években sok tekintetben sérült: így például már nem járulékként, hanem adóként szedik be a gyógyítás finanszírozására szánt pénzt. Már nem mindig és nem minden ellátás térítésmentes. Sokféle felmentés létezik a rendszerben a befizetés alól. Akinek nincs saját jövedelme, azok után az állam fizet, de nem a jövedelemtulajdonosok átlaga alapján, hanem a költségvetési törvény adhoc ötlete szerint. A nem-fizetők sokan vannak: gyermekek, nyugdíjasok (öregségi, rokkantsági stb.), menedékesek. A főorvos hozzátette: a szolidaritási elv tisztességességének egyik alapja, hogy senki nem tudja előre, lesz-e valaha beteg, és ha igen, mi lesz a baja. Azt sem tudja, és nem is tehet róla, hogy a majdani betegségek kezelése a tudomány akkori állása szerint mibe kerül. Ezért ez ugyanolyan kiszámíthatatlan kockázat, mint például a gépkocsi-biztosítás. A törvényes járulékfizetés elmaradása esetén a be nem fizetett járulék behajtása, vagy szociális helyzet függvényében ennek elengedése lenne a járható út. Szerinte sem fogadható el, hogy egy gazdag ember nem fizet járulékot, és ha megbetegszik, akkor a magánellátást veszi igénybe, és ott fizet. Ez előre vetíti annak a veszélyét, hogy a gazdagok büntetlenül kiszállhatnak a közfinanszírozott egészségügyből és járulékukkal nem járulnak hozzá a több magyar állampolgár ellátásához – tette hozzá.

Ha villan a piros lámpa

A társadalombiztosítási azonosító jel (TAJ) önmagában csak egy nyilvántartási szám, amit minden hazai újszülött megkap. A térítésmentes ellátásra jogosító igazoláshoz biztosítottként vagy pedig jogosultként lehet hozzájutni. Míg a biztosítottak pénzbeli ellátásra – például táppénzre – is igényt tarthatnak, a jogosultaknak csak az orvosi szolgáltatások és gyógyszertámogatás jár. Az orvos gépén akkor villan fel a piros lámpa, ha a TAJ-szám mögött nincs járulékot fizető munkáltató, vagy egyéni megállapodás az adóhatósággal. A gyerekek, a nyugdíjasok, a rehabilitációs járulékban részesülők, vagy egyéb szociálisan rászorulók után a központi költségvetés fizet, ami néhány ezer forinttal kevesebb, mint amit egyénileg lehet fizetni. Az ellátásra egyénileg szerződők úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek, ennek most a havi összege 7320 forint. Ezért orvosi szolgáltatásokra és gyógyszertámogatásra lesz jogosult az érintett. A havi díjat évente a központi költségvetés elfogadásakor határozzák meg, magyar állampolgárság és lakcím kell hozzá. A Medicalonline adatai szerint az így ellátásra jogot szerzők száma évek óta nem nagyon változik, körülbelül 200 ezer egyéni járulékfizetőt tart nyilván az adóhatóság.

A NEAK reakciója

A NEAK közleményben tagadta, hazugságnak nevezte, hogy készült volna olyan javaslat, mint amiről írtunk. Szerintük csak azt indítványozták, hogy azok fizessenek, akik a Magyarországon kiadott EU-s egészségbiztosítási kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást. Ezzel szemben a lapunk birtokunkban lévő javaslat – egy több mint 60 oldalas dokumentum – 17. paragrafusában az áll, hogy az Egészségbiztosításról szóló törvény „az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása címe a következő 35/B paragrafussal egészül ki. "35/B§ Az, aki egészségügyi szolgáltatást jogalap nélkül vett igénybe az E-Alap terhére, az egészségbiztosítási szerv tudomására jutásától számított öt éven belül kötelezhető annak megtérítésére."  

Változékony időre készüljön, újabb hidegfront közelít

idokep.hu
Publikálás dátuma
2018.10.21. 21:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőn északon, északnyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol változóan, főként kezdetben erősen felhős idő valószínű, de gyenge eső csak néhol fordulhat elő. Kora reggel 4-10, délután 14-18 fok várható.
Kedd hajnalban északnyugat felől hidegfront érkezik, de csak északon, északkeleten okozhat néhol kisebb esőt. Délelőtt naposabb időre készülhetünk, majd délutántól újabb erős felhősödés kezdődik, de csapadék estig nem várható. Az északnyugati, majd nyugati szél többfelé megerősödik. Napközben 12-17 fokra van kilátás. Szerdára egy újabb, erősebb hidegfront éri el hazánkat viharos széllel, többfelé esővel, záporokkal. Délutánra nyugat kivételével felszakadozik a felhőzet. A csúcshőmérséklet 10 és 15, délnyugaton 16 és 18 fok között alakul. Csütörtökön szeles, változóan felhős időre van kilátás, helyenként előfordulhat gyenge eső, egy-egy zápor. Hajnalban -1, +6, délután 9-15 fok várható. Pénteken élénk déli-délnyugati széllel, többórás napsütéssel melegszik az idő, délután 14-20 fok valószínű.

Otthagyja az LMP-t a párt egyetlen EP-képviselője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.21. 19:09

Fotó: Népszava
Kilép az LMP-ből Meszerics Tamás, a párt egyetlen európai parlamenti képviselője – tudta meg az Index.
portál úgy tudja, a politikus levélben tájékoztatta elhatározásáról és annak okáról a párt elnökségét, amiben azt is közölte: hétfői hatállyal lép ki, és kedden, a Facebookon hozza nyilvánosságra a döntést. Meszerics azt írja, az LMP-kongresszus eredményének ismeretében, hosszú, alapos megfontolás után döntött arról, hogy elhagyja az LMP-t. Szerinte a párt az elmúlt időszakban új stratégiai irányba állt, amit nem előztek meg jelentősebb politikai viták, ráadásul utolsó döntéseivel „komoly politikai kockázatot vállalt”. Ez olyan kockázat és olyan irány, amit „nem kívánok, de jó lelkiismerettel nem is tudnék védeni a nyilvánosság előtt.” 
Az EP-képviselő szerint mostanra olyan jelentőssé vált a távolság politikai meggyőződésem és a párt irányvonala között, hogy az LMP-tagságát október 22-én megszünteti. „Kérlek ne hívjatok, ne akarjatok meggyőzni” – zárul az elnökségnek írt levele.
Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője megerősítette az Index vasárnapi értesülését az MTI-nek.