Pofon helyett figyelmeztetést küldtek a lengyelek Kaczynski pártjának

Publikálás dátuma
2018.10.22 08:38

Fotó: AFP/NurPhoto/ Michal Fludra
A kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság nyerte az önkormányzati választásokat, de támogatottsága kissé visszaesett, és az ellenzéki koalíció összesítve több szavazatot tudhat maga mögött.
Három év kormányzás után erős figyelmeztetést kapott az önkormányzati választásokon a jobboldali populista Jog és Igazságosság (PiS): bár hivatalos eredmény csak kedden vagy szerdán várható, az exit poll felmérések szerint országos összesítésben a PiS a szavazatok 32,3 százalékát szerezte meg, ami rosszabb, mint a párt 2015-ös parlamenti eredménye (37,6 százalék).  A PiS 9 vajdaságban győzött, az ellenzék 7 vajdaságban kapta a legtöbb szavazatot. A PiS elnöke és az ország informális vezetője, Jaroslaw Kaczynski úgy kommentálta az előzetes eredményt: jó előrejelzés a jövő évi parlamenti választásokra nézve. A legerősebb ellenzéki párt, a jobboldali Polgári Platform (PO) és liberális szövetségese, a Modern a szavazatok 24,7 százalékát szerezte meg, míg korábbi koalíciós partnere, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 16,6 százalékot kapott. Az ellenzék számára biztató lehet, hogy összesített eredményük meghaladja a kormánypártét, illetve a nagyvárosokban szinte mindenütt ők nyertek: Varsóban Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter-helyettes nagy arányban (54,1 százalékkal) nyert a kormánykoalíció jelöltjével, Patryk Jaki igazságügyi miniszter-helyettessel szemben. A PO elnöke, Grzegorz Schetyna viszont a polgármester-választások előzetes eredményeire utalva úgy fogalmazott: a szavazás első lépést jelent az ellenzék jövőbeli győzelméhez. Lengyelországban egy év múlva esedékes a parlamenti választás, de előtte, jövő májusban még európai parlamenti választások is lesznek.  A részvételi arány az exit poll szerint 51,3 százalékos volt, ami rekord magas eredmény a rendszerváltás utáni helyhatósági választások történetében. Az országos választási bizottság közvetlenül az este kilenc órára tervezett urnazárás előtt közölte: Varsóban a szavazóhelyiségek a még voksolni kívánók nagy száma miatt hosszabb ideig tartanak nyitva. 

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

„Kedveli Kim elnököt” – Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza Trump

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok elnöke mely büntetőintézkedésekre célzott.
Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte:
„az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.
A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump
„kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.
Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.
Szerző