Előfizetés

Szinte a műtőasztalról vették le a beteget, miután kirúgták a szívsebészt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.22. 18:20

Fotó: Róka László / MTI
AZ ATV Heti Napló című adásában beszélt Székely László egyik betege, aki már fertőtlenítve, elbódítva feküdt, mikor közölték vele
Egy Kelet-Magyarországon élő, Nóra néven emlegetett nő mondta el – arcát nem vállalva – az ATV-nek, hogyan járt, mikor a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből (GOKI) elbocsátották Székely László szívsebész főorvost. A nő családja számára, mivel autójuk sincs, már a budapesti utazás is megterhelő volt – hangzott el a tévé riportjában.
  Mikor mégis eljutott a GOKI-ba még egy hétig „nem csináltak semmit” vele, pár vérvételen, előkészítő vizsgálaton kívül. „Már minden megvolt”, a műtét előtti este nagyon félt, hogy meg fog halni. A műtét napján, hajnali ötkor aztán már lefertőtlenítették, megkapta a gyógyszert, amitől elbódult. Dél körül kelt fel, mikor közölték vele, hogy elmarad a műtét. „Csak néztem félkómásan” – mondta az asszony, aki ma már nem tudja, hogy pontosan mit mondtak neki: „etikai vagy politikai okból” halasztották el a beavatkozást. A zárójelentésen végül az állt: technikai okok miatt maradt el a műtét. A nőt végül csak másnap engedték haza, és egy másik kórházban várnak újabb műtéti időpontra. Az ATV Híradójának korábban nyilatkozott egy másik beteg is, aki szintén sürgős beavatkozásra vár, de Székely főorvos elbocsátása miatt erre nem került sor. Úgy fogalmazott:egyre idegőrlőbb a várakozás, ahogy az értágulat is egyre nagyobb és veszélyesebb. Mint arról korábban beszámoltunk, egy beteg már meghalt, akit Székely László operált volna meg, ha elkészül a speciális implantátuma, illetve ha nem bocsátják el. Az ő halálát az intézet vezetése Székely hibájának tartja, azt állítva, hogy az első vizsgálat után azonnali operáció lett volna szükséges. A beteget azonban nem Székely vizsgálta meg először a GOKI-ban, hozzá csak később került, és ő el is indította az implantátum legyártásának folyamatát.

Orbán Viktor már el is keresztelte a kis orrszarvút

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.22. 14:59

Fotó: Facebook/sostozoo
Rejtő Jenő hőse után a Csülök nevet javasolja a kormányfő a nyíregyházi állatkertnek.
Október elején számoltunk be róla, hogy Magyarországon először született indiai páncélos rinocérosz (Rhinoceros unicornis) a Nyíregyházi Állatparkban. Ez önmagában különlegesség, hiszen a  rendkívül veszélyeztetett állatfajnak mindössze hetvenhárom egyede él az európai állatkertekben. Az igazi világhír azonban csak ez után érte utol a kis rinocéroszt, hiszen az állatkert Orbán Viktor miniszterelnököt kérte fel keresztapának (erről a hírről még a Politico is beszámolt, azzal a felütéssel, hogy a kormányfő olyan vastag bőrű állat keresztapja lehet, mint ő maga).  A miniszterelnök a Facebook-oldalán szavaztatta meg követőit arról, hogy milyen nevet adjanak a kis orrszarvúnak. Legnagyobb arányban a Csülök névre szavaztak – ő Rejtő Jenő egyik hőse, Az elátkozott part és a Három testőr Afrikában című regényekben szerepel (polgári nevén John Fowler, tengerész, kocsmai verekedő és legionárius). „Keresztapaként azt fogom tehát javasolni a nyíregyházi állatkertnek, hogy az általam örökbefogadott kis rinocérosz a Csülök nevet kapja. Kedves Csülök, remélem, mihamarabb személyesen is találkozunk. Viszlát Nyíregyházán!” – írta Orbán. 

Meglepődtek EP-képviselőjük távozásán az LMP-ben

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.10.22. 11:25
Meszerics Tamás EP-képviselő
Fotó: Sebastien PIRLET / Európai Parlament
Meszerics Tamás kilépése váratlanul érte az LMP-t, nem jelezte korábban, hogy erre készülne. Nem merült fel olyan körülmény, ami erre utalt volna – így kommentálta a Népszavának Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára a párt egyetlen EP-képviselőjének távozását.
Meszerics – mint arról mi is beszámoltunk – mindenestre az Indexhez kiszivárgott levelében azt írta, az LMP-kongresszus eredményének ismeretében, hosszú, alapos megfontolás után döntött arról, hogy elhagyja az LMP-t. Szerinte a párt az elmúlt időszakban új stratégiai irányba állt, amit nem előztek meg jelentősebb politikai viták, ráadásul utolsó döntéseivel „komoly politikai kockázatot vállalt”. Ez olyan kockázat és olyan irány, amit „nem kívánok, de jó lelkiismerettel nem is tudnék védeni a nyilvánosság előtt.” Az EP-képviselő szerint mostanra olyan jelentőssé vált a távolság politikai meggyőződése és a párt irányvonala között, hogy az LMP-tagságát október 22-én megszünteti. Legutóbb a Sargentini-jelentés kapcsán dolgoztunk együtt, Meszerics Tamás végül az LMP ajánlásának megfelelően, nem támogatta a jelentés elfogadását az EP-ben. Igaz ugyanakkor, hogy korábban voltak szakmai eltérések az általa képviselt politika és az LMP álláspontja között, például a migráció kapcsán a kvótakérdésnél, de ez már 1-2 éves történet – mondta Kanász-Nagy. A titkár szerint azt sem értik, hogy mire utal Meszerics, amikor az új stratégiai irányról beszélt, „a szombati kongresszus pont a 2015-ben elfogadott stratégia megújítását, frissítését tűzte ki célul, ez pedig nem irányváltás”. Kerestük Meszericset is, de türelmet kért és kedden teszi közzé hivatalos közleményét.