Előfizetés

Lemosták a DIKTÁTOR-t

NKJ
Publikálás dátuma
2018.10.23. 13:12

Fotó: Népszava
Narancssárga ruhás FKF-alkalmazott sikálta 12 óra után 10 perccel a járdát az Andrássy út és a Vörösmarty utca kereszteződésében: egy súrolókefe és egy fél vödör víz segedelmével az égszínkék festékkel, láthatóan sablonnal felfújt DIKTÁTOR feliratot próbálta eltávolítani a közterületről. Magányos munkáját két rendőr biztosította. Rendőrből egyébként hihetetlen mennyiség jutott az ünnep delén arra a pár száz négyzetméterre, amelynek epicentrumában délután háromkor Orbán Viktor beszédet készül mondani. A Vörösmarty és az Eötvös utca között hermetikusan lezárt Andrássy útra már délben csak beléptető kapun át lehetett bejutni. Rendőrök vigyázták a Kodály körönd kereszteződését, rendőrtisztek cirkáltak rendőrautóval a más gépjárművektől megtisztított úttesten, az Eötvös utcában pedig a Készenléti Rendőrség osztagával lehetett találkozni. Az Oktogonon viszont egyelőre az árusoké a főszerep: lehet kapni nemzetiszín sípot, zászlót, szentkoronás címerrel díszített huszárcsákót, sőt van olyan lobogó is, amelyből a szemfüles kereskedő kimetszette a címert - csak a Szent Korona maradt.

Valtonosok terelik az embereket a Terror Házába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.23. 13:08

Fotó: Népszava
Kisebb tömeg áll a Terror Háza bejárata előtt, szekuritisok engedik be az érdeklődőket az ünnepnapon ingyenesen látogatható tárlatokra.
Több százan álltak kedd délelőtt az Andrássy úton a terrormúzeum előtt: a tömeg a Vörösmarty utcai bejárat előtt torlódott fel – kollégánk lefotózta a belépésre várókat. Az érdeklődőket a Valton Security emberei engedik be az épületbe – a nagy érdeklődést magyarázhatja, hogy a Terror Háza az ünnepnapon ingyenesen látogatható. Csak egyetlen tárlatot nem lehet látogatni,  Az akció fedőneve: Lenin – Német pénzzel Oroszország ellen című időszaki kiállítás zárva tart október 23-án.

Már közel 2300 jogász tiltakozik a hajléktalanokat büntető törvény ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.23. 11:35

Fotó: Bohanek Miklós
Ügyvédek és bírók is aláírták már Ésik Sándor petícióját, amellyel a résztvevők a hajléktalan létformát kriminalizáló szabályozás ellen szólalnak fel. Ha ez sem elég, bojkott jöhet a bírósági eljárásokban.
Kedd délelőttre már mintegy 2300 személy írta alá a hajléktalanok életvitelszerű vegzálása ellen tiltakozó nyílt levelet: az eredetileg ügyvédeket megcélzó petíciót szombaton indította el Ésik Sándor ügyvéd, és rövid időn belül tömegek csatlakoztak a kezdeményezéshez – közöttük bírók is. 
A petíció szerzője az RTL klubnak azt mondta, a bírók olyan állapotot büntetnek, amely nem bűncselekmény – azért van szociális rendszer, azért van közegészségügy, azért vannak hajléktalanokat segítő civil szervezetek, hogy ezek kezeljék a problémás helyzetet. Az ügyvéd szerint a bíróknak az Alkotmánybírósághoz kellene fordulniuk, amely már 2012-ben kimondta a hajléktalanságról, hogy az nem büntetőjogi kérdés. Mint kezdeményezésében írta, „a jogalkotó rossz szabályt alkotott. Ez a világon mindenütt előfordul, és normális, demokratikus országokban megvan a módja a korrekciónak. A bíróság lehet bátor és mondhatja maga, hogy a cselekmény márpedig nem veszélyes a társadalomra. Vagy lehet formális és felfüggesztheti az eljárást és az Alkotmánybíróság elé utalhatja az ügyet. És itt van a mi dilemmánk. Azt látjuk ugyanis, hogy a bíróság nemhogy nem észleli, hogy ártatlan embert ítél el, hanem azt az alapvető, minden ügyben, minden bírót kötelező szabályt sem sikerül megtartania, hogy a vádlottat nem alázzuk meg.”    
A csatorna megszólaltatta Kadlót Erzsébet volt büntetőbírót, aki szintén aláírta a petíciót, magyarázatából pedig egyértelműen kiderül, hogy a bíróknak igenis van lehetőségük az eljárás leállítására. 
Alapjogi védelem kezdeményezésére ugyanis a bírónak közvetlen joga van, az alkotmánybírósághoz fordulhat, ha már úgy gondolja, hogy önerőből nem meri vagy nem tudja felmenteni az életmódja miatt büntetett hajléktalan személyt

Bár a petíció alapvetően a bírók jóérzésére próbál hatni, ha a kezdeményezés visszahangtalan marad, akár keményebb akciók is jöhetnek: levelében Ésik felveti az ügyvédi bojkott lehetőségét, ami alapvető gátja lenne a hajléktalanperek lefolytatásának. A védőügyvéd kirendelése ugyanis az eljárás kötelező eleme, a részvételt megtagadó védő hiánya a folyamat egészét blokkolhatja.

Az MSZF hét fagyhalálról tud

A Magyar Szociális Fórum kedden jelezte: már hárman fagytak meg az utcán a hajléktalanokat büntető szabálysértési módosítás október 15-i élesítése óta, és összesen hét fagyhalálról tudnak, amióta beálltak a hideg őszi éjszakák. Az MSZF ugyanakkor nem jelöli információinak forrását – Simó Endre, a szervezet vezetője lapunk kérésére sem akarta elárulni, honnan kapják az adatokat. A KSH 2016 óta nem közöl erről információt,. ha megmondanám, honnan ismerjük a számokat, őket is utolérnénk – magyarázta titkolózását Simó.