Előfizetés

Erdogan: eltervezték a szaúdi újságíró megölését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.23. 14:33

Fotó: KAYHAN OZER / AFP
A török elnök szerint napokkal a gyilkosság előtt megtervezték Jamal Khashoggi szaúdi újságíró megölését. 3 héttel ezelőtt halt meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán - tudósít az Euronews.
Recep Tayyip Erdogan Ankarában az AK párt tagjai előtt beszélt a parlamentben. Azt mondta, bizonyítékaik vannak arra, hogy 15 fős szaúdi csoport érkezett Isztambulba a gyilkosság előestéjén, köztük több tábornok. Erdogan azt kérte a szaúdi vezetéstől, közöljék, hol vannak Khashoggi földi maradványai, ki rendelte el a megölését, és büntessék meg a felelősöket. Azt javasolta, hogy Isztambulban legyen annak a 18 embernek a tárgyalása, akit az üggyel kapcsolatban őrizetbe vettek Szaúd-Arábiában - írja a portál.
A török elnök megerősítette: biztonsági kamerafelvételek bizonyítják, hogy a gyilkosság után egy hasonmás férfi távozott a konzulátusról Jamal Khashoggi ruhájában. A török hatóságok szerint ez is bizonyítja, hogy előre kitervelt politikai gyilkosság történt. Az ellenzéki újságíró meggyilkolását a szaúdi vezetés néhány napja ismerte el, miután két és fél hétig tagadták azt. Azt állítják, hogy dulakodás közben halt meg. A török elnök elégedetlen a szaúdiak eddigi ellentmondó magyarázataival. Mint mondta, telefonon beszélt a szaúdi királlyal, hogy kérje közbenjárását az ügytisztázása érdekében.

Bombát küldtek Soros Györgynek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.23. 08:34
Soros György egy 2014-es, brüsszeli sajtóeseményen
Fotó: Wiktor Dabrowski / AFP/Nurphoto
A milliárdos üzletember bedfordi otthonába szállították ki a csomagot. Senki sem sérült meg, az ügyben már az FBI is nyomoz.
Furcsa küldemény érkezett hétfőn Soros György New York állambeli, bedfordi otthonához: a dobozt az üzletember egyik munkatársa találta meg a postaládában, és még időben vette észre robbanószerkezetnek tűnő tartalmát – közölte honlapján a CNN.
A munkatárs azonnal egy erdős területre vitte a pakkot, majd értesítette a bedfordi rendőrséget: a csomag később sem robbant fel magától, így aztán a kirendelt tűzszerészek semmisítették meg. Bár elképzelhető, hogy a bomba tervezési hiba miatt nem robbant fel, valószínűbb, hogy a merénylő inkább megfenyegetni akarta az üzletembert. A csomagbombás eset miatt az FBI terrorellenes munkacsoportja indított nyomozást. A CNN próbálta megszólaltatni Soros szóvivőjét, de egyelőre nem kaptak választ kérdéseikre. Lapunk megkereste Csontos Csabát, a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) magyarországi szóvivőjét az ügyben, de nem kívánt nyilatkozni. Más forrásból úgy értesültünk, hogy megerősítik az alapítvány dolgozóinak védelmét.  

Húsz éve halott, de olyan jól van, hogy akár haza is mehetne

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.22. 19:56
A kép illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Abszurd történetre derült fény Romániában: halottnak nyilvánítottak egy férfit, aki közben egy pszichiátrián él. Most viszont személyi igazolványra lenne szüksége, és itt kezdődnek a bajok.
Egy közel húsz éve halottnak nyilvánított, de még élő páciens számára próbálnak személyi igazolványt készíttetni a romániai Iaşi pszichiátriai intézetének vezetői az Agerpres alapján a Transindex.ro. Marilena Caraba, a Socola Pszichiátriai Intézet orvosa szerint az 58 éves férfit 1991-ben családja eltűntnek nyilvánította, majd 1999-ben halotti bizonyítványt állítottak ki a nevére. Csakhogy közben a férfi az intézmény betege volt. Caraba azt mondta: jelenleg az intézmény illetékesei azon dolgoznak, hogy semmisnek nyilváníttassák a páciens halotti bizonyítványát és megállapítsák személyazonosságát. A személyazonossági igazolvány szükséges ugyanis az egészségügyi kártya kiállításához, és az egészségbizosítási pénztár csak ennek alapján térítheti meg a pszichiátriai intézetnek az ellátási és ápolási költségeket, amelyek havi 4 000 (276 ezer forintot) lejt tesznek ki. Carmen Mucenica, az intézet egyik kihelyezett részlegének vezetője szerint csak 2011-ben derült ki, hogy a betegnek nincs érvényes irata. A nyomok egy galaci, halottnak nyilvánított személyhez vezettek, akiről kiderült, hogy ugyanaz a férfi, aki az intézet igazolvány nélküli betege. Ezért a Socola jogászai perbe fogták Galac polgármesteri hivatalát, kérve a halotti bizonyítvány semmissé nyilvánítását. Ez a folyamat öt éven át, 2016-ig tartott, de még mindig nincs eredménye. A páciens egyébként nem agresszív, és stabil időszakaiban akár haza is mehetne.