Az utolsó pillanatban mondták le a kaposvári Gálvölgyi-estet

Publikálás dátuma
2018.10.23. 19:29

Fotó: Népszava
Indoklás nélkül, az utolsó pillanatban mondták le Gálvölgyi János szerdai, kaposvári előadását, derült ki a művész feleségének kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.
E szerint „Jánosnak holnap önálló estje lett volna Kaposváron. A Játékszín produkciója „A Gálvölgyi” című előadóest. Pár perce érkezett a Játékszín közlése, miszerint az előadást a megrendelő művelődési ház váratlanul lemondta.” Az interneten komoly vihart kavart a poszt – melyről a Kapos-T számolt be elsőként -, s a többség – az előzmények alapján nem alaptalanul – arra gondolt, Gálvölgyi János ugyanúgy tiltólistára került, mint Alföldi Róbert, akinek több városban fújták le – vagy próbálták megakadályozni – az utolsó pillanatban valamilyen fellépését. - Egészen prózai okok állnak az előadás lemondása mögött – felelte megkeresésünkre Szalay Lilla, a produkciónak eredendően otthont adó kaposvári Együd Árpád Művelődési Központ igazgatója -, egyszerűen nem fogytak a jegyek. Az intézményvezető állította a 3000-3500 forintért kínált tikettekből csak tízet sikerült értékesíteni, így a Játékszínnel – mellyel évek óta kapcsolatban állnak, s az együttműködésnek köszönhetően megannyi darabot mutattak már be – közösen úgy döntöttek, lemondják az előadást. - Erről tíz napja írásban egyeztünk meg a Játékszínnel – tette hozzá Szalay Lilla -, nem tudom, hogyan fordulhatott elő, hogy csak az utolsó pillanatban értesítették a művész urat. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.23. 19:31

Papír nélkül tüntetünk: jobbikosok feszültek a rendőröknek a Lendvay utcában

Publikálás dátuma
2018.10.23. 19:18
Pintér Tamás Jobbik-képviselő rendőrökkel vitázik a Lendvay utca mellett
Fotó: Facebook/Jobbik Magyarországért Mozgalom
Hazudtok, 2006 – skandálták a jobbikos tüntetők, farkasszemet néztek a Kunigunda utcai székház elé vezényelt rendőrökkel. A demonstráció ezután a Lendvay utcai Fidesz-székház közelében folytatódott, ahol a rendőrök homályos indokkal akarták igazoltatni a tiltakozókat.
Hadházy Ákos és a Jobbik is tüntetést hirdetett meg este hétre MTVA Kunigunda utcai székháza elé, ahová a radikális párt közönsége érkezett meg előbb: A 100-150 fős, fáklyás csoport Sneider Tamás pártelnök vezetésével kezdte meg tüntetését: zúgott a Hírhamisítók, és az Elvesztette tévé jellegét-szlogen az épületnél, ami előtt közrendőrök, majd készenléti rendőrök álltak sorfalat. Az eseményekről a Jobbik Facebook-csatornája adott élő tudósítást.
A székház előtti demonstráción Jakab Péter,  Jobbik szóvivője tartott beszédet: arról beszélt, hogy a közmédia folyamatosan hazudott a választási időszakban a Jobbikról és Vona Gáborról - a párt azóta összesen 150 sajtópert nyert meg a valótlanságok miatt – de a hírhamisítás azóta sem állt le, mert a köztévé irányítói még most is félnek a párttól. Évi 95 milliárd  forintot költenek egy olyan rendszerre, ami valótlanságokat terjeszt. A szónok üzent  bértollnokoknak is: talán ez az utolsó lehetőség, hogy letérjenek a választott útról, mert a hazugságokért később komoly árat kell fizetniük.
Az MTVA logójára Stummer János Jobbik-képviselő felgraffitizte, hogy hazudtok – ezért igazoltatták is őt: a tömeg azt is skandálta, hogy Orbán takarodj, vidd az összes haverod – de a kilakoltatásra is emlékeztettek, időnként felhangzott a „patkánytévé” is. A tüntetők többsége vállalta kilétét, de néhányan kapucnival, bandázzsal takarták arcukat.  Egy kisebb társaság tojással dobálta meg az épületet. 
Az időközben 400-500 fősre terebélyesedő tüntetésre később megérkezett Hadházy Ákos is, aki arról beszélt, hogy a közmédia agyonhallgatta az európai ügyészséghez való csatlakozásról szóló petíciót is, és propaganda eszközzé silányult.
A tüntetők nagyobb része ezután átvonult, illetve bérelt buszokkal átment az MTVA-épülettől a Fidesz Lendvay utcai székházához - ezek szerint nem csak a kormányoldalon szerveztek buszos utaztatást október 23. alkalmából.

„Nincs nálunk papír!”

A Fidesz-székházat a jobbikosok nem tudták megközelíteni az ott  hirtelen felállított rendőrsorfal előtt. Így hát a sorfallal szemben zúgott az Orbán takarodj! A rendőrök több demonstrálót igazoltattak vagy igazoltatni próbáltak, de azt nem árulták el, hogy milyen jogcímen - később pedig arra hivatkoztak, hogy bűncselekmény gyanúja történt a tömegben. A demonstrálók ezután elkezdték skandálni, hogy „nincs nálunk papír!” – majd cifrázták is, azzal, hogy „Migránsok vagyunk!”, „Kötvénnyel jöttem!”. A rendőrök azt nem tudják megmondani, hogy milyen bűncselekményről van szó, ami miatt igazoltatni kellene a tüntetőket - emiatt hosszas vitába is keveredtek Pintér Tamással, a Jobbik országgyűlési képviselőjével, illvetve Szávay Istvánnal is. A készenléti rendőrök később rendezték soraikat, visszaálltak a Lendvay utca bejárata elé. (Cikkünkben korábban tévesen írtuk, hogy Sneider Tamás Jobbik-elnök is jelen volt, illetve beszélt a Lendvay utcában. A tévedésért elnézést kérünk - a szerk.)
Szerző
Frissítve: 2018.10.23. 22:49
Fotó: Tóth Gergő

Így telt a nemzeti ünnep - Október 23-a képekben

Megemlékezésekkel és tüntetéssel telt az '56-os forradalom emléknapja.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.10.23. 21:13
Reggel Áder János részvételével felvonták a nemzeti lobogót
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Varga Mihály pénzügyminiszter, gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képvis
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke (k) beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján
Fotó: MTI
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke (b) és Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnök-frakcióvezetője Nagy Imre
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Molnár Csaba, és Varju László a párt megemlékezésén a
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A Mi hazánk mozgalom a Corvin közben tartott megemlékezést
Fotó: Draskovics Ádám
Dúró Dóra és Novák Előd
Fotó: Draskovics Ádám
A Jobbik a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai volt székházánál tartott ünnepséget
Fotó: Mohai Balázs / MTI
Megemlékező a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Vitányi Iván szociológus, a Demokratikus Koalíció (DK) örökös, tiszteletbeli elnöke (b), Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (k) és Mo
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Orbán Viktor az Andrássy úton tartott ünnepi beszédet
Fotó: Tóth Gergő
Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum igazgatója
Fotó: Tóth Gergő
A Bem József térre az ellenzéki pártok hívtak össze tüntetést Korrupcióellenes tüntetés címmel
Fotó: Molnár Ádám
Este Álljunk ki együtt Magyarország jövőjéért és a tandíjmentes felsőoktatásért címmel tartottal fáklyás felvonulást a Corvinus
Fotó: Draskovics Ádám
A rendezvényen beszédet mondott Puzsér Róbert is
Fotó: Draskovics Ádám
Este a Jobbik szimpatizánsai vonultak tüntetni az MTVA Kunigunda utcai székháza elé
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Később átmentek a Fidesz Lendvay utcai székházához
Fotó: Molnár Ádám / Népszava