Előfizetés

Nem lesz népszavazás az uniós ügyészségről

Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.25. 16:50
Fotó: Shutterstock
Nem hitelesítette az Európai Ügyészséggel való együttműködésről szóló népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság. A kérdést Vajnai Attila, az Európai Baloldal - Munkáspárt 2006 elnöke fogalmazta meg és arra irányult, hogy az Országgyűlés módosítsa az ügyészségről szóló törvényt. Ezzel pedig tegye a legfőbb ügyész feladatává az Európai Ügyészséggel való együttműködést. Az NVB 5:5 arányú voksolás után elnöki szavazattal nem hitelesítette a kérdést, mondván, nem egyértelmű. Rádi Péter - aki Patyi András helyét vette át a bizottság élén – szerint a választópolgárok abban nyilvánítanának véleményt, hogy Magyarország csatlakozzon-e az Európai Ügyészséghez, de a kérdésnek nincs ilyen vonatkozása, az ugyanis a legfőbb ügyészre vonatkozik, de csak a kormány dönthet a csatlakozásról. Rádi úgy vélte, hogy emellett a legfőbb ügyésznek ma is vannak feladatai az Európai Ügyészséggel való együttműködésben, azaz egy népszavazáson a választópolgárok egy ma is létező kötelezettség megerősítéséről döntenének, ilyen referendum azonban nem tartható. Az NVB határozata nem jogerős, 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellene a Kúriához. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként csütörtöki kormányinfóján az Euronews kérdésére azt mondta: az Európai Ügyészség „szuverenitás-korlátozó”, mert Magyarországon a közvádat az ügyészség képviseli. Az NVB döntött arról is, hogy a Fidesz-KDNP közös listájáról Budai Gyula egykori elszámoltatási biztos kaphatja meg a Balog Zoltán lemondása miatt megüresedett országgyűlési képviselői helyet.

Melegszik az idő, pénteken már 20 fokot mérhetünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.25. 16:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napsütésre is számíthatunk, de többfelé megélénkül a szél.
Pénteken az Északi-tenger fölött kimélyülő ciklon előoldalára kerül a Kárpát-medence, és a délire, délnyugatira forduló áramlással további enyhe légtömegek érkeznek hazánkba – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Az előrejelzés szerint közepesen és erősen felhős időszakok váltakoznak több-kevesebb napsütéssel, estig csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül a délire forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között várható. 
Szombaton az ország északi felén erősen felhős lesz az ég, és több helyen várható eső, zápor. Máshol a több-kevesebb napsütés mellett változóan felhős időre számíthatunk, és kevesebb lesz a csapadék. Északnyugaton az északi, másutt a délnyugati szél megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet északon, északnyugaton 10 és 16, másutt 17 és 24 fok között alakul.
Vasárnap eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd a déli óráktól nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé alakul ki eső, záporeső. A déli szelet erős, helyenként viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között valószínű.

Görögországban játszik a Vidi, de Svájc felé indult Orbán kedvelt magángépe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.25. 15:18

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
A repülő nem sokkal délután kettő előtt landolt a zürichi repülőtéren.
Budapestről felszállva Svájc felé indult az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőgép – írja a 444.hu. A portál szerint a gép nem sokkal délután kettő előtt landolt a zürichi repülőtéren. A cikkben felidézik: csütörtökön Görögországban, Szalonikiben játszik a Videoton a PAOK-kal, Orbán valószínűleg erre a meccsre is elmegy. Arra egyelőre nincs magyarázat, miért indult a repülő Svájc felé. Az OE-LEM lajstromjelű Bombardier Global 6000-es az a gép, amivel a miniszterelnök korábban – állítólag Garancsi István vállalkozó vendégeként – Bulgáriában járt a Mol-Vidi meccsén.