Előfizetés

Kormánygarancia a budapesti atlétikai vb-re

Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.26. 14:09
Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) brit elnöke a Magyar Atlétikai Szövetség budapesti sajtótájékoztatóján
Fotó: Mónus Márton / MTI
A magyar kormány pénzügyi garanciát vállal a 2023-as atlétikai vb esetleges budapesti megrendezésére. A sportág hazai szövetségének (MASZ) híre szerint a rendezési költségeket biztosító kormánygaranciát a kandidálóknak november 1-ig kell bemutatniuk a nemzetközi szövetségnek (IAAF), amely december 4-én határoz az öt év múlva esedékes világverseny rendezőjéről.
Az IAAF-et vezető Sebastian Coe júliusi nyilatkozata alapján „Budapest a preferált pályázó” az eseményre – emlékeztet az atletika.hu oldal, amely kitér arra is, hogy az atlétikai vb a világ egyik legnagyobb, legjelentősebb sporteseménye, amely több mint 1,2 milliárd nézőt vonz a tévékészülékek elé, megrendezése népszerűsíti Magyarországot és Budapestet, több tízezer vendégéjszakával gazdagítja a turizmust és a vendéglátást.
„Örömmel fogadtuk Magyarország kormányának döntését, miszerint garanciavállalásával támogatja pályázatunkat a 2023-as világbajnokság megrendezésére” – idézte az oldal Gyulai Miklóst, a MASZ elnökét.
„A határozat egyrészről elismerés számunkra, hogy Magyarország kormánya bízik a sportágban és szervezési tapasztalatunkban, másrészről biztosíték az IAAF felé, hogy egységes, komoly kandidálásról van szó” – vélekedett Deutsch Péter, a pályázati bizottság elnöke.
Az IAAF által is előzetesen jóváhagyott költségvetés szerint a világbajnokság rendezése 31.5 milliárd forintba kerül. A nemzetközi szövetség tanácsa július végén, a Buenos Aires-i ülésén foglalt állást úgy, hogy Budapestet javasolja házigazdának a 2023-as szabadtéri világbajnokságra. 

Otthonra lelt Budapesten az Újpest szerb trénere

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.10.26. 12:30

Fotó: Népszava
Az Újpest labdarúgócsapatát irányító Nebojsa Vignjevic a héten a hatodik évét kezdte meg a lila-fehérek vezetőedzőjeként, nála régebb óta egy edző sem irányít csapatot az élvonalban.
A szerb szakember szerződtetését 2013. október 23-án jelentették be a Megyeri úton. Vignjevic azóta több örömöt és nehézséget is átélt Újpesten, csapatával háromszor jutott be a Magyar Kupa döntőjébe, kétszer – legutóbb májusban – meg is nyerte a sorozatot, emellett bajnoki bronzéremig vezette a lilákat. 
Az évforduló kapcsán belegondolt, hogy már a hatodik évét kezdte meg Újpesten? Nem volt időm ezzel foglalkozni, az utóbbi hetekben is mindig a következő mérkőzésre vagy edzésre koncentráltam. Érdekes, kimondani, hogy már öt éve Magyarországon dolgozom, hiszen ez az idő számomra maximum 2-3 évnek tűnik. 
Öt év nem kevés idő egy ember életében, de az NB I-ben sem, jó példa, hogy mióta Újpesten dolgozik, a csapatok többsége új stadionba költözött. Milyen változásokat észlelt még? Az infrastruktúra nagyon sokat fejlődött, de futball minősége is, erősebb az NB I, mint akkor, amikor munkához láttam a Megyeri úton. Emlékszem, az első két évemben voltak olyan csapatok, amelyek ellen biztosra mehettünk, most már nincsenek ilyenek. Szerintem minden szinten fejlődött a magyar labdarúgás, mióta 12 csapatos az élvonal, sokkal koncentráltabb, összességében jobb lett a liga. Ha nem is kiugró mértékben, de a szurkolók száma is emelkedett.
Több sikert megélt az Újpest edzőjeként, de a bajnoki cím megszerzésére egyszer sem volt esélye. Ez nem bántja? Mi motiválja? Minden mérkőzésnek motiváltan vágok neki, mindig a maximumra törekszem, emellett nagyon motivál az is, hogy a játékosaim egyéni képességeit fejleszthetem nap mint nap. Ez fontos, hiszen ahhoz, hogy eredményekről és elvárásokról beszélhessünk, előbb egyénileg kell fejlődnünk. Nagyon sajnálom, hogy az utóbbi öt évben a klub játékospolitikájának következményeként nem tudott a bajnoki címért menni az együttes. Ahhoz, hogy a bajnoki címről ábrándozhassunk, elengedhetetlen a rutin, annak kialakulásához időre és megfelelő igazolásokra van szükség. Ezzel együtt sosem lankad a motivációm: az első teljes félszezonomban, 2014-ben például kevesen hittek abban, hogy megnyerhetjük a kupát, mi mégis bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk rá. A futballban nincs lehetetlen – ez lehetne akár a mottóm is. Amikor megnyerek egy kupát, onnantól még többre vágyom, nem foglalkozom azzal, hogy mennyi esélyünk van rá. Mindig menni kell előre – ezt próbálom átadni a játékosaimnak is.
Voltak olyan pillanatok az évek során, amikor elbizonytalanodott a folytatást illetően? Sokat tanultam a magyar futballról, magam is sokat fejlődtem ezáltal, de sosem kételkedtem az útban, amelyen járok. Mindig kielemeztem az aktuális történéseket, hiszem, hogy az ember hibák és rossz periódusok nélkül nem lehet jobb. Fontos, hogy soha ne adjuk fel és tanuljunk a hibáinkból, csak akkor juthatunk magasabb szintre. Ez az, amit a legtöbb játékosomnak is meg kell érteni. Emlékszem, volt például egy olyan időszakunk, amikor 6 bajnoki mérkőzésen át folyamatosan döntetlent játszottunk (2016 őszén – a szerk.), ám akkor meg sem fordult a fejemben, hogy vissza kéne fordulni. Mindig csak előre!
A kupagyőzelmeket tekinti a legnagyobb magyarországi sikereinek? Újpesten nagyon régóta vártak arra, hogy ismét egy olyan csapattal játszhassanak nemzetközi kupamérkőzést, mint a Sevilla. Ez a párharc még akkor is örömet okozott, ha két vesztes meccsről beszélünk, hiszen a játékosok és én magam is átélhettem a nyáron, milyen is a világ egyik legerősebb bajnokságából érkező csapat ellen pályára lépni. Ez erőt adhat ahhoz, hogy továbbtervezzünk, hogy jövőre visszatérjünk az európai porondra és még jobban, még magasabb szinten képviseljük az Újpestet. Nem csak a megnyert kupák inspirálhatnak. Hasznosak a Fradi elleni mérkőzések is, de megemlíthetném újra a Sevilla elleni találkozókat is, amelyek megmutatták, hogy merre is tartunk és miben kell még fejlődnünk.
Külföldi edzőként különösen nagy szó, hogy öt éve ugyanannál a csapatnál dolgozhat, így pedig volt ideje hozzászokni a magyarországi élethez. Külföldiként sem érzem magam kívülállónak Magyarországon. Még nem beszélek annyira jól magyarul, de ha azt nézzük, hogy öt éve ugyanabban a lakásban élek, a családom is nagyon jól érzi magát itt, amikor vendégségbe jön, ráadásul máig megvan az a jó érzés, mint amikor először beléptem a klubházba, akkor mondhatom, hogy számomra Budapest olyan, mint a második otthonom. Az azért ha jobban belegondolunk, tényleg elég ritka a futball világában, hogy egy edző legalább öt évig ugyanannál a klubnál legyen. Ez az öt év már nem csak egy kis része az életemnek, hanem mondhatjuk, hogy az életem. Magyarország és az Újpest szerves része lett az életemnek.

Vignjevic magyar rekordjai

Nebojsa Vignjevic 2013 októbere óta mostanáig 158 bajnoki mérkőzésen vezényelte a kispad mellől az Újpestet, ezzel e tekintetben a jelenlegi mezőnyben listavezető (az őt követő Paks-edző, Csertői Aurél 2014 januárja óta dolgozik megszakítás nélkül ugyanott). Vignjevic már most elmondhatja magáról, hogy ő az a külföldi tréner, aki egyhuzamban a legtöbbet dolgozta NB I-es edzőként, de egy másik rekord is köthető a nevéhez: azzal, hogy a szeptemberi FTC–Újpesten 18. alkalommal irányította a lilákat, a patinás rangadó történetében Várhidi Pál mellett a legtöbb derbin irányító tréner lett.

Öt pont kell Hamilton ötödik vb-elsőségéhez

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.10.26. 10:30

Fotó: BEHROUZ MEHRI / AFP
A Mercedes-istálló címvédő pilótája a hétvégén, Mexikóvárosban minden bizonnyal lezárja a versenyfutást és a további futamok kimenetelétől függetlenül ötödször is megnyeri a Forma–1-es világbajnokságot.
A 21. fordulóból álló vb-sorozat legutóbbi, 18. helyszínén, Texasban bajnokavatásra készült az F1-es világ, az Amerikai Egyesült Államok Nagydíjának leintését követően azonban a várakozásokkal ellentétben másfajta mulatság vette kezdetét: a népszerű veterán, a Ferrarit vezető Kimi Räikkönen több mint öt év után győzött újra, világszerte boldoggá téve népes rajongótáborát. A finn pilóta mögött Max Verstappen, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel volt a további sorrend, így bár Hamilton öt ponttal – immáron hetvenre – növelte az egyébként is tetemes előnyét Vettel előtt, matematikailag még nem biztosította be az újabb bajnoki címét (ahhoz legalább nyolccal kellett volna többet szereznie). Ugyanakkor a végső győzelemre alig egy héttel később, most vasárnap még jobb esélye van Hamiltonnak, aki ráadásul újra a Mexikói Nagydíjon érhet a csúcsra, ahol egy éve is bajnokká koronázták.

A Mexikói Nagydíj programja

Péntek 1. szabadedzés 17.00 2. szabadedzés 21.00 (tv: M4) Szombat 3. szabadedzés 17.00 Időmérő-edzés 20.00 (tv: M4) Vasárnap A 71 körös futam rajtja 20.10 (tv: M4)

„Nagyon örülünk annak, hogy Hamiltonnak újra Mexikóban lesz lehetősége megszerezni a világbajnoki trófeát” – nyilatkozta Federico González Compeán, a Mexikói Nagydíj menedzsere, aki dörzsölheti a tenyerét, hiszen minden jegy elkelt a versenynaptárba 23 évnyi szünet után 2015-ben visszakerülő versenyre. Nem túlzás kijelenteni: vasárnap Mexikón lesz a világ szeme. 
A képlet egyszerű: ha a szezont két sikerrel kezdő, az összetett pontversenyben is sokáig vezető, majd Hamilton mögött az évad második felében folyamatosan lemaradó Ferrari-pilóta, Sebastian Vettel nyerne is Mexikóban, a 33 éves britnek akkor is elegendő volna hetedikként célba érni. Ha Vettel nem nyer vasárnap, számolgatni is felesleges, abban az esetben ugyanis saját helyezésétől függetlenül Hamilton 2008, 2014, 2015 és 2017 után újra világbajnok lesz – a legendás argentin Juan Manuel Fangio ötvenes években elért sikereit beállítva és a hétszeres vb-győztes Michael Schumachert „üldözve” a sportág 1950 óta íródó történetében harmadik emberként ötödször.
„Az Amerikai Nagydíj megerősítette azt, amit a verseny előtt is többször elmondtunk: az idei világbajnokság még messze van még a végétől – magyarázta óvatosan a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff. – Továbbra is a kezünkben van a győzelem, de keményen kell dolgoznunk, hogy az egyéni és a konstruktőri világbajnoki címet megszerezzük.”
A kemény munka gyümölcsét azért több mint valószínű, hogy Mexikóban leszüretelheti a német csapat, amelynek az egyéni bajnokság után az utolsó két nagydíjon jó eséllyel meglehet majd a konstruktőri elsőség is.

Kilépni a „Professzor” árnyékából

Ami évekig elképzelhetetlennek tűnt, az új évezredben valósággá vált: előbb a kétezres évek elején domináns, végül hét vb-címig jutó Michael Schumacher érte utol a négyszeres világbajnok Alain Prostot (a rekordbeállítás 2001-ben, éppen Magyarországon történt), majd később azzal a lendülettel hagyta le az ötszörös bajnok argentin Juan Manuel Fangiót is, 2013-ban pedig Sebastian Vettel és tavaly Lewis Hamilton is eljutott a negyedik világbajnoki diadaláig. Amint 2017-ben, úgy az idén is Vettel és Hamilton vív az elsőségért, ám úgy tűnik, elsőként a britnek adatik meg, hogy leelőzze Prost „Professzort” és felzárkózzon Fangio mellé.