Előfizetés

A fideszesek nem szavaztak a „sötét pénzmozgások” ellen Strasbourgban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.26. 14:49

Fotó: Pascal Bastien / Európai Parlament
Ujhelyi István hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormánypárti képviselők nem szavazták meg az EU pénzügyi érdekeinek védelméről szóló EP-határozatot.
„Visszanézve a szavazási jegyzőkönyveket kiderült, hogy a Fidesz EP-képviselői tartózkodtak (egyedül Hölvényi György nyomott igent, Szájer pedig – ahogy a rázós ügyekben nagy bátran szokta – egyszerűen nem nyomott gombot) annál az EP-határozatnál, amely az EU pénzügyi érdekeinek védelméről, a csalás révén harmadik országokba került pénzek és vagyonok visszaszerzéséről szólt”

– közölte Ujhelyi István a Facebook-oldalán.

Az MSZP EP-képviselője hozzátette: leegyszerűsítve, ez a jelentés azt szorgalmazta, hogy hatékonyabb legyen a fellépés a terrorizmust is támogató pénzmosással, az EU területét is érintő „sötét pénzmozgásokkal” szemben. Mint írta, a szöveg arra is kitér, hogy az Európai Ügyészség ebben érdemi segítséget tudna nyújtani, de
„ehhez az intézményhez – mint tudjuk – a Fidesz deklaráltan nem akar csatlakozni, mert félti a szajrét, amit eddig elsíbolt az uniós forrásokból”.

Ujhelyi kiemelte, hogy a szakbizottságban Deutsch Tamás EP-képviselő egyenesen a határozat ellen szavazott. A szocialista EP-képviselő úgy véli, a Fidesz álságos és önleleplező módon viselkedik az Európai Parlamentben.  
„Miközben idehaza nemzeti érdekérvényesítésről és európai értékekről papolnak, addig, amikor csak lehet: a magyar érdekek ellen szavaznak, vagy sunyin lapítanak Brüsszelben, illetve Strasbourgban” – fogalmazott.

Mint megírtuk, a fideszes többség nemrég leszavazta az Országgyűlés európai ügyek bizottságában azt a két határozati javaslatot, amelyek felszólították volna a kormányt, csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Az egyiket a Jobbik, a másikat az MSZP-Párbeszéd képviselői nyújtották be, tartalmilag mindkettő ugyanarról szólt, és kötelezte volna a kormányt, hogy vegyen részt az eddig mereven elutasított kezdeményezésben. A kormánypártok nem vették tárgysorozatba a két indítványt, vagyis tárgyalni sem kívánnak azokról. Az Európai Ügyészséghez eddig a 28 tagállamból 22 csatlakozott (Nagy-Britannia kilép, Dániának eleve nem kell részt vennie igazságügyi együttműködésben, önszántából Magyarország mellett csak Írország, Svédország és Lengyelország marad ki). Az együttműködés célja az EU-s források rovására elkövetett bűncselekmények üldözése. Az elképzelés szerint az európai ügyészek a valóságban magyar jogászok lennének, csak szervezetileg nem tartoznának a Legfőbb Ügyészség kötelékébe, így nem utasíthatnák őket Budapestről, hogy húzzanak el, vagy éppen ejtsenek egy-egy ügyet.

Más ügyben is

Ujhelyi kiemelte: nem ez az egyetlen parlamenti dokumentum, amely zavarba hozta a fideszes képviselőket a napokban. „Döntött a Ház egy olyan kompromisszumos dokumentumról is, amelyet több frakció (például a jobboldali Néppárt, a szociáldemokraták, a liberálisok vagy a zöldek) közösen jegyzett. Ez a határozat az újfasiszta erőszak fokozódásáról és annak elítéléséről szólt. A dokumentumban szerepelt a korábbi, politikusok, európai parlamenti képviselők és munkatársaik elleni támadások, a szélsőjobboldali propaganda, a közösségi és más médiában egyre erősödő neonáci megnyilatkozások elítélése és az ezekkel szembeni minél hatékonyabb fellépés szorgalmazása. A jelentős többséggel végül elfogadott dokumentumot a Fidesz jelenlévő képviselői közül többen is megszavazták, Bocskor Andrea és Deli Andor azonban a jegyzőkönyv tanúsága szerint ellene voksoltak. Néhány szélsőséges, EU-ellenes politikussal együtt” – fogalmazott, hozzátéve, csak bízni tud abban, hogy ezúttal véletlen hiba történt.

Kétmilliót fizet Juhász Péternek a közmédia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.26. 14:08

Fotó: Népszava
Ráadásul négy adásban is le kell hozniuk, hogy nem mondtak igazat.
Pert nyertem a közmédiával szemben, 2 millió Ft sérelemdíjat kell fizetniük. És négy adásban le kell hozniuk, hogy minden szavuk hazugság volt” – jelentette be Juhász Péter a Facebook-oldalán. Juhász egy videót is közzétett, melyben elmondta: azért perelt, mert azt állították, hogy köze van Portik Tamáshoz. Hozzátette, hogy az MTVA-nak négy adásban kell leközölnie a híradóval egy időben, hogy hazudott. 
„Régóta tudjuk, hogy az MTV és csatolmányai elvesztették közmédia jellegüket, és szimpla pártpropagandát fújnak. Most bíróság is kimondta ezt”

– közölte Juhász.

Mint mondta, másodfokú, jogerős ítélet született, így nincs helye fellebbezésnek.

Budapesti járatot is törölt a sztrájk miatt a LOT

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.26. 12:58

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A légitársaság kompromisszumkötést ajánlott fel, ám ezt nem fogadták el a sztrájkolók.
Több pilóta és utaskísérő kilenc napja tartó sztrájkja miatt tizenhat nemzetközi járatot, köztük egy Budapestről indulót töröl pénteken a LOT – közölte a lengyel légitársaság szóvivője a PAP hírügynökséggel. Az MTI összefoglalója szerint a törölt járatok közül hat Varsóból, illetve más lengyelországi repülőterekről indult volna pénteken, nem száll fel például a Krakkó–Chicago útvonalon rendszeresen közlekedő járat. Tíz járat – ezen belül egy budapesti – a varsói Chopin repülőtéren landolt volna. A többi járat menetrendszerűen közlekedik – közölte a LOT szóvivője, hozzátéve, hogy a lehető legalacsonyabb szinten próbálják tartani a törölt járatok számát. Október 18-tól, amikor a sztrájk megkezdődött, a 2,7 ezer menetrendszerinti járatból 74 maradt el, a repülések 95 százaléka megvalósult. A LOT úgy próbálja helyettesíteni a sztrájk nyomán hiányzó munkaerőt, hogy hat más légitársaságtól bérli a gépeket személyzettel együtt, ez eddig 3,5 millió zloty (mintegy 812 ezer euró) plusz költséggel járt.

Az elbocsátott alkalmazottak visszatérését követelik

A sztrájkot a LOT alkalmazottainak egy részét tömörítő szakszervezetek indították el. A szakszervezetek hosszabb ideje kifogásolják a légitársaság jelenlegi bérkifizetési szabályzatát. Ez a pilóták esetében a fizetést a repülési óraszámtól teszi függővé. Azt sem helyeslik, hogy az új alkalmazottakat, köztük utaskísérőket, gyakran nem munkaszerződés alapján, hanem egyéni vállalkozóként foglalkoztatják. A sztrájkolók az egyik, fegyelmi okokból néhány hónapja elbocsátott szakszervezeti vezető munkaviszonyának megújítását követelik, valamint a hétfőn elbocsátott további 67 alkalmazott visszatérését. Azt is akarják, hogy lemondjon a LOT vezérigazgatója, Rafal Milczarski. A LOT – amely törvénytelennek tartja a tiltakozást – csütörtök este kompromisszumkötést ajánlott fel a sztrájkolóknak, ennek értelmében az elbocsátott 67 személy közül azok térhetnének vissza munkahelyükre, akik a sztrájk során nem sértették a nem sztrájkoló kollégáik jogait. A LOT ugyanis a tiltakozók részéről más alkalmazottak iránt állítólag elhangzott fenyegetései, nyomásgyakorlás miatt tett csütörtökön ügyészségi panaszt. A sztrájkolók a javasolt kompromisszumot elutasították. Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője péntek reggel a lengyel közsolgálati hírtelevízió kérdésére „valószínű forgatókönyvnek” nevezte az elbocsátottak visszatérését. Arra a kérdésre válaszolva, Milczarski a lengyel kormányfő támogatását élvezi-e, Dworczyk dicsérte a vezérigazgatónak a LOT fejlesztésében elért eredményeit.
„A társaság fejlődik, a konfliktust azonban kétségtelenül meg kell oldani”

– jelentette ki.

A LOT október elejétől az állami Lengyel Légiközlekedési Csoport része.

Járattörlések és késések Brüsszelben

A csomagkezelést végzők spontán sztrájkja miatt eddig 25 légijárat törlését és jelentős késéseket jelentett be pénteken a brüsszeli Zaventem nemzetközi reptér – írja az MTI helyi sajtóbeszámolók alapján. Információk szerint a kimaradások budapesti járatokat nem érintenek. A repülőtér sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a kimaradások főként a fapados légitársaságok, a Ryanair és a Tui fly járatait érintik, amelyek poggyászkezelését az Aviapartner földi kiszolgálócég végzi. A spontán munkabeszüntetést a szociális konzultáció hiányára panaszkodva hirdették meg a vállalat munkatársai. Mint mondták, a sztrájkot egyes dolgozók már csütörtök éjszaka megkezdték, a késedelmes, vagy elmaradt poggyászkiadás miatt több mint 300 ember éjszakázott a repülőtéren. A tájékoztatás szerint az Aviapartner munkatársainak érdekeit képviselő szakszervezet és a cég vezetése péntek délelőtt tárgyalóasztalhoz ül ugyan, de továbbra is késések és járatkimaradások várhatók. A belga Brussels Airlines jártait nem érinti sem az akadozó csomagkiadás, sem a járatkimaradás, mivel földi kiszolgálását a Swissport cég végzi – tették hozzá.