Északon őszi, délen késő nyári időt hoz a szombat

Publikálás dátuma
2018.10.26 14:54
illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az ország egyik részén eső, máshol napsütés várható. Akár 24 fokot is mérhetünk.
Délies áramlással több fokkal melegebb levegő érkezik térségünkbe, majd szombaton napközben az északi országrészt egy hidegfront éri el – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Szombaton az északi tájakon hűvös, több helyen esős, őszi időre számíthatunk, míg délebbre késő nyáriasan meleg, de szeles lesz az idő. Az ország északi felén erősen felhős vagy borult lesz az ég, máshol a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés valószínű. Nagy területen lesz erős a délnyugati, déli szél, de az északi országrészben napközben északnyugatira fordul a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon, északnyugaton 11 és 17, másutt 18 és 24 fok között várható.
Vasárnap a déli óráktól egyre több felhő képződik térségünkben. Délután nagyobb területen várható eső, zápor, leginkább az éjszakai órákban eshet, és a déli szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul.
2018.10.26 14:54
Frissítve: 2018.10.26 14:54

Az ellenzék is az Ab-hez fordul a kormánypárti médiagólem miatt

Publikálás dátuma
2018.12.11 16:01

Fotó: Népszava/
Az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, illetve az LMP frakciói, valamint független képviselők is támogatják Szél Bernadett és Szabó Szabolcs kezdeményezését.
Két ellenzéki képviselő arra kéri az Alkotmánybíróságot (Ab), hogy semmisítse meg azt a kormányrendeletet, amely közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány irányítást szerzett az Opus Press, az Echo TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kiadó felett. A beadványt a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs kezdeményezte. Egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint utóbbi azt mondta, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság normakontroll keretében megvizsgálja és megsemmisíti a kormányrendeletet, akkor az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) is meg kell vizsgálnia az összefonódást. A szakhatóságnak ezután arra kell köteleznie a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, hogy bizonyos vagyonelemeitől váljon meg – szögezte le Szabó Szabolcs. A politikus külön kiemelte: nem elég egy rendelettel közérdekűvé minősíteni az alapítványt, be is kell bizonyítani, hogy az miért számít annak. A képviselő hazugságnak nevezte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) érvelését, amely szerint azért kellett nemzetstratégiaivá minősíteni az összefonódást, mert „közérdek fűződik Magyarországon a print és nyomtatott médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához”. Szél Bernadett emlékeztetett arra: korábban éppen a kormány határozta meg, hogy mi számíthat közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek. Ezek között szerepel a nemzetközi versenyképesség illetve a munkahelyek megőrzése, valamint az ellátás biztonságának fenntartása, de ebben az esetben „fake news gyárakról” van szó – fogalmazott. Szerinte a rendelet sérti az alaptörvényt, mert nem valósulhat meg az állampolgárok sokszínű tájékoztatáshoz való joga. A politikus elmondta, hogy a beadványt az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, illetve az LMP frakciói, valamint független képviselők is támogatták. Az eseményen részt vett az MSZP választmányi elnöke, Kunhalmi Ágnes is, aki kijelentette, hogy az alapítvány létrehozásával végérvényes, hatalmas és példa nélküli jobboldali médiatúlsúly alakult ki. Hangsúlyozta, hogy 2010-ben a médiatanács nem engedélyezte az Axel Springer és a Ringier magyarországi leányvállalatainak fúzióját, ezért utóbbi cégnek meg is kellett válnia több országos és megyei napilapjától.
Korábban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben: annak kimondását kérték, hogy a gigantikus fideszes pártmédia-holding létrehozása nem közérdek, és nem írhatja felül a szabad tájékozódás illetve tájékoztatás alkotmányos garanciáit. Az MSZP pedig közölte: a párt mulasztás miatt beperli a médiatanácsot, mert az nem lépett fel az ellen, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány irányítást szerezzen az Opus Press, az Echo TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kiadó felett.
2018.12.11 16:01

Két új híd épül a magyar–szlovák határon

Publikálás dátuma
2018.12.11 15:39

Fotó: Népszava/
Közúti, valamint kerékpárosok és gyalogosok közlekedésére szolgáló hidak létesülnek.
Két új híd épül a magyar–szlovák határszakaszon: Őrhalom és Ipolyvarbó között közúti, Dunakiliti és Doborgaz között pedig kerékpárosok és gyalogosok közlekedésére szolgáló híd létesül – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A közlemény szerint a határmetszéspontok kijelöléséről Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kedden, Pozsonyban írt alá kétoldalú kormányközi megállapodásokat Érsek Árpáddal, Szlovákia közlekedési és építésügyi miniszterével. Mint írják,  – a Győr-Moson-Sopron megyei Dunakiliti és Doborgaz között gyalogos és kerékpáros Duna-meder híd épül, melyhez mindkét oldalon ártéri hidak csatlakoznak.  – a Nógrád megyei Őrhalom és Ipolyvarbó között az ideiglenes fahidat váltja fel az új átkelő az Ipolyon, és az oda vezető útszakaszok is megújulnak a határ mindkét oldalán. A minisztérium közölte, hogy a beruházások megvalósítását a 2014-2020-as Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program forrásai támogatják. A fejlesztések pontos költségigénye a kiviteli közbeszerzés eredményes lezárása után lesz ismert. A határmetszési pontok rögzítése után indulhat meg az engedélyezési tervek elkészítése.
2018.12.11 15:39