Északon őszi, délen késő nyári időt hoz a szombat

Publikálás dátuma
2018.10.26. 14:54
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ország egyik részén eső, máshol napsütés várható. Akár 24 fokot is mérhetünk.
Délies áramlással több fokkal melegebb levegő érkezik térségünkbe, majd szombaton napközben az északi országrészt egy hidegfront éri el – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Szombaton az északi tájakon hűvös, több helyen esős, őszi időre számíthatunk, míg délebbre késő nyáriasan meleg, de szeles lesz az idő. Az ország északi felén erősen felhős vagy borult lesz az ég, máshol a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés valószínű. Nagy területen lesz erős a délnyugati, déli szél, de az északi országrészben napközben északnyugatira fordul a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon, északnyugaton 11 és 17, másutt 18 és 24 fok között várható.
Vasárnap a déli óráktól egyre több felhő képződik térségünkben. Délután nagyobb területen várható eső, zápor, leginkább az éjszakai órákban eshet, és a déli szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul.
Szerző

A fideszesek nem szavaztak a „sötét pénzmozgások” ellen Strasbourgban

Publikálás dátuma
2018.10.26. 14:49

Fotó: Pascal Bastien / Európai Parlament
Ujhelyi István hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormánypárti képviselők nem szavazták meg az EU pénzügyi érdekeinek védelméről szóló EP-határozatot.

„Visszanézve a szavazási jegyzőkönyveket kiderült, hogy a Fidesz EP-képviselői tartózkodtak (egyedül Hölvényi György nyomott igent, Szájer pedig – ahogy a rázós ügyekben nagy bátran szokta – egyszerűen nem nyomott gombot) annál az EP-határozatnál, amely az EU pénzügyi érdekeinek védelméről, a csalás révén harmadik országokba került pénzek és vagyonok visszaszerzéséről szólt”

– közölte Ujhelyi István a Facebook-oldalán.

Az MSZP EP-képviselője hozzátette: leegyszerűsítve, ez a jelentés azt szorgalmazta, hogy hatékonyabb legyen a fellépés a terrorizmust is támogató pénzmosással, az EU területét is érintő „sötét pénzmozgásokkal” szemben. Mint írta, a szöveg arra is kitér, hogy az Európai Ügyészség ebben érdemi segítséget tudna nyújtani, de

„ehhez az intézményhez – mint tudjuk – a Fidesz deklaráltan nem akar csatlakozni, mert félti a szajrét, amit eddig elsíbolt az uniós forrásokból”.

Ujhelyi kiemelte, hogy a szakbizottságban Deutsch Tamás EP-képviselő egyenesen a határozat ellen szavazott. A szocialista EP-képviselő úgy véli, a Fidesz álságos és önleleplező módon viselkedik az Európai Parlamentben.  

„Miközben idehaza nemzeti érdekérvényesítésről és európai értékekről papolnak, addig, amikor csak lehet: a magyar érdekek ellen szavaznak, vagy sunyin lapítanak Brüsszelben, illetve Strasbourgban” – fogalmazott.

Mint megírtuk, a fideszes többség nemrég leszavazta az Országgyűlés európai ügyek bizottságában azt a két határozati javaslatot, amelyek felszólították volna a kormányt, csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Az egyiket a Jobbik, a másikat az MSZP-Párbeszéd képviselői nyújtották be, tartalmilag mindkettő ugyanarról szólt, és kötelezte volna a kormányt, hogy vegyen részt az eddig mereven elutasított kezdeményezésben. A kormánypártok nem vették tárgysorozatba a két indítványt, vagyis tárgyalni sem kívánnak azokról. Az Európai Ügyészséghez eddig a 28 tagállamból 22 csatlakozott (Nagy-Britannia kilép, Dániának eleve nem kell részt vennie igazságügyi együttműködésben, önszántából Magyarország mellett csak Írország, Svédország és Lengyelország marad ki). Az együttműködés célja az EU-s források rovására elkövetett bűncselekmények üldözése. Az elképzelés szerint az európai ügyészek a valóságban magyar jogászok lennének, csak szervezetileg nem tartoznának a Legfőbb Ügyészség kötelékébe, így nem utasíthatnák őket Budapestről, hogy húzzanak el, vagy éppen ejtsenek egy-egy ügyet.

Más ügyben is

Ujhelyi kiemelte: nem ez az egyetlen parlamenti dokumentum, amely zavarba hozta a fideszes képviselőket a napokban. „Döntött a Ház egy olyan kompromisszumos dokumentumról is, amelyet több frakció (például a jobboldali Néppárt, a szociáldemokraták, a liberálisok vagy a zöldek) közösen jegyzett. Ez a határozat az újfasiszta erőszak fokozódásáról és annak elítéléséről szólt. A dokumentumban szerepelt a korábbi, politikusok, európai parlamenti képviselők és munkatársaik elleni támadások, a szélsőjobboldali propaganda, a közösségi és más médiában egyre erősödő neonáci megnyilatkozások elítélése és az ezekkel szembeni minél hatékonyabb fellépés szorgalmazása. A jelentős többséggel végül elfogadott dokumentumot a Fidesz jelenlévő képviselői közül többen is megszavazták, Bocskor Andrea és Deli Andor azonban a jegyzőkönyv tanúsága szerint ellene voksoltak. Néhány szélsőséges, EU-ellenes politikussal együtt” – fogalmazott, hozzátéve, csak bízni tud abban, hogy ezúttal véletlen hiba történt.

Szerző

Kétmilliót fizet Juhász Péternek a közmédia

Publikálás dátuma
2018.10.26. 14:08

Fotó: Népszava
Ráadásul négy adásban is le kell hozniuk, hogy nem mondtak igazat.
Pert nyertem a közmédiával szemben, 2 millió Ft sérelemdíjat kell fizetniük. És négy adásban le kell hozniuk, hogy minden szavuk hazugság volt” – jelentette be Juhász Péter a Facebook-oldalán. Juhász egy videót is közzétett, melyben elmondta: azért perelt, mert azt állították, hogy köze van Portik Tamáshoz. Hozzátette, hogy az MTVA-nak négy adásban kell leközölnie a híradóval egy időben, hogy hazudott. 

„Régóta tudjuk, hogy az MTV és csatolmányai elvesztették közmédia jellegüket, és szimpla pártpropagandát fújnak. Most bíróság is kimondta ezt”

– közölte Juhász.

Mint mondta, másodfokú, jogerős ítélet született, így nincs helye fellebbezésnek.
Szerző