Budai villából segíti az üldözött keresztényeket a kormány

Publikálás dátuma
2018.10.26 16:44
Azbej Tristan államtitkár
Fotó: MTI/ Mónus Márton
A Naphegy térre, az MTVA kiadói cégének korábbi épületébe költöztetik Azbej Tristam államtitkárságát. Az új székhelyre több mint félmilliárd forintot költenek a jövő év végéig.
Szűkös lett a Miniszterelnökség székháza, ez lehet a magyarázat arra, hogy egy budai, Naphegy téri villába költöztetik át az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárságot; utóbbiről nemrég írtuk meg, hogy idén 27 milliós támogatást adott egy, cikkében a melegeket leprásokhoz hasonlító keresztény portálnak.
A tervezett költözés hírét a 444.hu szúrta ki a csütörtöki Magyar Közlönyben: az Orbán Viktor által aláírt kormányhatározatból kiderül, hogy az Azbej Tristan vezette államtitkárság a Naphegy tér 1. szám alatti villát kapott meg, aminek átalakítására felújítására 365 millió forintot, fenntartására pedig jövő évre 186, 3 millió forintot biztosítana a kormány.
Nem egyértelmű, hogy mi kerülhet egy épület fenntartásában közel 200 millió forintba, és megéri-e egy ilyen költséges ingatlant minden áron, azonnali hatállyal megszerezni.
Az új székház kijelöléséről ráadásul úgy döntöttek, hogy az épület még nincs a Miniszterelnökség tulajdonában: a határozat ki is tér rá, hogy az ingatlant kezelési-fenntartási jogait először a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől kell a Közbeszerzési Főigazgatósághoz helyezni, és csak ezután veheti használatba a Miniszterelnökség alá tartozó államtitkárság. Az épület korábban sokáig az MTVA-hoz köthető cégek és alapítványok székhelye volt az Opten cégnyilvántartása szerint, 2016 márciusától azonban az összes ilyen cég kiköltözött az épületből. 

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.

Készítse a postaládát: brüsszelező levelet fog küldeni a kormány

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:20

Hegedűs Márta
A legújabb, Soros és Juncker ellen hergelő kormányzati kampány tartalmával mindenit megkeres a kormány Gulyás Gergely szerint.
Ismét kéretlen levelekkel tölti meg a magyar postaládákat a kormány, mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön, újságírói kérdésre válaszul. A téma az Európa-szerte botrányt kavaró friss plakátkampány, amivel a kormány gyakorlatilag a Fidesznek kampányol az EP-választásra.
A brüsszeli "tervekről" szóló, Soros Györggyel és menekültekkel riogató, Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét lejáratni hivatott kormányzati plakátkampány "minden elemében tartható, pontos és igaz állításokat tartalmaz" - jelentette ki Gulyás. A miniszter szerint az európai közéletnek, az Európai Bizottságnak és az Európai Néppártnak is képesnek kell lennie az önkritikára.
A kampányt Juncker hazugságnak nevezte. Rendkívüli frakcióülést kezdeményezett az Európai Néppártban (EPP) Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa a plakátok miatt, értesült a Népszava. A következő rendes frakcióülésen is téma lesz az Orbán-kormány új „tájékoztatási kampánya”, ezt valószínűleg március 6-án tartják majd Brüsszelben.
Gulyás ezzel kapcsolatban azt fejtegette a Kormányinfón: a Fidesz felé senki sem jelzett semmilyen kritikát. A Néppártból szerinte úgysem zárják ki a "legsikeresebb" pártot az Európai Parlamenti választás előtt, és különben is, a Fidesz a "legdemokratikusabb" az egész pártcsaládból.