Nyomoz a NAV a Magyar Teniszszövetségnél

Publikálás dátuma
2018.10.26. 21:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ügyészségi indítványra indult vizsgálat a sportszövetségnél, hétmilliárd forintnyi állami forrás sorsa lehet kérdéses.
Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés büntette miatt rendelt el nyomozást a Budapesti IX. kerületi Ügyészség a Magyar Tenisz Szövetség vonatkozásában, áll egy, a hvg.hu birtokába jutott ügyészségi értesítésben A nyomozást a NAV végzi majd – a portál információi szerint gazdálkodási ügy áll a háttérben: egy tagszövetség tett feljelentést, amit az ügyészség megalapozottnak talált, miután olyan információk birtokába jutott, amelyek komoly aggodalomra adnak okot.
A probléma része, hogy a teniszszövetség nem teszi közzé 2017 áprilisa óta az elnökségi döntéseket, és a közhasznúsági jelentéseket, így nem lehet utánajárni bizonyos döntéseknek. Pedig nem kis pénzzel gazdálkodnak teniszberkekben: az utóbbi időben 7 milliárd forint állami pénz áramlott ebbe a sportba. Forrásaink szerint nem véletlen, hogy a hét elnökségi tagból négyen lemondtak, nem tudták vállalni a vezetés tevékenységét.
A konkrét ügyről a lap annyit tud, hogy megalakult egy cég, amelyben a szövetség egyik tisztségviselője a tulajdonos, és a cégnek átutalt a szövetség egymilliárd forintot egy feladat elvégzésére. Korábban többen bírálták a szövetség gazdálkodását és tevékenységét, köztük Fucsovics Márton és Babos Tímea topteniszezők is. Az ügyben a hírportál Richter Attila teniszszövetségi főtitkárt –  egyelőre nem sikerült elérniük –  és az Emminél is érdeklődtek, folyik-e nyomozás az ügyben. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.26. 21:35

Már csak Mészáros Lőrincé a 2Rule

Publikálás dátuma
2018.10.26. 20:28

Fotó: Népszava
A társtulajdonos eladta saját részét, így egyedül Mészáros Lőrinc cége áll Mészáros Lőrinc sportszermárkája mögött.
A Talentis Group Zrt. megvásárolta Kővári Ágnes 30 százalékos tulajdoni részesedését a Magyar Sportmárka Zrt.-ben – tudta meg a Magyar Idők. Az ügylet a felek kölcsönös megállapodása alapján történt, az adásvétellel az eddig többségi tulajdonos Talentis Group Zrt. lett a zártkörűen működő részvénytársaság kizárólagos tulajdonosa.
A jövőben vezérigazgatóként Bendik Bernadett felel a sportruházati márka piaci működéséért, míg Kővári tanácsadóként segíti a társaság kereskedelmi és értékesítési tevékenységét.
A kormánypárti napilap a tulajdonosváltást „a csapatok, szövetségek, sportolók hatékonyabb kiszolgálásával”, továbbá Kővári Ágnesnek a Magyar Paralimpiai Bizottságban, illetve a FODISZ Versenysport Szövetségben ellátott feladataival magyarázza – de a döntésben szerepet kaphatott az is, hogya Kővári vezetésével induló céget már a start pillanatától botrányok és furcsaságok jellemezték.
Azt a Népszava derítette ki, hogy a nemzetinek mondott márka termékeinek csak ötöde készül itthon, a mezek alapanyaga zömében kínai, török gyártmány – és éles helyzetben – könnyen szakad. Az épp csak szárnyait bontogató cég ennek ellenére óriási közmédia-támogatást kapott, amiből szintén kisebb botrány lett, hiszen a 80 milliárdos állami támogatással kisámfázott köztévé egy barterszerződés keretében reklámozza a márkát; sőt, bemondójuk is 2rule-kitűzőt viselt egy sportműsorban – anélkül, hogy a termékmegjelenítésről tájékoztatták volna a nézőket. 
Az sem dobott nagyot a 2rule imázsán, hogy a név és logó is jócskán emlékeztet már korábban bejegyzett márkákra. A nemzeti sportbrandnek jelenleg nincs hivatalosan feltüntetett Facebook-oldala, csak egy arra hasonlító profilt találtunk, saját honlapjukon pedig a legtöbb felület nem kattintható – a „mezek” és „melegítők” menüpont sem él még, így pedig nehéz eldönteni, hogy az online vásárlók milyen terméket rendelhetnek meg a társaságtól.
Szerző

„Orbán azt akarja, hogy kussoljatok!”

Publikálás dátuma
2018.10.26. 20:07

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A CEU mellett kiálló tüntetést szervező Momentum Mozgalom elnöke arról beszélt: ha Széchenyi vagy Deák Ferenc ma élne, okoskodó lenne, akitől a mai kormány félne.
„Mennétek inkább haza” – morgott az orra alatt egy középkorú, jól öltözött férfi, miközben megpróbálta magát átverekedni a budapesti Zrínyi utcában összegyűlt tömegen. Talán nem is sejtette, hogy az a több ezer ember éppen az „otthonmaradás” érdekében áll ott; azért, hogy az ország egyik legjobb egyeteme, a Közép-európai Egyetem (CEU) is otthon, vagyis Budapesten maradhasson. A péntek esti megmozdulást a Momentum Mozgalom hirdette meg nem sokkal azután, hogy a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff csütörtökön bejelentette: amerikai diplomát adó képzéseiket kénytelenek lesznek Bécsben folytatni, mivel az Orbán-kormány nem hajlandó aláírni azt az államközi megállapodást, ami a CEU további magyarországi működését garantálná. Az aláírás megtagadásának csakis politikai okai vannak: nem nézne ki jól, ha a népbutító Soros-ellenes propagandakampányra elherdált adófizetői milliárdok után hirtelen megállapodnának a Soros György által alapított egyetemmel – hiába teljesített a CEU minden, a magyar kormány által újonnan kitalált feltételt.
– Ebben a harcban nem a CEU lesz a vesztes. Ha ezt az egyetemet elüldözik, Magyarország fog veszíteni – mondta a CEU egykori diákja, Luis Cano. Venezuelából költözött Magyarországra 2011-ben, miután megelégelte az ottani populista rezsim rombolását. – Egyszer már elveszítettem egy országot. Nem hagyhatom, nem hagyhatjuk, hogy ez itt is megtörténjen! – fogalmazott. – Én Ceausescu Romániájában születtem, kisebbségi magyarként. Tudom, milyen jogfosztottan, elnyomásban élni. Amikor 1990-ben Magyarországra költöztem, rám zúdult a szabadság. Nem gondoltam volna, hogy 28 évvel később itt is a szabadságjogainkért, a demokráciáért kell majd küzdenünk – erről Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója beszélt, aki maga is a CEU-n végzett. Gönczi Gergő a CEU leendő diákja, mint mondta, ő egy magyar egyetemre jelentkezett, nem Bécsbe akar órákra járni. – Ha 2018 a családok éve, akkor 2019-ben miért kell majd elhagynia az országot annak, akit Magyarország egyik legjobb egyetemére vettek fel? – kérdezte, majd egy bibliai idézettel üzent a magát kereszténynek tartó Orbán-kormánynak: „Eddig jöjj, és ne tovább; ez itt ellene áll kevély habjaidnak!” – Orbán Viktor azt akarja, hogy kussoljatok – erről Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszélt. Szerinte a kormány – és személyesen Orbán Viktor – fél az okoskodóktól, a megkérdőjelezőktől. – Ha Széchenyi ma élne, okoskodó lenne. Ha Deák ma élne, gondolkodó lenne. Ha Kossuth ma élne, megkérdőjelező lenne. Tényleg nincs ilyen emberekre szüksége Magyarországnak? A Momentum elnöke bejelentette: mivel a kormánynak december 1-ig van ideje aláírni a CEU-ról szóló megállapodást, „félidőben”, november 16-án újabb megmozdulást szerveznek a Szabadság térre.
Szerző