Átvilágítás és nyomozás Demeter Márta ellen

Publikálás dátuma
2018.10.28. 21:00

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Megfosztanák bizottsági tagságától az LMP társelnökét, pedig a Németh Szilárd által közölt adatok alapján is azonosítani lehetett az egyik külszolgálaton lévő katonát és családtagjait.
A Honvédség Vezérkari főnöke adott engedélyt Németh Szilárdnak arra, hogy a politikus a szükséges adatok nyilvánosságra hozatalával tisztázza: kik utaztak a Ciprusról Budapestre érkező katonai gépen - közölte lapunk érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium (HM). Korábban Demeter Márta, az LMP társelnöke azt állította, hogy a honvédség egyik új Airbusa a miniszterelnök egyik rokonát szállította, de a kormány szerint ez rágalom, mert egy katona azonos nevű hozzátartozója ült a gépen. Az ügy tisztázásához azonban Németh Szilárd parlamenti államtitkár olyan adatokat is elárult, amelyek segítségével könnyen beazonosíthatók a védett személynek számító érintettek.
A tárca lapunknak elküldött válasza szerint Demeter Márta közlése „a közvélemény szándékos megtévesztésére” irányult, így a Honvédség Vezérkari főnöke a honvédelmi törvény alapján és „a nemzetbiztonsági érdek mérlegelésével” felhatalmazta Németh Szilárdot, a tárca parlamenti államtitkárát, hogy közölje a „félrevezetés tisztázását lehetővé tevő adatokat". - Tehát Demeter Mártának nem, Németh Szilárdnak viszont volt törvényes felhatalmazása ezen adatok nyilvánosságra hozatalára - fogalmazott lapunknak a tárca. Bár a HM és az ügyben magukat exponáló kormánypárti képviselők rendre leszögezik, hogy „kényes, katonai információkról” volt szó, ezt követően már ők hoztak nyilvánosságra további részleteket az utazók személyes adatairól. Így például a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte, hogy egy „Orbán L.” nevű parancsnokot látogatott meg Cipruson felesége és két éves leánya. Ezen túlmenően Németh Szilárd nemrég újságíróknak bemutatta azokat a dokumentumokat, amelyeket Demeter látott, ebben pedig szerepel a honvéd feleségének neve, „N. Brigitta” is. Ezekből az információkból viszont pillanatok alatt be lehet azonosítani a Cipruson szolgált honvédet és családtagjait is. A kormánypárt közben teljes pályás ellentámadásba ment át. Németh Szilárd például Szél Bernadett korábbi LMP-s társelnök után most Demeterről jelentette ki, hogy „nemzetbiztonsági kockázat”, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető lemondásra szólította fel a képviselőt, míg Kósa Lajos honvédelmi bizottsági elnök a bizottsági tagként átvilágításon átesett Demeter újabb nemzetbiztonsági ellenőrzését kezdeményezte Kövér László házelnöknél. Utóbbi kérésnek engedett is Kövér, aki a kormánypárti Magyar Idők információi szerint azt kérte levélben az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójától, hogy világítsák át újra a képviselőt. Demeter Márta ellen a főügyészség is nyomoz, mert gyanújuk szerint nem nyilvános katonai adatokat fedett fel, hogy „lejárassa a miniszterelnököt és családját”. A lap szerint, ha a nagyjából egy hónapig tartó vizsgálat megalapozottnak bizonyul, az LMP társelnökét megfoszthatják ország­gyűlési bizottsági tagságától. Kövér ebben az esetben saját hatáskörben kezdeményezheti Demeter tagságának felfüggesztését, ha pedig ezek után a képviselők támogatják a felmentést, az LMP-s képviselő bizottsági posztja megszűnik. Erre a rendszerváltás óta még nem volt példa.
Témák
Demeter Márta

Németh Szilárd „kezdeményezésére” tartottak latin nyelvű misét a Bazilikában

Publikálás dátuma
2018.10.28. 20:37
Németh Szilárd honvédelmi államtitkár és Schmitt Pál korábbi államfő a Szent István Bazilikában
Fotó: Facebook/Németh Szilárd
A szövetségi elnök vasárnap Bazilikában töltődött fel Schmitt Pállal és több sportolóval. Németh úgy gondolja, az ő kérésére tartottak latin misét is.
„Kezdeményezésemre ma reggel 10 órakor latin nyelvű szentmisét celebráltak a Szent István Bazilikában. Az eseményen részt vett Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a NOB tagja és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, valamint magyar és külföldi birkózók” - írta büszkén Facebook-oldalán Németh Szilárd honvédelmi államtitkár. A fotókon pedig látható is, hogy a templom padsorában elől, az őt megillető helyen ül Schmitt Pállal – együtt töltődnek fel lelkileg a birkózó világbajnokság utolsó napján.
Ha mindez igaz, akkor Németh már egyházi életben is megszívlelendő tanácsokat ad a sport és a honvédelem területe mellett. Bejegyzésének ugyanakkor ellentmond, hogy a Bazilika állandó miserendje szerint szeptembertől júliusig általában is latin nyelven tartják meg a 10 órakor kezdődő nagymisét. 
Mindenesetre megkerestük az ügyben az egyházközségi iroda titkárságát, hogy megtudjuk, mennyiben engedtek Németh kérésének, és ha így történt, ki kérhet még rajta kívül külön latin nyelvű szertartást. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.
Szerző

Szétfeszített bőröndöt kaptak vissza a Ferihegyről Rómába repülő utasok

Publikálás dátuma
2018.10.28. 19:18
illusztráció
Fotó: AFP
Hiába volt számzár is az egyik poggyászon, a reptéri fosztogatókat ez nem hatotta meg.
Több utas is szétfeszített, áttúrt bőröndöt kapott vissza azok közül, akik október 23-án a Wizair egyik járatával utaztak Budapestről Rómába. Így járt az Index egyik olvasója is, Zsolt is, aki hiába erősítette meg pluszban gyorskötözővel számzáras bőröndjét, a poggyászfosztogatók egyszerűen levágták a műanyag szalagot – gyanúja szerint még a ferihegyi reptéren. 
Neki egyébként nem tűnt el semmije, de ettől még a 90 ezres bőrönd repülős utazásra alkalmatlanná vált, úgyhogy megpróbált hivatalosan is bejelentést tenni egy szintén szétfeszített bőröndöt kézhez kapó, másik utastársával a Róma-Fiumicino reptéren. Mint a portál írja, a római reptéren eltanácsolták a károsultak, úgyhogy amikor hazaértek, megkeresték a budapesti reptéri rendőrséget, és az ő javaslatukra Zsolt e-mailes feljelentést tett bőröndrongálás miatt, már csak azért is, mert a biztosítótól szeretne kártérítést kapni, és ehhez kell rendőrségi papír is.
 Az ügy jelenleg ott tart, hogy a rendőrség azt írta vissza, hogy az e-mail még kevés a nyomozáshoz, mert hiányoznak belőle bizonyos adatok. Úgyhogy ha Zsolt ragaszkodik a nyomozáshoz, fáradjon be személyesen a 2/B terminálon található irodába, és tegyen feljelentést személyesen.  Bár jogilag ez egyelőre bizonyíthatatlan, Zsolt biztos benne, hogy a budapesti reptéren fosztogatták a csomagot. Azt írta, "amiért megkerestem Önöket, az pont az, hogy hívjuk fel utazótársaink figyelmét arra, hogy figyeljenek értékeikre, és hogy tudják, Budapest repülőterén még mindig virágzik a fosztogatás".
Februárban egyébként óriási botrány lett abból, hogy Babos Tímea teniszezőnek is széttúrták és kifosztották a csomagját, amikor Budapestről Dohába utazott. Ráadásul nem sokkal előtte a dél-koreai nagykövetség nyilvános posztban figyelmeztette a Budapestre látogatókat az értékeiket fenyegető repülőtéri veszélyre - emlékeztet a hírportál.
Szerző