Szennyáradat

Tipikus fideszes tempó. Valós problémák beteges felnagyítása, rosszhiszemű, számító, buta, trehány, korrupt, ergo sikertelen megoldási kísérletek, a propaganda-gépezet bevetése a nyilvánvaló kudarc eltagadására, az elkerülhetetlen összeomlás felelősségének áthárítására és a figyelem elterelésére, hogy aztán ámokfutásuk nyomán egy újabb, jobb sorsra érdemes terület is lerohadt, elhagyott, háború utáni pusztasággá váljék.
A szemétszállítás ügye egyre bűzösebb fellegeket ereget. Nem állítom, hogy a kukások sose számoltak el felesleges költségeket. Hogy hatékonyságjavítással ne lehetne díjaikat mérsékelni. Hogy korábban szinte csak az önkormányzati ügyintézőt kellett "meggyőzni": itt a terv, ennyivel tessék emelni. Hogy ez joggal borzolta a kedélyeket, amit az MSZP-SZDSZ elmismásolt.
Aztán jött a Fidesz. Végezhettek volna gyors vizsgálatot, fülön csípve a trükköket, hatékonyságjavítási kényszerrel lenyomva a tarifákat, a tényleges költségeket viszont elfogadva. Ehelyett először kitiltották a magáncégeket, majd befagyasztották a díjakat, azokat tizedével lenyesték, végül pedig az összes pénzt elvették: a kukaürítés ellenértékét ma már az erre létrehozott NHKV hivatott beszedni - feltéve, ha a haveroktól milliárdokért beszerzett számlázás helyes csekket állít ki. 
De azt ígérték, így a kukacégek tényleg csak érdemük szerint kapnak forrást. A jelek szerint viszont a Fidesz ezzel csak a korrupciót központosította: már nem a polginál, hanem fővárosi Fidesz-kádereknél kell gazsulálni azért, hogy a végek ne fulladjanak szemétbe. De hiába: még a legalapvetőbb költségeket se állják. Sőt leginkább nem reagálnak semmire. 
Miközben többmilliárdnyi közpénzt is benyeltek, még tavalyi mérlegüket se adták le, törvénytelenül, bűncselekményt sejtetve. A cég akkori vezére, Weingartner Balázs, aki ma már a szakmai felügyeletet ellátó államtitkár, a kérdéseket finoman eltolja magától. Pedig még azt se tudni, ki követte a vezérigazgatói székben. Minisztériuma szerint minden a legnagyobb rendben, nincs itt semmi látnivaló. Másnap a miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely viszont már több tízmilliárdos hiányt és vizsgálatokat emleget.
Míg ők elkávézgatnak, ma, hétfőn éppenséggel nem tudni, elviszik-e 110 ezer Pest és Nógrád megyei ház elől a szemetet. Ott évek óta kongatják a vészharangot, de az ország nagy részén összeomlás-közeli a helyzet. A zöldhulladékot már szinte mindenütt el kell égetni - vijjognak is a szmogjelzők. Péntek este a katasztrófavédelem irodájában tartottak a témáról egy hosszú és eredménytelen veszekedést. Hogy ki mit mondott, titok, de talán mindegy is. 
Az állapotokat pontosan leírja, hogy a hazai hulladékhelyzet átkerült a katasztrófavédelemhez. Miközben se háború, se járvány, se árvíz, se aszály, se fagy, se semmilyen más külső átok nem sújtott le. Csak megjelent a Fidesz és tízmilliárdokat kilopott a szemétszállításból. A szemétszállításból! 
Így rohad szét Orbán Viktor alatt szép lassan, de biztosan ez a jobb sorsra érdemes kis ország.
2018.10.29 09:00
Frissítve: 2018.10.29 09:09

Értünk, ellenünk

Mielőtt a magyar kormány képviselője kiutazott volna a katowicei klímacsúcsra, az állami médiában bejelentették, hogy Magyarország nem csatlakozik az egyszer használatos műanyagtermékek visszaszorítását célzó uniós kezdeményezéshez. Megvédik – úgymond – az embereket, merthogy az eldobós nejlonzacskók eltűnése akár 6-7 forinttal is emelhetné egy zsömle árát. 
Túltéve magunkat hazugságon – ha a zsömlét az otthonról hozott szatyorba rakom, az ingyen van –, meg azon a tényen, hogy a MOL csoport alapanyagbeszállítói pozíciói is kaptak itt egy kis populizmusba csomagolt hatalmi megtámogatást, érdemes a hazai politika nyomorúságai fölé emelkedni egy pillanatra. Végignézni a műanyaghulladékba éppen belefulladó világon (már a csecsemők vérében és a sarki gleccserek vizében is mikroműanyag úszkál), meg a fejünk fölött egyre vastagodó szén-dioxid-köpenyen, amelyet jelentős részben az egyszer használatos tárgyak gyártása közben állítunk elő, és elgondolkodni, hova vezetnek ezek a folytonos megvédések. 
Merthogy Katowicében az amúgy is döcögős klímaharc károsnak mondott mellékhatásaitól is megvédett minket a kormány, azt az előremutató álláspontot képviselve: oldják meg mások. Igaz, miközben az egyik kezével vitézül harcolt értünk (?), a másikkal a másfélszeresére emelte a vállalkozóknak és vállalatoknak eladott villanyáram árát, ami valamivel erőteljesebben befolyásolja majd a zsömle árát, mint a szemetelés jogát továbbra is biztosító zacskók. 
Az élet bonyolult: mióta az áramot is Mészáros és társai árulják, már nem olyan sürgős a rezsicsökkentés – mellesleg a nevezett úr mátrai erőműve egymagában a hazai üvegházgáz-kibocsátás tizedét adja –, a klíma meg majdcsak meglesz valahogy, amíg a Tiborcz-gyerek meg nem erősödik annyira a napelem-ágazatban, hogy a Föld (és az Orbán-család) jövőjére is figyelhessünk végre.
2018.12.17 08:34
Frissítve: 2018.12.17 08:38

Oda sújt, ahova köll

Hagyják pecázni Áder Jánost! Egy szakszervezetnek kéne a legjobban tudnia, hogy mindenkit csak arra szabad foglalkoztatni, amire alkalmas. Áderről például köztudott, hogy a lehűlt vízből tud csukát fogni. Tökéletesen értelmetlen pótcselekvés tehát, hogy Kordás László, a szakszervezeti szövetség elnöke levélben kérlelje a bajszos szaracénunkat, hogy ugyan ne írja már alá a magyar munkásból kizsigerelt jövő rokkantját csináló túlóratörvényt.  
Egyébként meg a tárgyalások ideje elmúlt. Különösen, hogy el sem kezdődött. Lényegében csak annyi történt, hogy a multinacionális nagytőkét kiszolgáló rezsim Kósa Lajosai a BMW szélvédője mögül köptek egy hegyeset, íveset a munkások lába elé. Na lépd át, melós, ha mered!
Nos, a diákok magukra vették a célzást, és átléptek rajta, sőt menetelni, tüntetni indultak a hidegben. És nem félnek könnygáztól, gumibottól, és az sem érdekli őket, ha kereszténygyűlölőnek, tolvajnak, külföldi felforgatónak hazudja őket a megannyi köpködő száj. Azonban egyedül nem tudnak győzni. Ők lehetnek az akarat, de az erő a sok tízezer munkást tömörítő szakszervezeteknél van.  Pont elég, ha a néhány jó munkásember pár kocsival elállja műszakváltáskor a gyár bejáratát. Vagy egyszerűen csak beszüntetik a munkát. Lobogtathatja a konfekcióöltönyhöz szabott fideszes honatya a kiherélt sztrájktörvényét, a paragrafusoktól még nem indul be Herr Jürgen szerelősora. 
És akkor Herr Jürgen esetleg feltelefonálja a parlamenti kitartottjait, hogy langsam spazieren. Talán itt sem kellene kizsarolni a magyar melósból azt, amit odahaza már nem mernek.
És a sok tízezer szakszervezeti munkás elviheti a hírt a vidékre, oda, ahová már csak velejéig hazug köztelevízió és a Fidesz szennysajtója jut el, hogy azok a diákok értük is küzdenek. És hogy a vidék népének nem a messziről jött menekültek, hanem saját népük politikus parazitái ellen kell védekezniük.  És egyáltalán: beszélhetnek igazságról, ott, ahol már csak a hazugság jelenti a valóságot.
2018.12.17 08:34
Frissítve: 2018.12.17 11:08