Előfizetés

Korlátozás lesz az M3-ason Mogyoródnál

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.29. 12:28

Fotó: Kállai Márton
A munkálatok idején hosszabb menetidővel kell számolni.
Kedden forgalomkorlátozás lesz az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán Mogyoródnál, mert forgalomfigyelő-kamera oszlopait állítják – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel. A közleményben azt írták, az érintett szakaszon október 30-án 10 és 15 óra között váltakozva egy sávra szűkül az autópálya. A munkaterület mellett 60 kilométer per órás sebességkorlátozást is bevezetnek – tették hozzá. Mivel a munkálatok idején hosszabb menetidővel kell számolni, indulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről az Útinform szolgálatnál a +36 1 336 2400-ás telefonszámon, illetve a www.utinform.hu oldalon.

Újabb bíróság fordult az Ab-hoz a hajléktalanokat büntető törvény miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.29. 11:40
Egy korábban már tárgyalt ügy
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Székesfehérvári Járásbíróság szerint alaptörvény-ellenes lehet a szabályozás.
A Székesfehérvári Járásbíróság felfüggesztette az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt indult eljárást, és az Alkotmánybírósághoz fordult pénteken – tudta meg a hvg.hu. A bíróság álláspontja szerint „jelen esetben felmerül, hogy a Szabálysértési törvény 2018. október 15. óta hatályos 178/B. paragrafusa (ami kimondja, hogy az életvitelszerű közterületen élés szabálysértés) Magyarország Alaptörvényének II. cikkére (az emberi méltóság sérthetetlen), illetve III. cikkének első bekezdésére (senkit nem lehet megalázó bánásmódnak alávetni) tekintettel alaptörvény-ellenes”. Korábban a Kaposvári Járásbíróság is egyedi normakontrollt eljárást, vagyis felülvizsgálatot kért az Alkotmánybíróságtól, mondván, hogy az október közepén szigorított szabálysértési törvény hét ponton is alkotmányellenes – erről itt írtunk bővebben. Szinte pontosan a kaposvári döntéssel egyidőben Pécsen a bíróság megszüntetett egy pécsi hajléktalannal szemben indított szabálysértési eljárást. A döntéshozó bírósági titkár szerint nem történt szabálysértés, mivel a férfinak amúgy volt éjszakai szállása. Mivel a rendőrség nem fellebbezett a döntés ellen, az idős férfi szabadon távozhatott. Eközben jogászok is petícióban tiltakoznak a szabálysértési törvény hajléktalanokat sújtó szigorítása miatt. Ha az Alkotmánybíróság nem lép, elképzelhető, hogy ők fogják megakadályozni az üzemszerű büntetőeljárásokat: ügyvédi bojkottot ígérnek, márpedig a kötelezően kirendelt védő hiányában nem folytatható le jogszerűen a tárgyalás sem.

Nyomoz a rendőrség a paksi atomerőmű hűtővize miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.29. 10:49

Fotó: Paksi Atomerőmű
A Párbeszéd EP-képviselője szerint a 29,88 fok csak trükkök segítségével volt megállapítható.
Nyomoz a rendőrség a paksi atomerőmű hűtővizének ügyében – közölte Jávor Benedek a Facebook-oldalán. A Párbeszéd EP-képviselője felidézte: augusztusban a Duna vízhőmérséklete az atomerőmű alatti szakaszon a hivatalos adatok szerint is vészesen közel került a 30 fokos határértékhez, aminél pótlólagos intézkedésekre, például az erőmű részleges leállítására kellett volna sort keríteni. Jávor valószínűsítette, hogy az atomerőmű által mért 29,88 fok csak trükkök segítségével volt megállapítható, és ez alapján még szeptemberben feljelentést tett a rendőrségen környezetkárosítás gyanújával, mivel ha túllépték a 30 fokos értéket, az károsíthatta a folyó élővilágát.
„A rendőrség az új büntető törvénykönyvre hivatkozással lényegében rám tolta a nyomozás terhét, feljelentés-kiegészítsét rendelve el, aminek keretében nekem kellett feltárnom azokat a bizonyítékokat, amelyek felkutatása véleményem szerint egyértelműen a rendőrség feladata lenne. Ennek ellenére közben nem pihentünk: elvégeztük a rendőrség munkáját is, és a nyomozásunk eredményeképpen rendelkezésre álló bizonyítékokat benyújtottam a rendőrségnek. Nem hiába: az átadott információk nyomán a Paksi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya értesített, hogy elrendelték az ügyben a nyomozást!”

–fogalmazott Jávor a közösség oldalon.