Alkotmánybíróság;hajléktalanok;

2018-10-29 11:40:51

Újabb bíróság fordult az Ab-hoz a hajléktalanokat büntető törvény miatt

A Székesfehérvári Járásbíróság szerint alaptörvény-ellenes lehet a szabályozás.

A Székesfehérvári Járásbíróság felfüggesztette az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt indult eljárást, és az Alkotmánybírósághoz fordult pénteken – tudta meg a hvg.hu.

A bíróság álláspontja szerint „jelen esetben felmerül, hogy a Szabálysértési törvény 2018. október 15. óta hatályos 178/B. paragrafusa (ami kimondja, hogy az életvitelszerű közterületen élés szabálysértés) Magyarország Alaptörvényének II. cikkére (az emberi méltóság sérthetetlen), illetve III. cikkének első bekezdésére (senkit nem lehet megalázó bánásmódnak alávetni) tekintettel alaptörvény-ellenes”.

Korábban a Kaposvári Járásbíróság is egyedi normakontrollt eljárást, vagyis felülvizsgálatot kért az Alkotmánybíróságtól, mondván, hogy az október közepén szigorított szabálysértési törvény hét ponton is alkotmányellenes – erről itt írtunk bővebben.

Szinte pontosan a kaposvári döntéssel egyidőben Pécsen a bíróság megszüntetett egy pécsi hajléktalannal szemben indított szabálysértési eljárást. A döntéshozó bírósági titkár szerint nem történt szabálysértés, mivel a férfinak amúgy volt éjszakai szállása. Mivel a rendőrség nem fellebbezett a döntés ellen, az idős férfi szabadon távozhatott.

Eközben jogászok is petícióban tiltakoznak a szabálysértési törvény hajléktalanokat sújtó szigorítása miatt. Ha az Alkotmánybíróság nem lép, elképzelhető, hogy ők fogják megakadályozni az üzemszerű büntetőeljárásokat: ügyvédi bojkottot ígérnek, márpedig a kötelezően kirendelt védő hiányában nem folytatható le jogszerűen a tárgyalás sem.