Opten;cég;

2018-10-29 19:12:51

Egyre több a céghalmozó

Magyarországon 11 magánszemélyhez egyenként több mint száz hazai vállalkozás köthető - közölte a céginformációval foglalkozó Opten.

62 személy 51-100, 800 pedig 21-50 társasággal hozható kapcsolatba. 6-20 cég felett néhány ezer polgártársunk gyakorol befolyást. Közel 50 ezren 3-5 vállalkozás mögött állnak, valamivel több mint százezer személy pedig két céget érezhet közel magához. Zömünk - közel 600 ezer ember - üzleti elképzeléseit ugyanakkor továbbra is csak egy-egy társaság képviseli.

Az elmúlt évek során egyre nagyobb méreteket öltött a céghalmozás - állapítja meg az adatszolgáltató. Bár ez jog- és esetenként célszerű, meglátásuk szerint a hazai vállalkozók immáron hajlamosak a túlzásra. Jogilag lényegtelen, ha két vállalkozás egyazon tulajdonban áll. Az üzletmenet külön cégbe szervezését indokolttá teheti a különböző tevékenység vagy ügyfélkör. Így az egyes üzletágak teljesítménye pontosabban mérhető, ami a hatékonyságjavítást és esetenként a cégeladást is segítheti.

Az azonban, ha a társvállalkozások között szállító-vevő-kapcsolat is fennáll, már adózási és etikai kérdéseket vet fel. Mivel a hazai cégek állhatnak más társaságok tulajdonában, nem ritkák a 8-10 hosszúságú láncok sem. Az se ritka, ha egy cégtulajdonos egyszersmind egyéni vállalkozást is indít. A nemzetközi hátterű láncok tulajdonosi szerkezete a többiekénél egyszerűbb: ezek 85 százaléka egy hazai céget birtokol, és csupán 5 százalékukat képvisel kettőnél több vállalkozás.

A túl bonyolult láncolatok ugyanakkor csökkentik az átláthatóságot, nehezítik a gazdasági szereplők és az ellenőrző szervek munkáját. Egyes esetekben pont az adóésszerűsítés és a háttérirányítók részleges elrejtése is a cél. A jogalkotók és az hatóságok ezért egyre több figyelmet fordítanak a cégcsoportok átvilágítására - hívja fel a figyelmet az Opten.