Egymilliárdból vett házakat a kormány vajdasági magyaroknak

Publikálás dátuma
2018.10.29. 19:48
Illusztráció
Fotó: Shuttesrtock
Míg a magyarországi magyaroktól a lakástakarék kivégzésével elvett, addig a vajdasági magyaroknak viszont adott lakhatási támogatást a kormány: házanként 3,3 millió forintra pályázhattak, önrész nélkül.
Az lakástakarék pénztárak kivégzését nem sokkal előzte meg a hír, miszerint a kormány a vajdasági magyarok otthonhoz jutásának támogatásáról döntött - írja az Átlátszó. A Vajdasági Magyar Szövetséghez (VMSZ) kötődő pénzosztó szervezet, a Prosperitati Alapítvány oldalán tették közzé, hogy falusi házak megvásárlására lehet jelentkezni. A hír először februárban jelent meg:
a kormány összesen egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatást adott vajdasági családok házvásárlására.

Az újabb, augusztusi pályázati közlemény szerint az első két körben 385 család jutott otthonhoz a program első két körében. A kormány úgy adta a pénzt, hogy az értékbecslést az Alapítvány által megbízott értékbecslők végezték, az Alapítvány terhére.
Portánként legfeljebb 3,3 millió forintra lehet pályázni, kötelező önrész sem kellett.

Mindez abba a vajdasági gazdaságfejlesztési programba illeszkedik, amely keretében - az MTI akkori tájékoztatása szerint - 65 milliárd forint hitelt és vissza nem térítendő támogatást osztott szét a kormány.
Szerző
Frissítve: 2018.10.29. 20:21

Régóta tudtak Simonka üzelmeiről a Fideszben

Publikálás dátuma
2018.10.29. 17:53

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Felfüggesztette a parlament a kormánypárti képviselő mentelmi jogát. Rövidesen kezdődhet Békés megye "urának" kihallgatása.
– Amint az egész ügy elindult, én magam kértem, hogy függesszék fel a mentelmi jogomat, hogy elmondhassam, mi történt és megvédhessem magam. Miután az országgyűlés meghozta ezt a döntést, kijöttem a teremből és felhívtam a megfelelő hatóságokat, hogy állok rendelkezésükre. Kicsit meg is lepődtek, hogy én magam jelentkezem – mondta a Népszavának Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő. Simonka kérése hétfőn meghallgatásra talált, ugyanis az országgyűlés egyhangú döntéssel függesztette fel mentelmi jogát. Simonka a voksolás előtt nem kívánt élni felszólalási jogával. A parlament döntése előtt a mentelmi bizottság – szintén egyhangúlag – javasolta a felfüggesztést. Hargitai János, a bizottság kormánypárti elnöke azt mondta, ha közvádas eljárásról van szó, a mentelmi bizottság így szokott dönteni. Vagyis – állította – nem politikai, hanem jogi ügyről van szó. A mentelmi jog felfüggesztése után rövidesen megkezdheti az ügyészség Simonka György gyanúsítotti kihallgatásait. Mint megírtuk, az ügyészek megalapozott gyanúja az, hogy Simonka egy, az uniós források eltulajdonítására létrehozott bűnszervezet vezetője volt. A kormánypárti honatyát többrendbeli vesztegetéssel, bűnszervezetben történt, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásra való felbujtással gyanúsították meg. A gyanú szerint Simonka már 2009-től készült arra, hogy a 2010 után megcsapolhassa az uniós pályázati forrásokat. Így családtagjaiból, ismerőseiből, barátaiból egy alapítványokból, cégekből egyesületekből álló hálózatot épített ki. Ezek a szervezetek ezután saját eszközkészletüket – főleg az ingatlanokat – jelentősen felülárazták, és felpumpált áron beruházásokat végeztek el rajtuk. Ezeket a fiktív tételeket aztán lehívták az uniós vagy hazai költségvetési pályázati keretből. Az ügyészség szerint a Simonka-féle strómanszervezeteknek az így megszerzett jogszerűtlen haszon jelentős részét, 45 százalékát készpénzben át kellett adniuk a fideszes képviselőnek. A nyomozók eddigi összesítése alapján Simonkáék több mint 1,4 milliárd forintnyi kárt okoztak az adófizetőknek. Kérdés, hogy ez az összeg egyáltalán visszaszerezhető-e: Simonka már évekkel korábban a vagyonának zömét rokonaira íratta, a jelenlegi vagyonbevallása szerint még Orbán Viktor miniszterelnöknél is szegényebb.
A büntetőügy ellenére a képviselő frakciótársai közül többen is kedélyesen beszélgettek Simonka Györggyel a Parlament folyosóján. – Én megértem, hogy ez a sajtónak most érdekes, mert nem gyakori, hogy egy kormánypárti képviselő kerül büntetőügybe, de Gyuri majd megvédi magát. Ráadásul a sajtó most valahogy nem veszi olyan szigorúan az ártatlanság vélelmét – mondta lapunknak egy fideszes képviselő, hozzátéve, „ez az ügy nem téma a frakcióban”. (Itt érdemes felidézni: Czeglédy Csaba ügyében még vádirat sem született, amikor a Fidesz már országgyűlési határozati javaslatban állapította meg a bűnösséget. ) Egy vezető kormánypárti politikus ugyanakkor, mintha nem lett volna teljes mértékben meggyőződve Simonka György ártatlanságáról. – Már vártam, hogy elinduljon ez a büntetőügy. Azok után, amiket olvastam róla, egyáltalán nem lepett meg. Hadd ne kommentáljam bővebben – fogalmazott talányosan.

„Mit tudtak volna csinálni?”

Egy saját bevallása szerint "Békés-megyében kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező" kormánypárti képviselő szerint "a térségbeli polgármesterek már az előző önkormányzati választás előtt is panaszkodtak, hogy Simonka és köre mennyire rájuk telepedett". Ez alapján "már lehetett rá számítani, hogy előbb-utóbb vége lesz ennek a történetnek". Arra a kérdésünkre, hogy a Fidesz vezetése ilyen esetben miért nem lépett valamit, a politikus azt válaszolta: "Ez azért egy nagyon jól működő rendszer volt hosszú ideig, hiszen többen voltak és kölcsönösen bevédték egymást, a pártvezetés pedig nem ügyészség. Mit tudtak volna csinálni?" Ugyanakkor ő is azt mondta, a Fidesz-frakcióban nem téma jelenleg a büntetőügy, és "az ügyészségi vizsgálat elindulásával már nem is kell, hogy téma legyen".

A korruptnál is korruptabb

– Az ügyészség által súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított S. Györgyre (nem a Soros) hasonlító férfit látták többen kószálni Budapest belvárosában, ezért tájékoztatjuk a rendőrséget, hogy az illető személyt Budapesten, a Kossuth tér 1-3 alatt tudják őrizetbe venni – így reagált az MSZP Simonka György mentelmi jogának felfüggesztésére. A Momentum szerint Simonka ügye új helyzetet teremtett: még a felfoghatatlanul korrupt kormánypárt is elég korruptnak találta ahhoz Simonkát, hogy felfüggesszék a mentelmi jogát. Az ellenzéki párt időközi választást követel a Békés megyei 4-es számú OEVK-ban. A Liberálisok úgy vélték: Simonka ellen vélhetően csak a kormánypárt belső harcai miatt kezdődhetett meg most az eljárás, de „félő, hogy a korrupcióra épülő Orbán-rendszer többi haszonélvezője továbbra is szabadon és zavartalanul károsíthatja meg a magyar embereket.”

Szerző

Megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord is hétfőn

Publikálás dátuma
2018.10.29. 16:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több mint 10 fokkal melegebb volt az országban az ilyenkor szokásosnál, Csongrádban 27 fokot is mértek.
Mind az országos, mind a fővárosi maximum-hőmérsékleti rekord megdőlt hétfőn - írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. A mai maximumok június első felére illetve szeptember elejére jellemzőek hazánkban:
24 fok körül alakult az országos átlagos maximum-hőmérséklet, 11 fokkal magasabban az ilyenkor szokásos 13 foknál.

Előbbi Kübekházán dőlt meg - ott 27,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az eddigi csúcstartó Szerep volt, ahol 1923. október 29-én 25,9 fokot mértek.
Budapesten két mérőhely rögzített rekordot. A II. kerületben és Újpesten is 24,3 fokon állt meg a hőmérséklet emelkedése. A korábbi legmelegebb október 29-e a fővárosban az 1928-as évben volt, amikor 23,5 fokot mértek.
Szerző