közpénz;lakhatás;Vajdasági Magyar Szövetség;

2018-10-29 19:48:54

Egymilliárdból vett házakat a kormány vajdasági magyaroknak

Míg a magyarországi magyaroktól a lakástakarék kivégzésével elvett, addig a vajdasági magyaroknak viszont adott lakhatási támogatást a kormány: házanként 3,3 millió forintra pályázhattak, önrész nélkül.

Az lakástakarék pénztárak kivégzését nem sokkal előzte meg a hír, miszerint a kormány a vajdasági magyarok otthonhoz jutásának támogatásáról döntött - írja az Átlátszó. A Vajdasági Magyar Szövetséghez (VMSZ) kötődő pénzosztó szervezet, a Prosperitati Alapítvány oldalán tették közzé, hogy falusi házak megvásárlására lehet jelentkezni. A hír először februárban jelent meg:

Az újabb, augusztusi pályázati közlemény szerint az első két körben 385 család jutott otthonhoz a program első két körében. A kormány úgy adta a pénzt, hogy az értékbecslést az Alapítvány által megbízott értékbecslők végezték, az Alapítvány terhére.

Mindez abba a vajdasági gazdaságfejlesztési programba illeszkedik, amely keretében - az MTI akkori tájékoztatása szerint - 65 milliárd forint hitelt és vissza nem térítendő támogatást osztott szét a kormány.