gyűlöletre uszítás;Pittsburgh;antiszemizimus;

Sárkányfogak

Most persze mindenki mossa kezeit. Senki nem tehet a pittsburgh-i zsinagóga elleni terrortámadásról, kizárólag az a középkorú, fehér és "keresztény" férfi, aki megölt tizenegy zsidót. Talán egy kicsit még maga a gyülekezet, amely nem állított fegyveres őrt a kapuba. Akkor ugyanis, mondta Trump elnök, sokkal kisebb lett volna az áldozatok száma. Fegyvert minden templomba, minden zsinagógába, minden egyetemre, minden iskolába!

Hosszú sora van azoknak, akik mind nem tehetnek a 97 éves Rose Mallinger és tíz társa meggyilkolásáról. Nem tehet róla Trump, hogy is tehetne, elvégre saját lánya is betért zsidó. Nem tehet róla Steve Bannon és a Breitbart News. Semmi köze az egészhez a Trump - szigorúan nem antiszemita, legfeljebb kisebbség- és sajtóellenes - tirádáit minden körülmények között helyeslő Fox News tévének. Ártatlanok az összeesküvés-elméleteket terjesztő "alt-right", alternatív jobboldali honlapok is, amelyek kizárólag csak a szólásszabadság védelmében tűrik meg az antiszemita hozzászólásokat. Vétlen a szabad fegyvertartás mellett lobbizó Országos Lövészegylet, a NRA, hiszen nem a fegyverek ölnek, hanem azok, akik meghúzzák a ravaszt. És persze  az orosz titkosszolgálattól is távol áll, hogy hamis híreivel ellentéteket szítson az Egyesült Államok polgárai között - na jó, esetleg egy-két hazafias érzelmektől vezérelt hacker tehet ilyesmit, de többről még Putyin elnök sem tud.

Amikor megtörténik a baj, és egy félkegyelmű komolyan veszi mindazt, amit a zsidókról, meg a migránsokról a tévében hall és az interneten olvas, az összes uszító kussol. Pedig a nürnbergi per és a ruandai felbujtók elleni hágai eljárás óta egyértelmű, hogy nem csak az öl, aki elsüti a fegyvert. Azok is, akik elvetik a népmesei sárkányfogakat, amelyekből aztán új náci sárkányok nőnek.