Előfizetés

Megjelent a határozat: 6810 embert küldenek el a közszférából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.30. 09:46
illusztráció
Fotó: Kovács Tamás / MTI
A leépítés határideje január 1. A végrehajtás során figyelembe kell venni az üres álláshelyeket.
A minisztériumoknál foglalkoztatottak körében a feladatok folyamatos és magas színvonalú fenntartása mellett összesen 2600 munkakörre kiterjedő létszámcsökkentést rendel el” a kormány – derül ki egy hétfőn este megjelent kormányhatározatból. A dokumentum szerint „a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá rendelt tartozó szerveknél” 4210 fővel kevesebb ember dolgozhat január 1-től. Mindkét pont esetén figyelembe kell venni az üres álláshelyeket az intézkedés során.  „A kormány egyetért azzal, hogy a minisztériumok és a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek 2019. január 1. napjától kizárólag a feladataik ellátásához elengedhetetlenül szükséges létszámmal rendelkezzenek. A tervezhető és hosszútávon fenntartható kormányzati létszámgazdálkodás kialakításával párhuzamosan megtörténik a béremelés előkészítése is” – olvasható a határozatban. A Magyar Közlönyben két táblázatot is közzétettek. Ezekből kiderül: a legtöbb embert Innovációs és Technológiai Minisztériumból, a másik pont esetén pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumából küldik el:  
Forrás: Magyar Közlöny
Forrás: Magyar Közlöny
Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatban arra kérik fel a minisztereket, hogy vizsgálják meg, a létszámcsökkentéshez kapcsolódó kiadások fedezete rendelkezésükre áll-e. „Az érintett miniszter a a pénzügyminiszter útján kezdeményezheti a szükséges többletköltségek központi költségvetésből történő megtérítését”, ennek megalapozottságát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi majd. 

Orbán nem tiltaná be a dohányzást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.30. 09:04

Fotó: Aris Oikonomou / AFP
„Én a szabadság oldalán állok” – mondta a miniszterelnök.
Nem tiltaná be a dohányzást Orbán Viktor – a miniszterelnök erről az Azonnali kérdésére beszélt a parlamentben. Lázár János, aki korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt, jelenleg pedig nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, nemrég felvetette: a 2020-ban születettek számára be kéne tiltani a dohányáruk megvásárlásának lehetőségét. A portálnak most Orbán – azzal kapcsolatban, hogy támogatná-e a betiltást – azt mondta:  
„Nem, egyáltalán nem, én a szabadság oldalán állok.”

A miiszterelnök arról is beszélt, hogy ő maga nem dohányzik.

Még a nemdohányzók is elutasítják az ötletet

Mint megírtuk, ha csak afféle társadalmi gyorstesztként dobta be Lázár az ötletet, akkor gyors és egyértelmű választ kapott: még a nemdohányzók körében is többen utasítják el ezt, mint ahányan támogatják. A felvetésről a Pulzus készített felmérést (a 18-49-es korosztályban, 600 fős reprezentatív mintán.) Összességében a kérdezettek 29,3 százaléka tartotta ezt jó ötletnek és 62 százalék utasította el. Persze árnyaltabb a kép, ha a cigarettázók és a nemdohányzók álláspontját külön-külön nézzük. A rendszeresen dohányzók 81,5 százaléka nem támogatja az ötletet, és az alkalmanként rágyújtók körében is 70,8 százalékos a terv elutasítottsága. Ennél meglepőbb, hogy a nemdohányzók körében is többen utasítják el a miniszterelnöki biztos javaslatát, mint ahányan támogatják. A kérdezettek 42,6 egyetért az ötlettel, 46,5 százaléka viszont nem. Noha Lázár ötletét kevesen támogatják, az emberek megosztottak abban, kell-e korlátozni a dohányzást. A felmérésről itt olvashat bővebben

„Meddig tűrik még Orbán rendszerét?”

Kósa András
Publikálás dátuma
2018.10.30. 09:00

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Képviselőket faggattunk a Parlamentben arról: ők mit kérdeznének a magyar családoktól az új konzultációban?
Itt a hatodik nemzeti konzultáció: azután, hogy a kormány "megkérdezte az embereket" a nyugdíjakkal, az Alaptörvénnyel, a devizahitelekkel, a gazdaság ügyeivel, a menekültekkel és Brüsszel megállításával kapcsolatban, a most induló újabb akció során a családok ügyeire "kíváncsi" a kabinet. A konzultáció kérdései egyelőre nem ismertek, a Népszava ezért parlamenti képviselőket kérdezett meg arról:
ha lehetőségük lenne, ők mit kérdeznének a magyar családoktól?

Turi Kovács Béla (Fidesz): Azt kérdezném meg a hölgyektől, mit kellene tennie a kormánynak azért, hogy az életpályájukon is boldoguljanak, és közben nyugodtan tudjanak gyermeket is nevelni. Valamilyen pénzbeli juttatásra lenne szükségük ehhez, vagy másra? Kerényi János (Fidesz): Azt kérdezném tőlük, megfelelőnek tartják-e a hozzáférést a CSOK-hoz, illetve azt, terveznek-e esetleg gyermekvállalás mellett is külföldi munkavállalást. Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz): Nem vagyok abban a helyzetben, hogy kérdezzek. Pósán László (Fidesz): Hány gyermeket szeretnének és mikor, hány éves korukban? Miért akkor? Hoppál Péter: (Fidesz): A szociológiai felmérések szerint a magyar családbarát társadalom, sok esetben mégsem születik meg az egyébként vágyott második, harmadik gyermek. Azt kérdezném meg a családoktól, hogy ennek mi az oka, és mit kellene tennie a kormánynak, hogy ez a szakadék áthidalható legyen? A másik kérdésem az lenne, hogy mit kellene a kormánynak az EU-val szemben elérnie, kiharcolnia, hogy úgy érezzék, biztonságban nevelhetik fel a gyermekeiket? Bangóné Borbély Ildikó (MSZP): Meddig tűrik még Orbán rendszerét? Jó-e nekik ez a rendszer, meddig viselik el, hogy Orbán Viktor rendszere tönkreteszi a gyermekeik jövőjét? Molnár Zsolt (MSZP): Megkérdezném, hogy megfelelő mennyiségűnek és minőségűnek tartják-e a gyermekeknek járó étkezést az óvodákban, iskolákban? Megfelelő színvonalúnak tartja-e a nyelvoktatás színvonalát a közoktatásban? Egyetértene-e vele, hogy nyolc helyett kilenc órakor kezdődjön a tanítás az iskolában? Hadházy Ákos (független): Mivel a jelenlegi családtámogatási rendszer csak a harmadik, negyedik gyermek vállalását támogatja komolyan, mindenképpen azt a kérdést tenném fel, hogy a leendő szülők szeretnék-e, ha egy-két gyermek után is járna ez. Másrészt feltenném a kérdést, mit gondolnak arról, hogy a kormány uniós pénzekből költ súlyos milliárdokat kétséges eredményességű reklámkampányokra. Demeter Márta (LMP): Mivel a magyar családok pontosan tudják, mire, milyen kormányzati intézkedésekre lenne szükségük, a kormánytól kérdezném meg, hogy vajon miért nem hallja meg a hangjukat és hozza meg ezeket a döntéseket? Ungár Péter (LMP): Azt kérdezném meg a magyar családoktól, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a gyermeküket élettársi kapcsolatban nevelők ugyanolyan mértékű támogatásban részesüljenek, mint azok, akik házasságban teszik ezt? Arató Gergely (DK): szeretnék-e, hogy az állam garantálja a gyermekek felneveléséhez szükséges minimális költségeket? Egyetért-e azzal, hogy gyermekes családokat ne lehessen kilakoltatni? Mirkóczki Ádám (Jobbik): megfelelőek-e az óvoda, iskola körülményei, min változtatna? Mennyi lenne az a minimális havi jövedelem, amivel biztonságban fel lehet nevelni egy gyereket?