létszámcsökkentés;közszféra;

2018-10-30 09:46:23

Megjelent a határozat: 6810 embert küldenek el a közszférából

A leépítés határideje január 1. A végrehajtás során figyelembe kell venni az üres álláshelyeket.

A minisztériumoknál foglalkoztatottak körében a feladatok folyamatos és magas színvonalú fenntartása mellett összesen 2600 munkakörre kiterjedő létszámcsökkentést rendel el” a kormány – derül ki egy hétfőn este megjelent kormányhatározatból.

A dokumentum szerint „a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá rendelt tartozó szerveknél” 4210 fővel kevesebb ember dolgozhat január 1-től.

Mindkét pont esetén figyelembe kell venni az üres álláshelyeket az intézkedés során. 

A kormány egyetért azzal, hogy a minisztériumok és a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek 2019. január 1. napjától kizárólag a feladataik ellátásához elengedhetetlenül szükséges létszámmal rendelkezzenek. A tervezhető és hosszútávon fenntartható kormányzati létszámgazdálkodás kialakításával párhuzamosan megtörténik a béremelés előkészítése is” – olvasható a határozatban.

A Magyar Közlönyben két táblázatot is közzétettek. Ezekből kiderül: a legtöbb embert Innovációs és Technológiai Minisztériumból, a másik pont esetén pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumából küldik el:  

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatban arra kérik fel a minisztereket, hogy vizsgálják meg, a létszámcsökkentéshez kapcsolódó kiadások fedezete rendelkezésükre áll-e. „Az érintett miniszter a a pénzügyminiszter útján kezdeményezheti a szükséges többletköltségek központi költségvetésből történő megtérítését”, ennek megalapozottságát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi majd.