Tarlós azt kéri Orbántól, gondolja meg magát TAO-ügyben

Publikálás dátuma
2018.10.30 12:33

Fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Nem ért egyet azzal, hogy a kormány teljesen megszüntesse a kulturális TAO-támogatásokat, ezt levélben is megírja és szóban is elmondja majd Orbán Viktornak – nyilatkozta a Népszavának a főpolgármester.
„Azt fogom kérni miniszterelnök úrtól, amikor találkozunk, hogy ne a kormány generálisan szankcionáljon, ha valamilyen rendellenességet észlel a kulturális TAO-támogatások esetében, hanem ha konkrét esetek jutnak a tudomására, akkor ezekben járjon el. És azt is kérem majd, hogy a budapesti színházak esetében a kulturális TAO-támogatások értékét továbbra is deklaráltan garantálja” – mondta a Népszavának Tarlós István. Mint ismert, a kormány arra hivatkozva, hogy a kulturális szférában több visszaélés is történt a TAO-támogatások körül, az egész konstrukció megszüntetését tervezi, ezzel kapcsolatban Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója a 24.hu-nak azt mondta, mára a TAO-pénzek a költségvetésük ötödét jelentik, és ha ez a bevétel kiesne, kénytelennek lennének bezárni a Kamra Színházat. Mint a főpolgármester lapunknak elmondta, kérése „annál is inkább indokolt, mert a pályázati rendszer kiszámíthatatlan követelményei miatt pénzügyileg tervezhetetlenné válnának a színházi évadok, ez pedig nem engedhető meg”. Tarlós Istvánnak lesz Orbán Viktor felé egy másik kérése is a budapesti színházakkal kapcsolatban: „Azt szeretném elérni, hogy a Madách-, és a Centrál Színház tervezett állami támogatás csökkentését ne hajtsák végre, mert ismereteim szerint ennek szakmai okai nincsenek, csak más intézmények vezetői féltékenysége az oka. Ez a határozott álláspontom”. A főpolgármester november elején találkozik majd várhatóan Orbán Viktorral, de a TAO és a színházi támogatások ügyében addig is levelet ír majd Orbán Viktornak. A már idézett interjúban Máté Gábor gyakorlatilag azt mondta, szeretné, ha a jelenlegi városvezetés maradna az önkormányzati választások után is, mert megfelelő mértékben támogatja a kulturális életet és a színházakat. Tarlós István ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, soha nem akart a fővárosi színházak műsorpolitikájába beleszólni, Máté Gáborral pedig „eltérően a többi színház igazgatótól, nem a legfelhőtlenebb a kapcsolatom, de, hogy a TAO-rendszerhez nem szabad a hírekben megjelentek szerint hozzányúlni, egyetértek vele”. „Vannak dolgok, amiben nem vagyok egy hullámhosszon Máté Gáborral, például félreérthetetlenül Kósa Lajos magánéletéről rendeztek előadást, azt több, mint ízléstelennek tartottam, de ha ennek ellenére nincs rossz véleménnyel a városvezetésről, ennek én örülök” – fogalmazott Tarlós István, hozzátéve, hogy Máté Gábornak erre „van oka, mert amikor főpolgármester lettem, köztudott volt, hogy a fővárosi színházak vezetői eléggé szabadelvű beállítottságúak, ehhez képest én egyedül az Új Színház vezetéséhez nyúltam hozzá, ott is azért, mert lejárt az előző vezető mandátuma. Az összes többi színigazgató vagy a helyén maradt, vagy azokat neveztük ki, akiket az elődjük javasolt. Bálint András esetében például Kovács Adélt, vagy Zsámbéki Gábor kérésére Máté Gábort”. „Hogy a fővárosi színházaknak megvan a szabadsága, arra éppen az egyik bizonyíték az, hogy Máté Gábor ma is a helyén ül” – mondta a főpolgármester.
2018.10.30 12:33
Frissítve: 2018.10.30 12:42

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29