Tarlós azt kéri Orbántól, gondolja meg magát TAO-ügyben

Publikálás dátuma
2018.10.30 12:33

Fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Nem ért egyet azzal, hogy a kormány teljesen megszüntesse a kulturális TAO-támogatásokat, ezt levélben is megírja és szóban is elmondja majd Orbán Viktornak – nyilatkozta a Népszavának a főpolgármester.
„Azt fogom kérni miniszterelnök úrtól, amikor találkozunk, hogy ne a kormány generálisan szankcionáljon, ha valamilyen rendellenességet észlel a kulturális TAO-támogatások esetében, hanem ha konkrét esetek jutnak a tudomására, akkor ezekben járjon el. És azt is kérem majd, hogy a budapesti színházak esetében a kulturális TAO-támogatások értékét továbbra is deklaráltan garantálja” – mondta a Népszavának Tarlós István. Mint ismert, a kormány arra hivatkozva, hogy a kulturális szférában több visszaélés is történt a TAO-támogatások körül, az egész konstrukció megszüntetését tervezi, ezzel kapcsolatban Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója a 24.hu-nak azt mondta, mára a TAO-pénzek a költségvetésük ötödét jelentik, és ha ez a bevétel kiesne, kénytelennek lennének bezárni a Kamra Színházat. Mint a főpolgármester lapunknak elmondta, kérése „annál is inkább indokolt, mert a pályázati rendszer kiszámíthatatlan követelményei miatt pénzügyileg tervezhetetlenné válnának a színházi évadok, ez pedig nem engedhető meg”. Tarlós Istvánnak lesz Orbán Viktor felé egy másik kérése is a budapesti színházakkal kapcsolatban: „Azt szeretném elérni, hogy a Madách-, és a Centrál Színház tervezett állami támogatás csökkentését ne hajtsák végre, mert ismereteim szerint ennek szakmai okai nincsenek, csak más intézmények vezetői féltékenysége az oka. Ez a határozott álláspontom”. A főpolgármester november elején találkozik majd várhatóan Orbán Viktorral, de a TAO és a színházi támogatások ügyében addig is levelet ír majd Orbán Viktornak. A már idézett interjúban Máté Gábor gyakorlatilag azt mondta, szeretné, ha a jelenlegi városvezetés maradna az önkormányzati választások után is, mert megfelelő mértékben támogatja a kulturális életet és a színházakat. Tarlós István ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, soha nem akart a fővárosi színházak műsorpolitikájába beleszólni, Máté Gáborral pedig „eltérően a többi színház igazgatótól, nem a legfelhőtlenebb a kapcsolatom, de, hogy a TAO-rendszerhez nem szabad a hírekben megjelentek szerint hozzányúlni, egyetértek vele”. „Vannak dolgok, amiben nem vagyok egy hullámhosszon Máté Gáborral, például félreérthetetlenül Kósa Lajos magánéletéről rendeztek előadást, azt több, mint ízléstelennek tartottam, de ha ennek ellenére nincs rossz véleménnyel a városvezetésről, ennek én örülök” – fogalmazott Tarlós István, hozzátéve, hogy Máté Gábornak erre „van oka, mert amikor főpolgármester lettem, köztudott volt, hogy a fővárosi színházak vezetői eléggé szabadelvű beállítottságúak, ehhez képest én egyedül az Új Színház vezetéséhez nyúltam hozzá, ott is azért, mert lejárt az előző vezető mandátuma. Az összes többi színigazgató vagy a helyén maradt, vagy azokat neveztük ki, akiket az elődjük javasolt. Bálint András esetében például Kovács Adélt, vagy Zsámbéki Gábor kérésére Máté Gábort”. „Hogy a fővárosi színházaknak megvan a szabadsága, arra éppen az egyik bizonyíték az, hogy Máté Gábor ma is a helyén ül” – mondta a főpolgármester.
Frissítve: 2018.10.30 12:42

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.