Tarlós azt kéri Orbántól, gondolja meg magát TAO-ügyben

Publikálás dátuma
2018.10.30. 12:33

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI
Nem ért egyet azzal, hogy a kormány teljesen megszüntesse a kulturális TAO-támogatásokat, ezt levélben is megírja és szóban is elmondja majd Orbán Viktornak – nyilatkozta a Népszavának a főpolgármester.
„Azt fogom kérni miniszterelnök úrtól, amikor találkozunk, hogy ne a kormány generálisan szankcionáljon, ha valamilyen rendellenességet észlel a kulturális TAO-támogatások esetében, hanem ha konkrét esetek jutnak a tudomására, akkor ezekben járjon el. És azt is kérem majd, hogy a budapesti színházak esetében a kulturális TAO-támogatások értékét továbbra is deklaráltan garantálja” – mondta a Népszavának Tarlós István. Mint ismert, a kormány arra hivatkozva, hogy a kulturális szférában több visszaélés is történt a TAO-támogatások körül, az egész konstrukció megszüntetését tervezi, ezzel kapcsolatban Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója a 24.hu-nak azt mondta, mára a TAO-pénzek a költségvetésük ötödét jelentik, és ha ez a bevétel kiesne, kénytelennek lennének bezárni a Kamra Színházat. Mint a főpolgármester lapunknak elmondta, kérése „annál is inkább indokolt, mert a pályázati rendszer kiszámíthatatlan követelményei miatt pénzügyileg tervezhetetlenné válnának a színházi évadok, ez pedig nem engedhető meg”. Tarlós Istvánnak lesz Orbán Viktor felé egy másik kérése is a budapesti színházakkal kapcsolatban: „Azt szeretném elérni, hogy a Madách-, és a Centrál Színház tervezett állami támogatás csökkentését ne hajtsák végre, mert ismereteim szerint ennek szakmai okai nincsenek, csak más intézmények vezetői féltékenysége az oka. Ez a határozott álláspontom”. A főpolgármester november elején találkozik majd várhatóan Orbán Viktorral, de a TAO és a színházi támogatások ügyében addig is levelet ír majd Orbán Viktornak. A már idézett interjúban Máté Gábor gyakorlatilag azt mondta, szeretné, ha a jelenlegi városvezetés maradna az önkormányzati választások után is, mert megfelelő mértékben támogatja a kulturális életet és a színházakat. Tarlós István ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, soha nem akart a fővárosi színházak műsorpolitikájába beleszólni, Máté Gáborral pedig „eltérően a többi színház igazgatótól, nem a legfelhőtlenebb a kapcsolatom, de, hogy a TAO-rendszerhez nem szabad a hírekben megjelentek szerint hozzányúlni, egyetértek vele”. „Vannak dolgok, amiben nem vagyok egy hullámhosszon Máté Gáborral, például félreérthetetlenül Kósa Lajos magánéletéről rendeztek előadást, azt több, mint ízléstelennek tartottam, de ha ennek ellenére nincs rossz véleménnyel a városvezetésről, ennek én örülök” – fogalmazott Tarlós István, hozzátéve, hogy Máté Gábornak erre „van oka, mert amikor főpolgármester lettem, köztudott volt, hogy a fővárosi színházak vezetői eléggé szabadelvű beállítottságúak, ehhez képest én egyedül az Új Színház vezetéséhez nyúltam hozzá, ott is azért, mert lejárt az előző vezető mandátuma. Az összes többi színigazgató vagy a helyén maradt, vagy azokat neveztük ki, akiket az elődjük javasolt. Bálint András esetében például Kovács Adélt, vagy Zsámbéki Gábor kérésére Máté Gábort”. „Hogy a fővárosi színházaknak megvan a szabadsága, arra éppen az egyik bizonyíték az, hogy Máté Gábor ma is a helyén ül” – mondta a főpolgármester.
Frissítve: 2018.10.30. 12:42

A CEU megy, a katolikus Notre Dame Egyetem jön

Publikálás dátuma
2018.10.30. 12:22

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Érdekes módon esetében néhány hónap alatt létrejöhetett egy megállapodás, ha mindenki akarja. A budapesti Közép-európai Egyetem ügyében viszont már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni a kormány New York állammal.
Miután a kormány nyáron letárgyalta és aláírta, a parlament kedden meg is szavazta az amerikai Indiana állambeli Notre Dame Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) közötti együttműködési megállapodás kihirdetését. Az elmúlt évben Indiana már a második olyan amerikai szövetségi állam, amellyel megállapodást kötött a magyar kormány: a Maryland államban működő McDaniel College esetében már tavaly aláírták a paktumot. A katolikus egyház által fenntartott Notre Dame Egyetem teológiai képzések mellett tudományos, jogi, műszaki és művészeti képzést is nyújt. Az intézmény az Egyesült Államokban és nemzetközileg is elismert: az amerikai ranglista 24., a világranglista 150. helyén foglal helyet. Magyarországon vegyészmérnöki, építőmérnöki képzéseket indítanak jövő szeptembertől a PPKE-vel együttműködve. A Pázmány cserébe a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakot indít Indianában. Miközben mind a McDaniel College, mind a Notre Dame Egyetem esetében néhány hónap alatt létrejöhetett a megállapodás, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni az egyetem székhelyállamával, New York állammal a kormány – annak ellenére sem, hogy a CEU minden, a magyar felsőoktatási törvény tavalyi módosításában szereplő új feltételnek is megfelel. A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff múlt héten jelentette be: ha az Orbán-kormány december 1-ig nem írja alá a megállapodást, az egyetem amerikai akkreditációjú képzéseit Bécsbe költöztetik.
Ellenzéki képviselők tegnap a parlamentben is próbálták megtudni, milyen akadálya van még a Soros György által alapított egyetem további budapesti működését garantáló dokumentum aláírásának, ám a kormány részéről csak zavaros magyarázkodásra futotta. Rétvári Bence államtitkár sokadszorra elismételte, hogy a CEU költözése csak „politikai blöff”. A Hír TV tudósítása szerint azt is elmondta, az egyetemnek nincs valós oktatási tevékenysége az Egyesült Államokban. Ez viszont nem igaz, New York állam már megerősítette az ellenkezőjét. Az oktatási államtitkárból innovációs miniszterré avanzsált Palkovics László is ellentmondásos nyilatkozatot tett a 168 Órának adott interjújában. Szerinte az Oktatási Hivatal azért nem vizsgálódik CEU-ügyben, mert az egyetem még nem nyújtotta be a szükséges dokumentumokat. Ezzel elismerte el, a Külügyminisztérium hazudott, amikor azt állította, hogy már tart a CEU-vizsgálat. A CEU ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériumát, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint a Külügyminisztériumot is kérdésekkel kerestük. Válaszokat sehonnan sem kaptunk.

Magyarország szegényebb lesz

„Példátlan, hogy egy egyetemnek távoznia kell egy európai uniós tagállamból csak azért, mert a kormány kampányt folytat ellene. Az oktatás szabadsága elleni támadásaival Orbán Viktor tekintélyelvű kormánya ismét bebizonyította, hogy fittyet hány legfontosabb értékeinkre. Az oktatás szabadságának biztosítása kulcsfontosságú a demokratikus társadalmakban. A Szocialisták és Demokraták frakciója azok mellett áll, akik a szabadságot és a demokráciát védelmezik Magyarországon” – jelentette ki a napokban Udo Bullmann, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője. Guy Verhofstadt, a képviselő-testület liberális politikai csoportjának elnöke úgy kommentálta még korábban a CEU esetleges távozásának hírét: A második világháború óta először fog előfordulni, hogy egy egyetemet bezárnak Európában, amennyiben Orbán Viktor nem írja alá a CEU működését biztosító megállapodást. H. K.

Szerző
Frissítve: 2018.10.30. 20:11

Volnerék egyelőre nem csatlakoznak a Mi Hazánkhoz

Publikálás dátuma
2018.10.30. 11:45

Fotó: Rosta Tibor / MTI
A Jobbikból kilépett Volner János, Apáti István és Fülöp Erik országgyűlési képviselők egyelőre nem csatlakoznak a pártból kiszakad Mi Hazánk Mozgalomhoz, de tárgyalnak a Toroczkai Lászó által vezetett szervezettel – derült ki Volner keddi sajtótájékoztatóján. Volner Jánost, a párt korábbi alelnökét október elején kizárta soraiból a Jobbik parlamenti frakciója, miután egy körlevlben az elnökség lemondását és soron kívüli tisztújítást követelt, a levél pedig kiszivárgott a kormánypárti sajtóhoz. Volner ellen etikai eljárás is indult, de annak végét nem várta meg, kilépett a pártból. Vele tartott Apáti és Fülöp is, akik a képviselői mandátumaikat a felszólítás ellenére megtartották. 
Szerző