Közel nyolcezer fővel megemelték a honvédség létszámát

Publikálás dátuma
2018.10.30. 13:18

Fotó: Tim Graham / AFP
A képviselők 136 igen szavazattal, 25 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett hagyták jóvá Benkő Tibor javaslatát.
Az Országgyűlés csaknem nyolcezer fővel, az eddigi 29 700-ról 37 650-re növelte a Magyar Honvédség szervezeteinél rendszeresíthető beosztások felső határát. Az MTI összefoglalója szerint az elfogadott javaslat alapján a tisztek létszáma 5690-ről 6600-ra, az altisztek száma 8845-ről 10 200-ra, a legénységi állomány 7895-ről 13 200-re emelkedik. A honvéd tisztjelöltek száma 500-ról 800-ra, az altisztjelölteké 100-ról 250-re növekszik. A kormánytisztviselői, közalkalmazotti és munkavállalói állomány engedélyezett létszámkerete 6600. A felsorolt összlétszám nem tartalmazza a legfeljebb 20 ezer önkéntes tartalékos, valamint a Magyar Honvédség rendelkezési állománya, továbbá a Magyar Honvédség központi egészségügyi szervezetében a lakossági ellátást biztosító státuszok számát. Az indítvány a honvédség szervezeteinek fejlesztésével, a katonai szervezetek feladatrendszereinek módosulásával, valamint a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program célkitűzéseivel indokolta a változtatásokat. Benkő Tibor a lépésről korábban azt mondta, a kormány célja, hogy erős magyar honvédséget építsen, ehhez pedig növelni kell a hivatásos és még inkább az önkéntes tartalékos katonák számát. A kabinet ehhez új, modern fegyvereket szerez be, hogy a honvédek a vállalásuknak maximálisan meg tudjanak felelni – tette hozzá. 
Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Fotó: Kovács Attila / MTI

Lázár visszaszólt Orbánnak, ő szigorú tilalmat akar

Publikálás dátuma
2018.10.30. 13:17

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kérdés, hogy miért vonatkoznak különböző szabályok a drogokra és a dohányzásra, ha ez egyébként csak a szabadságjog kérdése – jelentette ki.
Újabb videót tett közzé Facebook-oldalán Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter, jelenleg a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, aki nemrég felvetette, hogy a 2020-ban születettek számára már meg kellene tiltani a dohányáruk megvásárlásának lehetőségét. Kedden közzétett videójában Orbán Viktor miniszterelnök szavaira is reagált, aki hétfőn az Azonnalinak – azzal kapcsolatban, hogy támogatná-e a betiltást – azt mondta:

„Nem, egyáltalán nem, én a szabadság oldalán állok.”

Az elmúlt hetekben a javaslatok vitát váltottak ki Magyarországon – idézte fel Lázár, és hozzátette, hogy a dohányzás nem egészségkárosodást, hanem – mint a cigarettás dobozokon is szerepel – halált okoz.

„Volt, aki szabadságkérdésnek tekintette a dohányzás visszaszorítása érdekében megfogalmazott javaslataimat, ha ez igaz, akkor az a kérdés, hogy a drogot és a drogokat miért tiltjuk be Magyarországon kőkemény eszközökkel”

– fogalmazott.

Azt mondta, sokkal többen halnak meg cigaretta miatt Magyarországon, mint drog miatt, „kérdés, hogy miért vonatkoznak rájuk különböző szabályok, ha ez egyébként csak a szabadság és a szabadságjog kérdése”. Lázár közölte: a következő hetekben javaslatot tesz majd a kormánynak, a dohányzás visszaszorítása érdekében fog megfogalmazni lépéseket, teendőket. Ez rossz hír lesz a dohányiparnak, de jó hír azoknak, akik füstmentes országot akarnak, és „a nemdohányzó többségnek, akik egészségesen szeretnék élni az életüket” – jelentette ki.

„Kérdés, hogy a javaslatok közül a kormány mit fogad el”

– tette hozzá Lázár János.

A nemdohányzók is elutasítják az ötletet

Mint megírtuk, ha csak afféle társadalmi gyorstesztként dobta be Lázár az ötletet, akkor gyors és egyértelmű választ kapott: még a nemdohányzók körében is többen utasítják el ezt, mint ahányan támogatják. A felvetésről a Pulzus készített felmérést (a 18-49-es korosztályban, 600 fős reprezentatív mintán.) Összességében a kérdezettek 29,3 százaléka tartotta ezt jó ötletnek és 62 százalék utasította el. Persze árnyaltabb a kép, ha a cigarettázók és a nemdohányzók álláspontját külön-külön nézzük. A rendszeresen dohányzók 81,5 százaléka nem támogatja az ötletet, és az alkalmanként rágyújtók körében is 70,8 százalékos a terv elutasítottsága. Ennél meglepőbb, hogy a nemdohányzók körében is többen utasítják el a miniszterelnöki biztos javaslatát, mint ahányan támogatják. A kérdezettek 42,6 egyetért az ötlettel, 46,5 százaléka viszont nem. Noha Lázár ötletét kevesen támogatják, az emberek megosztottak abban, kell-e korlátozni a dohányzást. A felmérésről itt olvashat bővebben

Szerző

Tarlós azt kéri Orbántól, gondolja meg magát TAO-ügyben

Publikálás dátuma
2018.10.30. 12:33

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI
Nem ért egyet azzal, hogy a kormány teljesen megszüntesse a kulturális TAO-támogatásokat, ezt levélben is megírja és szóban is elmondja majd Orbán Viktornak – nyilatkozta a Népszavának a főpolgármester.
„Azt fogom kérni miniszterelnök úrtól, amikor találkozunk, hogy ne a kormány generálisan szankcionáljon, ha valamilyen rendellenességet észlel a kulturális TAO-támogatások esetében, hanem ha konkrét esetek jutnak a tudomására, akkor ezekben járjon el. És azt is kérem majd, hogy a budapesti színházak esetében a kulturális TAO-támogatások értékét továbbra is deklaráltan garantálja” – mondta a Népszavának Tarlós István. Mint ismert, a kormány arra hivatkozva, hogy a kulturális szférában több visszaélés is történt a TAO-támogatások körül, az egész konstrukció megszüntetését tervezi, ezzel kapcsolatban Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója a 24.hu-nak azt mondta, mára a TAO-pénzek a költségvetésük ötödét jelentik, és ha ez a bevétel kiesne, kénytelennek lennének bezárni a Kamra Színházat. Mint a főpolgármester lapunknak elmondta, kérése „annál is inkább indokolt, mert a pályázati rendszer kiszámíthatatlan követelményei miatt pénzügyileg tervezhetetlenné válnának a színházi évadok, ez pedig nem engedhető meg”. Tarlós Istvánnak lesz Orbán Viktor felé egy másik kérése is a budapesti színházakkal kapcsolatban: „Azt szeretném elérni, hogy a Madách-, és a Centrál Színház tervezett állami támogatás csökkentését ne hajtsák végre, mert ismereteim szerint ennek szakmai okai nincsenek, csak más intézmények vezetői féltékenysége az oka. Ez a határozott álláspontom”. A főpolgármester november elején találkozik majd várhatóan Orbán Viktorral, de a TAO és a színházi támogatások ügyében addig is levelet ír majd Orbán Viktornak. A már idézett interjúban Máté Gábor gyakorlatilag azt mondta, szeretné, ha a jelenlegi városvezetés maradna az önkormányzati választások után is, mert megfelelő mértékben támogatja a kulturális életet és a színházakat. Tarlós István ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, soha nem akart a fővárosi színházak műsorpolitikájába beleszólni, Máté Gáborral pedig „eltérően a többi színház igazgatótól, nem a legfelhőtlenebb a kapcsolatom, de, hogy a TAO-rendszerhez nem szabad a hírekben megjelentek szerint hozzányúlni, egyetértek vele”. „Vannak dolgok, amiben nem vagyok egy hullámhosszon Máté Gáborral, például félreérthetetlenül Kósa Lajos magánéletéről rendeztek előadást, azt több, mint ízléstelennek tartottam, de ha ennek ellenére nincs rossz véleménnyel a városvezetésről, ennek én örülök” – fogalmazott Tarlós István, hozzátéve, hogy Máté Gábornak erre „van oka, mert amikor főpolgármester lettem, köztudott volt, hogy a fővárosi színházak vezetői eléggé szabadelvű beállítottságúak, ehhez képest én egyedül az Új Színház vezetéséhez nyúltam hozzá, ott is azért, mert lejárt az előző vezető mandátuma. Az összes többi színigazgató vagy a helyén maradt, vagy azokat neveztük ki, akiket az elődjük javasolt. Bálint András esetében például Kovács Adélt, vagy Zsámbéki Gábor kérésére Máté Gábort”. „Hogy a fővárosi színházaknak megvan a szabadsága, arra éppen az egyik bizonyíték az, hogy Máté Gábor ma is a helyén ül” – mondta a főpolgármester.
Frissítve: 2018.10.30. 12:42