Leszavazta a fideszes többség az Európai Ügyészségről szóló javaslatot

Publikálás dátuma
2018.10.30. 13:36
illusztráció
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A jobbikos előterjesztést 53 országgyűlési képviselő támogatta, míg 115 nem, vagyis napirendre sem kerülhet a kezdeményezés.
Leszavazták a kormánypárti képviselők kedden délelőtt, hogy tárgysorozatba vegye az Országgyűlés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló javaslatot, vagyis a Fidesz-KDNP tárgyalni sem kíván erről. 
A törvényjavaslatot a jobbikos Gyöngyösi Márton, Bana Tibor és Staudt Gábor adta be „Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szükségességéről” címmel. Ebben az Országgyűlés kimondta volna: „egyetért azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészség létrehozására irányuló megerősített együttműködéshez”. Emellett felkérte volna a kormányt, hogy „november 15-ig terjesszen elő olyan törvényjavaslatot, amely tartalmazza a megerősített együttműködéshez való csatlakozáshoz szükséges jogszabály-módosításokat.”
Mint megírtuk, a fideszes többség nemrég leszavazta az Országgyűlés európai ügyek bizottságában azt a két határozati javaslatot, amelyek felszólították volna a kormányt, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Az egyiket a Jobbik, a másikat az MSZP-Párbeszéd képviselői nyújtották be, tartalmilag mindkettő ugyanarról szólt, és kötelezte volna a kormányt, hogy vegyen részt az eddig mereven elutasított kezdeményezésben. A kormánypártok nem vették tárgysorozatba a két indítványt, vagyis tárgyalni sem kívánnak azokról. A Jobbik a plenáris üléshez fordult, ezért került kedden szavazásra az ő javaslatuk.  Az Európai Ügyészséghez eddig a 28 tagállamból 22 csatlakozott (Nagy-Britannia kilép, Dániának eleve nem kell részt vennie igazságügyi együttműködésben, önszántából Magyarország mellett csak Írország, Svédország és Lengyelország marad ki). Az együttműködés célja az EU-s források rovására elkövetett bűncselekmények üldözése. Az elképzelés szerint az európai ügyészek a valóságban magyar jogászok lennének, csak szervezetileg nem tartoznának a Legfőbb Ügyészség kötelékébe, így nem utasíthatnák őket Budapestről, hogy húzzanak el, vagy éppen ejtsenek egy-egy ügyet.
Szerző

Közel nyolcezer fővel megemelték a honvédség létszámát

Publikálás dátuma
2018.10.30. 13:18

Fotó: Tim Graham / AFP
A képviselők 136 igen szavazattal, 25 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett hagyták jóvá Benkő Tibor javaslatát.
Az Országgyűlés csaknem nyolcezer fővel, az eddigi 29 700-ról 37 650-re növelte a Magyar Honvédség szervezeteinél rendszeresíthető beosztások felső határát. Az MTI összefoglalója szerint az elfogadott javaslat alapján a tisztek létszáma 5690-ről 6600-ra, az altisztek száma 8845-ről 10 200-ra, a legénységi állomány 7895-ről 13 200-re emelkedik. A honvéd tisztjelöltek száma 500-ról 800-ra, az altisztjelölteké 100-ról 250-re növekszik. A kormánytisztviselői, közalkalmazotti és munkavállalói állomány engedélyezett létszámkerete 6600. A felsorolt összlétszám nem tartalmazza a legfeljebb 20 ezer önkéntes tartalékos, valamint a Magyar Honvédség rendelkezési állománya, továbbá a Magyar Honvédség központi egészségügyi szervezetében a lakossági ellátást biztosító státuszok számát. Az indítvány a honvédség szervezeteinek fejlesztésével, a katonai szervezetek feladatrendszereinek módosulásával, valamint a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program célkitűzéseivel indokolta a változtatásokat. Benkő Tibor a lépésről korábban azt mondta, a kormány célja, hogy erős magyar honvédséget építsen, ehhez pedig növelni kell a hivatásos és még inkább az önkéntes tartalékos katonák számát. A kabinet ehhez új, modern fegyvereket szerez be, hogy a honvédek a vállalásuknak maximálisan meg tudjanak felelni – tette hozzá. 
Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Fotó: Kovács Attila / MTI

Lázár visszaszólt Orbánnak, ő szigorú tilalmat akar

Publikálás dátuma
2018.10.30. 13:17

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kérdés, hogy miért vonatkoznak különböző szabályok a drogokra és a dohányzásra, ha ez egyébként csak a szabadságjog kérdése – jelentette ki.
Újabb videót tett közzé Facebook-oldalán Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter, jelenleg a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, aki nemrég felvetette, hogy a 2020-ban születettek számára már meg kellene tiltani a dohányáruk megvásárlásának lehetőségét. Kedden közzétett videójában Orbán Viktor miniszterelnök szavaira is reagált, aki hétfőn az Azonnalinak – azzal kapcsolatban, hogy támogatná-e a betiltást – azt mondta:

„Nem, egyáltalán nem, én a szabadság oldalán állok.”

Az elmúlt hetekben a javaslatok vitát váltottak ki Magyarországon – idézte fel Lázár, és hozzátette, hogy a dohányzás nem egészségkárosodást, hanem – mint a cigarettás dobozokon is szerepel – halált okoz.

„Volt, aki szabadságkérdésnek tekintette a dohányzás visszaszorítása érdekében megfogalmazott javaslataimat, ha ez igaz, akkor az a kérdés, hogy a drogot és a drogokat miért tiltjuk be Magyarországon kőkemény eszközökkel”

– fogalmazott.

Azt mondta, sokkal többen halnak meg cigaretta miatt Magyarországon, mint drog miatt, „kérdés, hogy miért vonatkoznak rájuk különböző szabályok, ha ez egyébként csak a szabadság és a szabadságjog kérdése”. Lázár közölte: a következő hetekben javaslatot tesz majd a kormánynak, a dohányzás visszaszorítása érdekében fog megfogalmazni lépéseket, teendőket. Ez rossz hír lesz a dohányiparnak, de jó hír azoknak, akik füstmentes országot akarnak, és „a nemdohányzó többségnek, akik egészségesen szeretnék élni az életüket” – jelentette ki.

„Kérdés, hogy a javaslatok közül a kormány mit fogad el”

– tette hozzá Lázár János.

A nemdohányzók is elutasítják az ötletet

Mint megírtuk, ha csak afféle társadalmi gyorstesztként dobta be Lázár az ötletet, akkor gyors és egyértelmű választ kapott: még a nemdohányzók körében is többen utasítják el ezt, mint ahányan támogatják. A felvetésről a Pulzus készített felmérést (a 18-49-es korosztályban, 600 fős reprezentatív mintán.) Összességében a kérdezettek 29,3 százaléka tartotta ezt jó ötletnek és 62 százalék utasította el. Persze árnyaltabb a kép, ha a cigarettázók és a nemdohányzók álláspontját külön-külön nézzük. A rendszeresen dohányzók 81,5 százaléka nem támogatja az ötletet, és az alkalmanként rágyújtók körében is 70,8 százalékos a terv elutasítottsága. Ennél meglepőbb, hogy a nemdohányzók körében is többen utasítják el a miniszterelnöki biztos javaslatát, mint ahányan támogatják. A kérdezettek 42,6 egyetért az ötlettel, 46,5 százaléka viszont nem. Noha Lázár ötletét kevesen támogatják, az emberek megosztottak abban, kell-e korlátozni a dohányzást. A felmérésről itt olvashat bővebben

Szerző