Országgyűlés;Európai Ügyészség;

2018-10-30 13:36:32

Leszavazta a fideszes többség az Európai Ügyészségről szóló javaslatot

A jobbikos előterjesztést 53 országgyűlési képviselő támogatta, míg 115 nem, vagyis napirendre sem kerülhet a kezdeményezés.

Leszavazták a kormánypárti képviselők kedden délelőtt, hogy tárgysorozatba vegye az Országgyűlés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló javaslatot, vagyis a Fidesz-KDNP tárgyalni sem kíván erről. 

A törvényjavaslatot a jobbikos Gyöngyösi Márton, Bana Tibor és Staudt Gábor adta be „Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szükségességéről” címmel. Ebben az Országgyűlés kimondta volna: „egyetért azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészség létrehozására irányuló megerősített együttműködéshez”. Emellett felkérte volna a kormányt, hogy „november 15-ig terjesszen elő olyan törvényjavaslatot, amely tartalmazza a megerősített együttműködéshez való csatlakozáshoz szükséges jogszabály-módosításokat.”

Mint megírtuk, a fideszes többség nemrég leszavazta az Országgyűlés európai ügyek bizottságában azt a két határozati javaslatot, amelyek felszólították volna a kormányt, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Az egyiket a Jobbik, a másikat az MSZP-Párbeszéd képviselői nyújtották be, tartalmilag mindkettő ugyanarról szólt, és kötelezte volna a kormányt, hogy vegyen részt az eddig mereven elutasított kezdeményezésben. A kormánypártok nem vették tárgysorozatba a két indítványt, vagyis tárgyalni sem kívánnak azokról. A Jobbik a plenáris üléshez fordult, ezért került kedden szavazásra az ő javaslatuk. 

Az Európai Ügyészséghez eddig a 28 tagállamból 22 csatlakozott (Nagy-Britannia kilép, Dániának eleve nem kell részt vennie igazságügyi együttműködésben, önszántából Magyarország mellett csak Írország, Svédország és Lengyelország marad ki). Az együttműködés célja az EU-s források rovására elkövetett bűncselekmények üldözése. Az elképzelés szerint az európai ügyészek a valóságban magyar jogászok lennének, csak szervezetileg nem tartoznának a Legfőbb Ügyészség kötelékébe, így nem utasíthatnák őket Budapestről, hogy húzzanak el, vagy éppen ejtsenek egy-egy ügyet.