Potencianövelőket vont ki a forgalomból a Nébih

Publikálás dátuma
2018.10.30. 14:44
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A döntés minőség-megőrzési időtől és tételszámtól függetlenül minden érintett termékre vonatkozik.
Három, interneten rendelt, Kínából származó étrend-kiegészítő azonnali hatályú forgalomból történő kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az intézkedés a készítmények gyógyszer-hatóanyag tartalma miatt vált szükségessé, és minőség-megőrzési időtől, valamint tételszámtól függetlenül a termékek mindegyikére vonatkozik – írja honlapján a Nébih. A közleményben kiemelik, hogy az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, keringési, illetve idegrendszeri problémát okozhatnak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laboratóriuma az interneten árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítők célellenőrzése során három termékben mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot: a BoomBoom növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulában tadalafilt, a Tornado és a Gold Power étrend-kiegészítő kapszulákban pedig szildenafilt. Mint írják, a gyógyszer-hatóanyagok felhasználása kizárólag engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, ráadásul a fenti hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött. A forgalmazóknál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az eljárások folyamatban vannak, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a Nébih. A vásárlókat arra kérik, hogy ha a fenti készítmények forgalmazását észlelik, azt a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék.
Szerző

Eltüntetett bizonyíték, elszabotált nyomozás – a Párbeszéd feljelent Kiss Szilárd ügyében

Publikálás dátuma
2018.10.30. 14:39

Fotó: Draskovics Ádám
A párt szerint több ezer bizonyítékát semmisítették meg a külügyminisztériumban annak, hogy Kiss orosz alvilági és titkosszolgálati személyeknek szerzett schengeni útlevelet. Mivel a Polt Péter vezette ügyészségnek a vádemelésig sem sikerült eljutnia, bűnpártolás és hivatali visszaélés miatt tesznek feljelentést.
Megszüntették a Kiss Szilárd volt agrárattassé elleni nyomozást - derült ki hétfőn -, aki bár kétszer is megbukott a nemzetbiztonsági ellenőrzésen, mégis miniszteri megbízottként dolgozhat.
A nyomozás megszüntetésével az ügyészség kiállt egy "orosz alvilági és titkosszolgálati érdekeket szolgáló bűnöző" mellett

- fogalmazott ezzel kapcsolatban Tordai Bence országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján, írja az MTI. 
Kiss Szilárd az, aki "vízumlottóval, vagyis orosz rulettbe oltott letelepedésikötvény-üggyel" bukott meg 3 és fél évvel ezelőtt, fogalmazott a Párbeszéd politikusa. Nem mellesleg Kiss közös orosz céget birtokolt Mészáros Lőrinccel - tette hozzá. 
A vízumlottó során legkevesebb 5800 orosz állampolgárnak, a többi közt bűnözőknek és prostituáltaknak adott ki schengeni vízumokat a moszkvai követségen,

ezzel pedig alapvetően veszélyeztette Magyarország és az EU biztonságát - hangsúlyozta Tordai. Mindezek ellenére a Polt Péter vezette ügyészségnek nem sikerült eljutnia a vádemelésig, sőt az ügyészség "elszabotálta a nyomozást". A többi közt
"5800 bizonyítékot, a vízumok kiadásához szükséges meghívólevelet semmisítettek meg, vélhetően a magyar külügyminisztériumban"

- fűzte hozzá. Tordai Bence úgy fogalmazott, a Párbeszéd azért döntött a feljelentést mellett, mert szeretnék, ha "a bűnözők rács mögé kerülnének".
Szerző

Nem árulják el, mivel ment Orbán a Vidi thesszaloniki meccsére

Publikálás dátuma
2018.10.30. 14:06

Fotó: SAKIS MITROLIDIS / AFP
Az átlátszónak van egy tippje, Havasi Bertalan nem válaszolt a kérdésre.
Múlt csütörtökön a Vidi 2:0-ra nyert Görögországban a PAOK ellen. Orbán Viktor miniszterelnök a meccset a helyszínen tekintette meg Garancsi István és Adnan Polat üzletemberek társaságában. A 444.hu aznap megírta, hogy az OE-LEM lajstromjelű Bombardier Global 6000-es gép (amivel a miniszterelnök korábban – állítólag Garancsi István vállalkozó vendégeként – Bulgáriában járt a Mol-Vidi meccsén) a mérkőzés napján Budapestről felszállva Svájc felé indult, a portál szerint nem sokkal délután kettő előtt landolt a zürichi repülőtéren. Az Átlátszó most arról ír, hogy a görögországi meccs kapcsán Csányi Sándor OTP-elnök magángépe is szóba jöhetett volna – ez azonban október 24-én először Ljubljanába, majd onnan Egyiptomba repült, és csak 26-án késő este jött vissza Budapestre. Orbán Viktor viszont október 26-án délután már Budapesten tárgyalt a Nemzetközi Birkózószövetség elnökével. A portál szerint viszont nem sokkal azelőtt, hogy az OE-LEM elindult Zürichbe, leszállt Budapesten egy cseh magánrepülőgép. Az OK-SEM lajstromjelű gép Prágából érkezett, és alig fél órát töltött Ferihegyen, majd elrepült Thesszalonikibe, közel másfél óra múlva, ottani idő szerint délután fél 4 körül landolt a városban. Az OK-SEM a meccs másnapján, október 26-án kora reggel indult vissza Magyarország felé, és itteni idő szerint fél 9 körül landolt Budapesten, ahonnan Milánóba ment, majd onnan vissza Prágába. Mivel más magánrepülő nem ment október 25-én Budapestről Thesszalonikibe, és másnap onnan vissza, az Átlátszó elképzelhetőnek tartja, hogy Orbán ( és esetleg a társaságában lévő Garancsi István és Adnan Polat) ezzel a géppel utazott a Vidi-meccsre, és vissza. 

Közadatigénylés

Szeptember végén az Átlátszó egyik munkatársa közadatigénylésben kérte ki a Miniszterelnökségtől, hogy 2017 január 1. óta Orbán Viktor hányszor és kiktől kapott magánrepülőgépes utazást ajándékba, és az egyes ajándékok milyen értéket képviselnek. A Miniszterelnökség erre azt válaszolta, hogy ők nem adatkezelők ebben a témában. A portál megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét arról, hogy mivel utazott ki Orbán október 25-én a Vidi görögországi meccsére, de választ most sem kaptak.
Szerző