Még napokig kitart a késő nyáriasan meleg idő

Publikálás dátuma
2018.10.30. 16:10
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sok napsütésre számíthatunk szerdán, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 22 fok között lehet.
Várhatóan anticiklonális hatások érvényesülnek szerdán: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint sok napsütés lesz, csapadékra már nem kell számítani, de erősödik a ködhajlam. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, a Fertő térségében meg is erősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 fok között alakul, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 22 fok között valószínű.
Csütörtökön a déli órákig elsősorban vastagodó magasszintű felhőzetre számíthatunk napos időszakokkal, majd délután alacsonyabb szinteken is megnövekszik a felhőzet. Estétől a Dunántúlon helyenként eső, zápor fordulhat elő. Kezdetben többfelé a keleti, délkeleti, majd a délkeleti, déli szél élénkül meg, és reggelre néhol átmeneti ködfolt képződik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között alakul, nyugaton, északnyugaton lesz napközben hűvösebb.
Pénteken erősen és gyengébben felhős időszakok váltakoznak, a több felhő a Dunántúl nyugati részén várható, és utóbbi térségben elszórtan eső, zápor is kialakulhat. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, reggelre helyenként átmeneti ködfolt képződik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között várható, kelet felé haladva lesz egyre melegebb.
Szombaton változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Helyenként kisebb eső is előfordulhat, napközben egyre csökkenő eséllyel. Az északkeletire forduló szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között várható.
Vasárnap az éjszaka képződő ködfoltok fokozatosan zsugorodnak, feloszlanak, a ködmenetes tájakon többnyire gyengén felhős idő várható. Csapadék nem valószínű, de a keleties szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 22 fok között valószínű.

Újabb rekordok dőltek meg

Hétfőn is folytatódott a szokásosnál melegebb időjárás, az enyhe hajnalt nyárias nappal követte – írja az OMSZ. Budapest Lágymányos állomásán csak 14,8 fokig csökkent a hőmérséklet, ami új budapesti hőmérsékleti rekord. A korábbi legmagasabb minimumhőmérséklet rekord 14,6 fok volt, ezt 1959-ben regisztrálták Budapest Országút állomáson. Napközben a déli, délkeleti területeken sokfelé 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A legmelegebb ismét a Csongrád megyei Kübekházán volt, ahol 27,1 fokot mért délután a hőmérő. Az október 29-ére vonatkozó abszolút maximum rekordját eddig Szerep település tartotta, ahol 1923-ban 25,9 fok volt a legmelegebb órában. A fővárosban is új maximumhőmérséklet rekord született: Budapest Újpest állomásán 24,3 fokig emelkedett a hőmérséklet. A korábbi napi hőmérséklet rekord 23,5 fok volt, ezt 1928-ban regisztrálták Budapest Országút állomáson.  

Szerző

Fordulat: a Kúria felmentette a menekülteket rugdosó operatőrt

Publikálás dátuma
2018.10.30. 15:56

Fotó: AFP
László Petrát első és másodfokon is elmarasztalták, de a legfőbb bírói fórum három év után bűncselekmény hiányában felmentette a vádak alól.
A Kúria kedden kihirdetett ítéletében megváltoztatta a Szegedi Törvényszék mostanáig jogerős határozatát, amely szerint László Petra, akkor a Jobbik-közeli N1 TV munkatársa ügyében született. A Magyar Hang beszámolója szerint a legfelsőbb bírói fórum Kónya István elnökhelyettes által vezetett tanácsa bűncselekmény hiányában felmentette a korábban első és másodfokon is garázdaságért elítélt operatőrt. Igaz, azt is leszögezték, tettét korántsem tartják jogszerűnek. László Petra 2015 szeptemberében, a menekültválság tetőpontján a déli határnál lépett ki az operatőr szerepéből: a rendőrök elől menekülő migránsokat köztük egy gyereket rúgott meg, illetve egy gyerekét cipelő férfit megpróbált elgáncsolni. Az erről készült felvételek bejárták a világsajtót. Az ügyében első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság garázdaságban mondta ki bűnösnek és három évre próbára bocsátotta. Másodfokon a Szegedi Törvényszék ezen lényegében nem változtatott. László Petra – aki nem sokkal a történtek után az őt ért fenyegetésekre panaszkodott, és arról is beszélt, hogy családjával együtt kivándorol Oroszországba – azonban nem nyugodott bele ügye jogerős lezárásába. Ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás korábbi jobbikos képviselő a Kúriához fordult felülvizsgálatért. Az ügyvéd szerint védence saját magát, társait és közérdeket is védelmezve cselekedett, amikor határsértést elkövető tömeg egyes tagjai felé rúgott – egyszóval jogos védelmi helyzetben volt, tehát nem büntethető.  A Kónya István által kihirdetett ítélet szerint azonban egy rendőri intézkedés közben szó sincs arról, hogy valaki rúgásokkal jogosan védi a közérdeket. A garázdaság tényállása viszont azt is magába foglalja, hogy a tett a köznyugalom ellen hat, amennyiben „alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen” – fejtette ki a bíró. Hogy egy mozdulatsor valóban alkalmas-e erre, azt az elkövetéskori környezetnek megfelelően kell vizsgálni, nem pedig utólag, az eredeti helytől és időtől függetlenül, kiragadva, ahogy a hírekben tálalva látjuk. László Petra cselekménye a bíró szerint nem hathatott a köznyugalom ellen (hiszen annak akkor és ott már nyoma sem volt), így tehát nem illik rá a fogalom. Kónya szerint ettől a cselekmény még nem jogszerű, de a helyes jogi minősítés rendzavarás szabálysértés lett volna. Ez azonban már elévült. 
Szerző

Nagy Imre szobra most van jó helyen - Áthelyezés és történelemhamisítás ellen tiltakozik a NIT

Publikálás dátuma
2018.10.30. 15:38
Nagy Imre szobor
Fotó: Vajda József / Népszava
Nyilatkozatában azt hangsúlyozza a Nagy Imre Társaság, a szobor éppen a Vértanúk terén van megfelelő helyen, ugyanis így a demokráciához vezető utat szimbolizálja. Helyére ráadásul egy primitív, művészileg értéktelen, ám történelemhamisító szobrot szánnak, ami még a társaság kormánypárti tagjainak is csalódást okozna.
A Nagy Imre Társaság közössége, és a Nagy Imre Alapítvány megdöbbenéssel értesült arról, hogy a budapesti Vértanúk terén lévő Nagy Imre szobor áthelyezése a megvalósítás küszöbén áll - olvasható közös nyilatkozatukban. Elégedetlenek a döntéshozók „megnyugtatásul” szánt tájékoztatásával, miszerint elszállítása után a szobor „megfelelő helyre” fog kerülni, ugyanis szerintük

Nagy Imre szobra az éppen most, a budapesti Vértanúk terén van a megfelelő helyén.

A hely, a tájolás kiválasztása kiérlelt koncepció alapján történt, hívják fel rá a figyelmet: a Batthyány örökmécses, a Szabadság tér (melynek helyén egykor az 1848-as forradalmárok börtönéül is szolgáló Újépület állt), a Nagy Imre szobor és a Parlament annak az útvonalnak az állomásai, mely vértanúk áldozatán keresztül a képviseleti demokráciához vezetett. Az 1996-ban felavatott szobor pedig ezzel együtt a - sokak szemében a rendszerváltás előképét megtestesítő - Nagy Imre életútját is szimbolizálja a híddal és alatta az apró medencével, írják.
Ráadás, hogy a Vértanúk terét az 1945-ös állapotba kívánja visszaállítani a kormány, Nagy Imre helyére a vörösterror áldozatainak emlékművét téve. Primitív szimbolikájával a mindössze tíz évig ott álló szobor a két világháború közötti korszak neoromantikus hullámának művészileg értéktelen darabja, olvasható a nyilatkozatban.

Helyreállítása az "egyoldalú, téves történelemfelfogás iskolapéldája lenne, hisz a vörös terror kétségkívül megemlékezésre méltó áldozatai mellett az azt követő, nemzetközi tiltakozást kiváltó fehérterror lényegesen több áldozatának tudomásunk szerint sehol sincs emlékműve az országban"

- fogalmaz nyilatkozatában a társaság és az alapítvány, hozzátéve: "mindannyiunknak, köztük a kormánykoalíció támogatói közé tartozó tagjainknak nagy csalódást okozna a mártír miniszterelnök szobrának méltó helyéről történő elszállítása".
Szerző