Egy zsidó még csak-csak, de egy muszlim végképp ne legyen családtag

Publikálás dátuma
2018.10.31. 10:59

Fotó: Népszava
Európa tolerancia mérlege egyértelműen nyugatra billen: a közép-keleti térség érdemben vallásosabb, és sokkal kevésbé toleráns.
Habár az Európát kettészelő vasfüggöny rég lehullott, a kontinens nyugati és keleti felének lakói lényegesen eltérő nézeteket vallanak egymáshoz képest egy csomó dologban, írja az Index. A Pew Research friss kutatása szerint a nyugat-európaiakhoz képest a kelet- és közép-európaiak, így a magyarok is muszlim- és zsidóellenesebbek és sokkal inkább elutasítják. Másban viszont igen hasonló a magyarok mentalitása, mint a a Nyugaté: például a többség nálunk sem hisz nagy bizonyossággal Istenben. És ezzel bizony kilógunk a Balkánról. A vélemények bizonyos esetekben egészen extrém módon eltérnek Európa két felén: például a közép- és kelet-európai országokban az emberek kevesebb mint fele fogadná el, ha egy muszlim ember bekerülne a családjába. Nyugat-Európában viszont az emberek több mint fele elfogadná a muszlim családtagot. Összehasonlításként: a magyarok 21, hollandok 88 százaléka nyitott a muszlim családtagra. A zsidókkal kapcsolatban a magyarok sokkal elfogadóbbak: 57 százalékuk kibírná, ha zsidó ember lenne a családtagja. Ami pedig a vallásosság fontosságát illeti: Románia lakosainak például 50 százaléka mondja azt, hogy a hit meghatározó szerepet játszik az életében, a horvátok esetében pedig  42 százalék ez az arány. Nálunk pedig Isten és/vagy az egyház, csak 14 százaléknak fontos - és ez alig valamivel jobb eredmény, mint Ausztriáé.
Szerző

A nemrég még baloldali szavazókra vadászó LMP-s politikus a jelek szerint szívesen feszítene közös választási plakáton az egykori szkínhed-vezérrel

Publikálás dátuma
2018.10.31. 09:15

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Legalábbis pillanatnyilag, aztán majd tisztulhat a pártstruktúra
Ha így folytatjuk, a jövő tavaszi uniós választáson ismét elvernek bennünket, az ellenzéknek tudomásul kell vennie, hogy a harmadik kétharmados Fidesz-győzelem nem lehet mindent ugyanúgy csinálni, nem lehet mindent a Fideszre fogni, a médiatúlsúlyra, az egyenlőtlen választási rendszerre, a csalásokra - nagyjából így summázható annak az interjúnak a lényege, amit Ungár Péter adott a HVG-nek, és az Index szemlézett. (Emlékeztetőül: Ungár Péter LMP-s képviselőnek már az a kijelentése is nagy vihart kavart, hogy "migrációügyben nem szégyen a Fidesszel egyetérteni".) Ez az ideológiai tartalom, az LMP-s politikusnak van technikai meglátása is: szerinte ha a következő önkormányzati választáson le akarják váltani a Fideszt, a Jobbikkal elengedhetetlen a koordináció - legalábbis rövid távon.
A hosszú távú cél pedig az, hogy letisztítsák a választót meglehetősen frusztráló ellenzéki pártstruktúrát. Ungár szerint mindaddig a Fidesz a kétharmad közelében marad, ameddig az ellenzék arra az egyszerű és fontos kérdésre sem tud válaszolni, hogy ki lenne a miniszterelnök egy ellenzéki győzelem esetén. Amiben Ungár erőst reménykedik, az önkormányzati választáson mindenképp. Például Budapesten kívül  több városban is van győzelmi esélye az ellenzéknek, például Pécsen, Szombathelyen, Miskolcon vagy akár Vácon.
Szerző
Témák
Ungár Péter
Frissítve: 2018.10.31. 09:16

A nemzeti fejlesztési pénzekből csoportosít át gyorssegélyt a kormány a szemétkrízisre, miután sikerrel lezúzta hulladékszállítást

Publikálás dátuma
2018.10.31. 09:06

Fotó: Molnár Ádám
Amikor az utcán tobzódik a háztartások szemete, akkor azonnal lel 26 milliárd forintot a kabinet. Persze nem a stardion-büdzsét kurtítja, hanem a jövőt károsítja, és az innovációs pénzeket csapolja.
Két éve kezdte el módszeresen kivéreztetni a kommunális hulladék évi 500 milliárd forintos forgalmat produkáló piacát a kormány. Ágazati pletykák szerint azért, hogy átvehesse, majd átjátszhassa a szektort haveri cégnek, a hivatalos verzió szerint pedig azért, hogy a központosítással szerezzen érvényt a rezsicsökkentésnek. Egy biztos: az állami kukaholding két éve csak elvétve mutat életjeleket: egyfolytában számlázási gondokkal küzd, és mivel ez vállalat szedi immár mindenkitől a szemétdíjat, a terepen lévő szolgáltatoknak rendszertelenül és keveset fizet. Emiatt számos cég beszakadás közeli állapotba került. És hétfőn hivatalosan is összeomlott a szemétszállítás azzal, hogy az egyik legnagyobb hulladékszállító cég, a Pest és Nógrád megyében 116 településen szolgáltató Zöld Híd jelezte, képtelen eltakarítani a kommunális hulladékot. Akkor a kormány csípőből üzleti-alapú zsarolással vádolta a céget (illetve az ellenzéki vezetésű Gödöllőből is majdnem bűnbak lett) kedd este viszont hirtelen kitúrt 26,4 milliárd forintot a költségvetésből, és ez fedezi az idei évi hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátását. A summát pedig az innovációs minisztérium uniós fejlesztési programokra félretett keretéből veszi a kabinet. Így feltehetőleg lesz forrás a Zöld Híd Kft.-t kifizetésére, továbbá a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. is megkaphatja a kukaholdingtól elmaradt járandóságát.
Szerző
Frissítve: 2018.10.31. 09:07