CEU;Schöpflin György;Michael Ignatieff;

A kormány magyar hangja szerint a kabinet már nem szignálja a szerződést a CEU-val

A kormány a fideszes politikus szerint azért nem tartja a szavát, mert nem jár előnyökkel.

"A CEU rektora brüsszeli támogatással akarta elérni, hogy Orbán Viktor beadja a derekát", mondta Schöpflin György az atv.hu-nak adott interjújában. A Fidesz EP-képviselője szerint "ez az azért nem sikerült, mert a Fidesz hírneve már olyan rossz külföldön a külföldi sajtónak köszönhetően, hogy rosszabb nem lehet. Tehát a Fidesz igazából nem nyer, vagy nem veszít semmit, ha a CEU most elmegy. A Fidesz pedig rég eldöntötte, hogy "elege van ebből a furcsa állapotból".

Magyarán a kormány azért nem tartja a szavát, mert nem nyer vele semmit. Emlékeztetőül: a CEU teljesítette a kabinet követelését, ám a kormány mégsem szignálja a New York Állammal kötendő oktatási megállapodást. Noha más intézményekkel pár hónap alatt képes megállapodni - ez történt például a katolikus Notre Dame esetében is.

Schöpflin szerint egyébként a CEU azért költözik el Bécsbe, mert Michael Inatieff rosszul érzi magát Magyarországon. Leginkább azért, mert elmérte a helyzetet, magyarázta a fideszes politikus, és azt hitte, hogy lehetetlen helyzetbe tudja hozni Orbán Viktort és a kormányt - de ez nem sikerült.  És a magyar kormány, legalábbis Schöpflin értelmezésében, azért nem akarja, és nem is fogja aláírni a szerződést , mert a CEU vezetése zsarolta őket.