Parlament;orosz;Székely;honos népcsoport;

2018-11-01 11:05:41

Nem lesz honos népcsoport az orosz és a székely sem

Az Országgyűlés leszavazta mindkét állampolgári kezdeményezést, a kormánypártok sem kértek az új nemzetiségi képviselőkből.

Kétharmaddal utasította el a Parlament, hogy az orosz és székely közösség honos népcsoporttá váljon Magyarországon - derül ki a parlament honlapjára feltöltött adatokból.  A kormánypárti képviselők által is megszavazott döntés az az igazságügyi bizottság kezdeményezésére történt - a bizottság pedig a Magyar Tudományos Akadémia javaslatára döntött az elutasító álláspont mellett.

A székelyek nemzetiségként való elismerését még júliusban, az oroszokét szeptemberben kezdeményezték civilek, kérésük pedig át is jutott a Nemzeti Választási Bizottság szűrőjén. A távirati iroda Index  által idézett összefoglalója szerint a nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében nemzetiség minden olyan Magyarországon legalább egy évszázada honos népcsoport,

• amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van,

• és a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg,

• egyben olyan összetartozástudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul.   

Jelenleg 13, az állam által elismert nemzetiség van: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.