Tarlós: Az FKF visszaveszi a számlázást a kukaholdingtól

Publikálás dátuma
2018.11.01. 10:44

Fotó: Kállai Márton
Egyértelműen csődöt mondott a központosított számlázási és újraosztási rendszer. Ennek beismeréseként Budapesten vissza is kapja az FKF a feladatot.
Tarlós István főpolgármester szerint a miniszterelnökkel történt megállapodásnak része a hulladékügyben kialakult helyzet megoldása is, ennek érdekében a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) újra saját kézbe veszi a számlázást a kukaholdingnak hívott NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt -től.  „A szemétszállítás díjának beszedési jogát a főváros, illetve a Fővárosi Közterület-fenntartó visszakapja március elsejei hatállyal, addig is megkapjuk azt a segítséget, azt az anyagi segítséget, azt a járandóságot, amit eddig ütemtelenül kaptunk meg, és a Fővárosi Közterület-fenntartó egész rövid időn belül ezt a hátralékot fel tudja dolgozni” – fogalmazott a főpolgármester az ATV Híradónak nyilatkozva. 
A hulladékügyben előállt problémák gyökere, hogy a kormány központosította a hulladékszállítási díj beszedését: a számlákat az NHKV-nak kellene kiküldenie a lakosságnak, de a számlázási rendszer hibái miatt sok helyen ez hónapokat késik. A rendszer lényege az lenne, hogy ebből a pénzből az NHKV fizeti a szolgáltató, főként önkormányzati cégeket, de az állami holding folyamatosan visszatartja a forrásokat. Ennek lett a következménye a Pest és Nógrád megyében kialakult helyzet, vagyis hogy a Zöld Híd Kft. anyagi ellehetetlenülés miatt napokig nem tudta megoldani a hulladékszállítást. Végül a katasztrófavédelem kötelezte a céget a szolgáltatás elvégzésére, a kormány pedig 26 milliárd forintot csoportosított át a hulladékgazdálkodási feladatokra (az nem derül ki a határozatból, ebből mennyi jut a Zöld Hídnak). Amit tehát az NHKV nem fizetett ki, egy másik kalapból kell pótolni. 
Pest és Nógrád megyében súlyos a helyzet
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Budapesten az NHKV milliárdos összegeket fizetett késve a Fővárosi Közterület-fenntartónak, ami miatt – illetve az általános munkaerőhiány miatt is – több kerületben akadozott a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítása. Az FKF most abban bízik, hogy a kukaholding kifizeti tartozását, a társaság több embert is felvett, így novemberben mindenhonnan elszállítják a szemetet.
Szerző

Ötvenéves férfiakat is hadra fogna kormány

Publikálás dátuma
2018.11.01. 08:42
Képünk illusztráció
Fotó: Árvai Károly
Meglett családapák bújhatnak bakaruhába, ha a parlament elfogadja a honvédelmi miniszter javaslatait. Jön a honvédelmi veszélyhelyzet kategóriája, ami békeidőben is „rugalmasabb felhatalmazást” kínálna a kormánynak.
Mennyiséggel pótolná a honvédelem a minőséget – legalábbis ez derül ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán, az Országgyűlésnek benyújtott javaslatcsomagjából, amit a 24.hu szemlézett. A megszavazása esetén januárban élesedő csomag sokban változtatna a honvédség irányításán és szervezeti felépítésén is:  
  • Szétválna a honvédelmi minisztérium és a Magyar Honvédség, a miniszter ezután csak irányítaná, az MH önálló parancsnoksága viszont vezetné a magyar haderőt.
  • Lazítanának a hivatalos állományba kerülés feltételein, és új státuszként megjelenne az úgynevezett honvédelmi alkalmazott az MH-nál.
  • Az önkéntes tartalékos állományt – vagyis a kirúgásuk után honvédségi kötelékbe kényszerített minisztériumi tisztviselőket – pótlékkal, és honvédelmi szolgálati díjjal tartanák a pályán.
  • Aki elmulasztja a rá rótt honvédelmi feladatokat, az bírsággal is sújtható lesz.
  • A javaslat létrehozna egy, erősen gumikategóriának tűnő jogi kategóriát, honvédelmi veszélyhelyzetet, ami békeidőben is feljogosítaná a kormányt különböző válsághelyzetek megelőzésére, és rugalmasabb felhatalmazást adna a döntéshozóknak.
Hogy utóbbi mit jelent, azt a javaslat nem részletezi, de éppen körvonalazatlansága miatt lehet igazi jolly joker a kormány számára: ha azt nézzük, hogy a kabinet akkor is tízmilliárdokat költ a rendkívüli migrációs helyzet kezelésére, amikor naponta 18-20 határsértőt kell megállítani, nem nehéz elképzelni, hogy mekkora mozgásteret jelentene számukra a „honvédelmi veszélyhelyzet”.
 A honvédelmi miniszter kitért arra is, hogy figyelembe kell venni a Magyarországra is jellemző, a születésszám csökkenéséből adódó népességfogyást, amely a hadköteles korú férfiak számának folyamatos csökkenését eredményezi. Emiatt tíz évvel, 50 évre növelnék a behívhatósági korhatárt. Ezzel megközelítőleg 850 ezer emberrel növelnék a hadkötelezettség alapján behívhatók számát.
Szerző

Hallgasson már képviselő úr - Németh Szilárd nem bírt magával, letorkolták (videó)

Publikálás dátuma
2018.10.31. 19:08
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Szabó Tímeától próbálta védelmezni a miniszterelnököt és állításait a honvédelmi államtitkár.
Az óbudai gázgyárból a Dunába szivárgó mérgekről faggatta Szabó TÍmea  Orbán Viktort, pontosabban, hogy mikor tesz bármit a kormány az áldatlan állapot megszüntetésére. A miniszterelnök közölte, hogy semmit, mert nincs vészhelyzet, és az ellenzék fejezze be a rémhírterjesztést. "Azaz mehetnek a rákkeltő anyagok a Dunába", summázta a kormányfői választ a Párbeszéd képviselője. Németh Szilárd ekkor Orbán fogadatlan prókátoraként kezdte tolmácsolni Szabó Tímeának a miniszterelnök nagybecsű szavait, és hiába célzott rá ironikusan a Párbeszéd politikusa, hogy nem neki címezi szavait, a honvédelmi tárca államtitkára nem tudott leállni. Az edukálási rohamnak csak egy "hallgasson már el képviselő úr!" erélyes felszólítás vetett véget.   Megjegyzendő, azt tanítani kéne, ahogy Németh Szilárd mimikájával ellenpontozza az ellenzéki felszólalásokat: az idegen szavaknál beveti a rácsodálkozó tekintet; a problémafelvetésnél az értetlenkedő fejcsóválás következik; amikor pedig a semmitmondó válaszon kissé felhúzza magát az oppozíció képviselője, akkor jön a joviális mosoly. És miután letorkolják sem veszti kedvét, jókedvű mosoly áradt szét arcán, és pajkosan ki is kacsintott valakire. És tessék:
Szerző
Frissítve: 2018.10.31. 19:31