Előfizetés

360 ezer forintos bögrékre szórja a pénzt az amerikai légierő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.02. 13:16
Többek közt szállítórepülők legénysége használhatja a túlárazott bögréket.
Fotó: Fort Knox, United States
Bögre-túlárazási botrány tört ki az Egyesült Államokban. A közelgő kongresszusi választások miatt egyre több politikus foglalkozik az üggyel, így súlyos következményekre számíthatnak a felelősök.
Az elmúlt években egy vagyont költött bögrékre az Egyesült Államok légiereje. Egész pontosan 326 785 dollárért vett mindössze 400 darabot, írja a CNN nyomán az Index. Ez forintban nagyjából 92 millió, amiből egyetlen bögrére 360 ezer jut.
A bögréknek megvan az az előnye, hogy képesek újramelegíteni a tartalmukat, ám - az áruk mellett - hátrányuk, hogy gyenge minőségűek és rendre letörnek a füleik.

Éppen ez hívta fel az irreális árakra a nyilvánosság figyelmét: nyáron egy tévés riport azt mutatta be, hogyan kísérleteznek a kaliforniai Travis légibázison a bögrék füleinek pótlásával, 3D-nyomtatás segítségével a katonák. Ekkor bukott ki, hogy 1280 dolláros darabáron szerzi be ezeket a légierő. Arra is fény derült, hogy 2016-ban még csupán 693 dollár - nagyjából 195 ezer forint - volt egyetlen bögre beszerzési költsége.
A botrány nyomán a légierő azonnal beszüntette a bögrék beszerzését, és bejelentette, hogy költséghatékonyabb megoldások után néz. Ám minthogy most van az amerikai kongresszusi választási kampány hajrája, egyre több politikus követel magyarázatot az esetre. Így vélhetőleg komoly következményei lesznek az adófizetői pénz pazarlásának.

Sokkoló videó: dulakodó sofőr miatt zuhant mélybe egy busz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.02. 12:50

Fotó: STR / AFP
Elégedetlen utassal verekedett össze a buszsofőr, közben félrerántotta a kormányt és egy 50 méter magas hídról a Jangcéba vezette a járművet. Hiába keresnek túlélőket.
Tragikus buszbaleset történt a kínai Csunkingban - írja az Euronews. Egy autóbus, amelyen a sofőrrel együtt 15-en voltak, egy 50 méter magas hídról a Jangce folyóba zuhant. A történteket a busz fedélzeti kamerája rögzítette:
Telefonjával megütötte a sofőrt egy nő, aki leszállt volna az előző megállóban, ám a busz továbbhajtott. A sofőr pedig visszaütött, de közben oldalra rántotta a kormányt.

A jármű ekkor összeütközött egy szemből érkező autóval, átszakította a híd korlátját, és a mélybe zuhant. A mentést azonnal és nagy erőkkel megkezdték, ám túlélők helyett eddig mindössze 9 holttestet találtak a vízi mentők. A folyó ezen a szakaszon rendkívül mély, a buszt 70 méteres mélységből kellett kiemelni.

Indonéz légikatasztrófa: a feketedoboz darabokban, egyetlen áldozatot sikerült azonosítani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.02. 10:23
A lezuhant repülőgép először megtalált feketedobozának egy része.
Fotó: Pradita UTAMA / DETIKCOM / AFP
Az előzetes nyomozási eredményekről 30 nap múlva tudnak legkorábban beszámolni a hatóságok. Tovább kutatnak a roncsok között, a második feketedoboz is hamarosan a felszínre kerülhet.
Tovább folytatják a hétfőn 189 emberrel a fedélzetén tengerbe zuhant indonéz utasszállító roncsai utáni kutatást - számol be a Reuters. Az áldozatok közül eddig egyetlen embert sikerült azonosítani.
Az első feketedoboz már megtalálták, ám az a becsapódás erejétől teljesen összetört. A hatóságok így is azt közölték, a pilótafülkei hangrögzítő és a repülési adatok megvannak. Az adatok elemzése viszont hetekig eltarthat. Legkorábban egy hónap múlva várható nyomozási eredmény a baleset körülményeiről.
A búvárok két nappal ezelőtt a második feketedoboz jelzéseit is észlelték, így hamarosan azt is felszínre hozhatják. A becsapódás helyszínén mindössze 30 méter mély a tenger, ugyanakkor az erős áramlatok miatt ez nem jelent könnyebbséget.