Tízezrek gyűjtenek az ügyészségért

Publikálás dátuma
2018.11.02. 18:11

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Csaknem 40 ezren töltötték már le az íveket az Európai Ügyészséghez való csatlakozást követelő aláírásgyűjtést segítve. - Van olyan, aki több száz aláírást küldött vissza, és van olyan is, aki egymaga 1500 szignónál jár – mondta a Vasárnapi Híreknek a kezdeményező Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. A nagy érdeklődés miatt már elfogytak az előre legyártatott aláírásgyűjtő pultok, és mivel vidéken vannak olyan városok, ahol csak most indul a szervezett gyűjtés, szükség lenne újabbakra. A politikus szerint az akció erejét az adja, hogy egyszerű állampolgárok, átlagemberek kezdtek nagy számban aláírásokat gyűjteni, és éppen ez az, ami a legjobban fog fájni a Fidesznek. Állítása szerint a „Ne hagyjuk büntetlenül!” nevű akció kezdete óta eltelt másfél hónap alatt mintegy 200 ezer aláírás gyűlt össze.
Az LMP egykori társelnöke azt mondta, a cél, hogy az év végéig, de legkésőbb a májusi EP-választásokig összejöjjön egymillió aláírás, amivel nyomást lehet gyakorolni a kormányra, amely eddig mereven elrázkódott az Európai Ügyészség gondolatától is. A politikus úgy véli, az ország épp azért nem csatlakozott eddig az Európai Ügyészséghez, mert miközben Orbán Viktor rendszerét az EU-s támogatások tartják fenn, ebből fizeti ki saját embereit és némíttatja el ellenfeleit, retteg a felelősségre vonástól.
Szerző
Frissítve: 2018.11.02. 20:52

Gyülekezési törvény: irányt mutattak a rendőrségnek

Publikálás dátuma
2018.11.02. 18:05
Képünk illusztráció
Fotó: Soós Lajos / MTI
Aránytalannak ítélte a korlátozást, így hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság döntését, amelyben megtiltották, hogy Üllő határában a helyiek félpályás forgalomlassító demonstrációt tartsanak a teherautó-forgalom megnövekedése miatt. A bíróság a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével eljáró szervezőnek adott igazat, és először döntött az új, sokat vitatott gyülekezési törvény alapján arról, hogy jogszerűtlenül akadályozott meg egy tüntetést a rendőrség. Az új gyülekezési törvény alapján ugyanis már akkor betiltható előzetesen egy demonstráció, ha a közlekedés rendje sérül. A Pest megyei rendőrök ezt kihasználva arra hivatkoztak, hogy a közútkezelő, a közeli logisztikai központot használó cégek és a közlekedésrendészet egyaránt ellenzik a tüntetés megtartását, mert az érintett útszakaszon enélkül is erős a péntek délutáni csúcsforgalom.
A TASZ érvei alapján a bíróság leszögezte, hogy a közlekedés rendjéhez fűződő megtiltási ok csak akkor alkalmazható, ha a rendezvény – az időtartamára és az érintett közterület sajátosságaira is figyelemmel – a közlekedést huzamosabb ideig ellehetetleníti. A gyülekezési jog legsúlyosabb korlátozásának, az előzetes megtiltásnak a szükségességét és arányosságát azonban a rendőrség nem indokolta ennek megfelelően. – Megnyugtató, hogy a Fővárosi Törvényszék komolyan vette alapjog-védelmi feladatát, a már jó ideje kialakított alkotmányossági követelményeket kérte számon, és gátat szabott annak, hogy a rendőrség a tiltakozás jogának csorbítására használja ki a túl tág törvényi felhatalmazását – mondta a Népszavának Hegyi Szabolcs, a TASZ gyülekezési jogi szakértője. Hegyi kérdésünkre arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntésnek igen nagy hatása lehet az új gyülekezési törvény további alkalmazására. Az előző törvényben még az állt, hogy csak akkor tilthat meg a rendőrség egy rendezvényt, ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, az új törvény viszont már csak a közlekedés rendjének sérelméről beszél. A bíróság azonban ezt a sokkal rugalmasabban megfogalmazott szabályt rögtön megszorítóan is kezdte értelmezni, lényegében fenntartotta a jogvédelem korábban kialakított szintjét, és ezzel a rendőrségnek irányt is mutatott a jövőre nézve.
Szerző
Frissítve: 2018.11.02. 20:55

Riasztották a honvédség Gripenjeit

Publikálás dátuma
2018.11.02. 12:34
Akcióban a magyar Gripenek. Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
A HungaroControl riasztotta a Magyar Honvédség Gripenjeit, mivel egy utasszállító gép nem jelentkezett be a légiforgalmi irányításhoz péntek délelőtt.
A magyar légiforgalmi szolgálat tájékoztatása szerint a TUI légitársaság Stuttgartból Hurghadába tartó járatának pilótái nem jelentkeztek be az irányítóknál és többszöri hívásra sem válaszoltak. A Gripenek befogták a Boeing 737-800-as gépet és kikísérték az országból.
Szerző
Témák
Gripen riasztás