Mentesülhet 8 ország Trump Irán-ellenes szankciói alól

Publikálás dátuma
2018.11.02. 19:42
Donald Trump az Irán elleni szankciókról szóló, frissen aláírt dokumentummal, 2018. május 8.
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Újabb szankciókat jelentett be Donald Trump Irán ellen. Ugyanakkor átmenetileg mentesülhet ezek alól többek közt India és Olaszország.
"Szankciók jönnek, november 5-én" - ez a felirat olvasható az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében, utalva arra, hogy a 2015-ben az Iránnal megkötött többhatalmi atomalku aláírása után feloldott büntetőintézkedéseket Washington hétfőtől ismét bevezeti - írja az MTI. Mike Pompeo külügyminiszter és Steve Mnuchin, a pénzügyi tárca irányítója megerősítette a szankciók bevezetését.
A szankciók az iráni pénzügyi és energetikai szektort, valamint hajózást és hajógyártást érintik, továbbá büntetik azokat az országokat, amelyek továbbra is Irántól vásárolnak nyersolajat, és azokat a vállalatokat, amelyek a szankciós listán szereplő perzsa cégekkel folytatnak üzleti tevékenységet.

Nyolc országot Washington átmeneti jelleggel felment a büntető intézkedések hatálya alól. Pompeo szerint olyan országokról van szó, amelyek már bizonyítottan jelentős mértékben csökkentették iráni olajimportjukat és visszafogták együttműködésüket a gazdasági élet más területein is az iráni vállalatokkal.
A kedvezményezettek listáját várhatóan hétfőn hozzák nyilvánosságra. A The Hill című lap értesülései szerint valószínűleg szó van Indiáról, Dél-Koreáról, Japánról és Olaszországról.
Pompeo és Mnuchin hangsúlyozta: a szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg Irán fel nem hagy a terrorizmus támogatásával, a katonai szerepvállalással Szíriában, és teljesen le nem állítja nukleáris és ballisztikusrakéta-programját. Donald Trump idén májusban egyoldalúan mondta fel az iráni atomalkut. Két szakaszban vezette be újból a szankciókat; az első szakasz augusztusban járt le, a második pedig vasárnap éjfélkor ér véget.
Szerző

Sajnálja a Twitter, hogy a zsidók meggyilkolásáról szóló bejegyzéseket ajánlgatott

Publikálás dátuma
2018.11.02. 19:12
Illusztráció
Fotó: AFP
Rövid időn belül eltávolították a népszerű témák közül azt, hogy "megölni minden zsidót".
Elnézést kért a Twitter azért, mert pénteken a legnépszerűbbek között ajánlgatta felhasználóinak a "Kill all Jews", azaz a "megölni minden zsidót" témát - írja a thehill.com. Nyilatkozatában azt közölte a cég egy képviselője: ennek meg sem szabadott volna jelennie a "trending topics" ajánlatai között, és hogy hibáztak.
Az antiszemita felszólítás csütörtökön azzal kezdte karrierjét a közösségi médiában, hogy New Yorkban felfedezték egy zsinagógában, számos helyre felírva. Az eset miatt egy népszerű sorozat (Broad City) főszereplője, Ilana Glazer lemondta az oda pár órával későbbre tervezett politikai rendezvényt. A színésznő a közelgő választás helyi jelöltjeivel beszélgetett volna, ugyanakkor az indoklás szerint Glazer a múlt pénteki, 11 életet követelő antiszemita támadás után nem akart 200 embert összezárva tudni az adott körülmények között.
A Twitter rövid időn belül eltávolította ajánlott témái közül a felszólítást.
Szerző

Mint Trump és Orbán, a cseh kormány is elfordult az ENSZ menekültügyi egyezményétől

Publikálás dátuma
2018.11.02. 18:09
Andrej Babis.
Fotó: Wiktor Dabkowski / DPA
Andrej Babis cseh miniszterelnök azzal a ferdítéssel érvelt a globális egyezménnyel szemben, amivel a szerdán kilépő Ausztria. Eközben Magyarországra és az Egyesült Államokra sem felejtett el hivatkozni.
A cseh kormányfő bejelentette, azt javasolja majd, hogy országa - az Egyesült Államokat, Magyarországot és Ausztriát követve - ne írja alá az ENSZ globális migrációs csomagját - írja az Euronews.
Andrej Babis szerint az ügyben a jövő heti kormányülésen születhet döntés, miután azt megvitatják a kisebbik koalíciós partner szociáldemokratákkal. Sebastian Kurz osztrák kancellárhoz hasonlóan a cseh miniszterelnök is azzal érvelt, hogy az ENSZ tervezete eltörölné a különbséget a legális és az illegális migráció között, valamint rendelkezéseit is különbözőképpen lehet értelmezni.
A tervezett megállapodás éppen az illegális migráció visszaszorítására irányul, és nem érinti a világszervezet tagállamainak nemzeti szuverenitását - hangsúlyozta Ausztria kilépésekor a német kormány. Szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón Rainer Breul külügyminisztériumi szóvivő azt mondta:
a megállapodás „szükséges és fontos ahhoz, hogy rendezett mederbe tereljük a migrációt”, ezért sajnálatos, hogy nem kívánják aláírni „különböző országok”.

Az ENSZ tervezetét még 2016-ban fogadta el a világszervezet. A szöveg nem kötelezi az azt aláírókat, célja a nemzetközi migráció elleni hatékonyabb, de emberségesebb fellépés. Hivatalosan az ENSZ decemberi, marrakeshi ülésén fogadják el.
Szerző